Ömölhet a pénz a magyar piacra

Soha nem látott mennyiségű tőkeforrás érkezhet a magyar piacra, mivel az egységes európai tőkepiac már nem csak távoli cél, az Európai Bizottság komolyan belevetette magát a témába, és úgy tűnik, hogy egyre nagyobb esély van a terv megvalósulására.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Fotolia

Az Európai Unió pénzügyminiszterei támogatják a javaslatot, amely 2019-től megszüntetné az európai unió pénzügyi rendszerének és tőkepiacának töredezettségét, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy külföldről egyszerűbben vonjanak be tőkét. A lépés mind az ország gazdasága, mind a vállalatok számára jelentős pénzügyi fellendülést és stabilitást jelenthet.

A külföldi tőkéhez befektetőkön, tőkealapokon, illetve pályázati úton való hozzáférése jelenleg erős korlátokba ütközik, nem csak Magyarországon, de Európa-szerte is. Az amerikai tőkepiaccal összehasonlítva komoly eltéréseket figyelhetünk meg. Míg az Egyesült Államokban a finanszírozások körülbelül háromnegyede származik a tőkepiacról, és csupán negyedét teszik ki a bankhitelek, addig Európában épp fordított az arány. Márpedig a banki finanszírozástól való egyoldalú függés hátráltatja a piac fejlődését, amelyhez a befagyasztott hitelezések is nagymértékben hozzájárulnak. A bankokra való támaszkodás így kevés alternatívát hagy a vállalatok számára - olvasható a Széchenyi Tőkealap blogjának legfrissebb bejegyzésében.

Az Európai Bizottság célja nem a banki hitelek kiváltása, hanem annak kiegészítése. Követendő példa lehet az Egyesült Államok, amelynek az európainál jelentősen integráltabb tőkepiaca ötször nagyobb az öreg kontinensénél. Jonathan Hill, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos például kiemelte, hogy egy az amerikai piachoz hasonló tőkepiac esetén 2008 és 2013 között becslések szerint körülbelül 90 milliárd euróval több forrás állt volna a vállalkozások rendelkezésére az EU-ban.

Az egységes tőkepiaccal az EB célja, hogy felszabadulhassanak a rendelkezésre álló, de pillanatnyilag hozzáférhetetlen források, és azok az európai vállalatokhoz jussanak el. Meg szeretné szüntetni a finanszírozást igénylők és a befektetők közötti akadályokat, és a lehető leghatékonyabbá kívánja tenni a rendelkezésre álló források megfelelő helyre csoportosítását és kihelyezését.

Tőkehiány jöhet a mostani forrásbőség után
Igazi gazdaságélénkítő hatása a JEREMIE-programoknak akkor lesz, ha a jövőben is folytatódhatnak. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve szükség van a program sarokköveinek részleges újragondolására és a jelenlegi piaci viszonyokhoz történő igazítására is.
A lépés következtében Magyarországra korábban nem látott mennyiségű tőke érkezhet az Európai Unió tagállamaiból, de közvetve, az Unió globális tőkepiacon betöltött szerepének növekedése következtében tengerentúli forrásokból, például az USA-ból vagy Kínából is. A megnövekedett tőkebeáramlás következtében hazánkban országos szinten újabb lendületet kaphat a vállalati kutatás és fejlesztés és az exporttevékenység is.

Az egységes tőkepiac létrehozása már azon befektetések számára is jó hír, amelyeknél várhatóan 2019-et követően lesz aktuális az exit. A szabad tőkeáramlásnak köszönhetően ugyanis több potenciális vásárló jelenhet meg a piacon, ami nem csak a kilépési lehetőségek számát növeli, de a létrejövő versenynek köszönhetően kedvezőbb feltételeket is biztosíthat a tranzakció során. Azokban az esetekben pedig, ahol a befektető vagy tőkealap elsősorban az eredeti tulajdonos felé kívánja értékesíteni az üzletrészt, a vállalatok számára jelentősen könnyebbé válik további tőkéstársak, pénzügyi befektetők bevonása.

A terv első részleteit júniusban láthatnak napvilágot, és akár már szeptemberre is elkészülhet az átalakítás akcióterve. A kitűzött céldátum 2019, tehát ha a Bizottság elfogadja a javaslatot, a tagállamoknak még több mint három évük lesz felkészülni egy sokkal nyitottabb tőkepiacra.

Ötvenmilliárd keresi gazdáját – és nem találja
Ötvenmilliárd forint keresi gazdáját – és nem találja. Ennyi pénz ragadt be még az idén a Jeremie alapokba, és hiába keresi meg az alapkezelőket több ezer magyar vállalkozás, ha már a felkészülésnél nem teszik meg a szükséges lépéseket, amelyekből bemutatjuk a legfontosabbakat!

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo