hirdetés

Olcsóbbak lehetnek a lakóparki lakások

Az elmúlt évek győztesei voltak a most 10–15 éves, újszerű lakóparki lakások, hiszen aki nem talált magának új építésű ingatlant, az újszerűt vásárolt. Az elkövetkező egy-két évben a piacon megjelenő új építésű ingatlanok viszont komoly konkurenciát jelentenek majd számukra, és elképzelhető, hogy leverik a mostani magas árakat.
hirdetés

Kép: Pixabay

A használt lakóingatlanok piacának a  legdrágább szegmensét jelentik jelenleg azok az újszerű lakóparki lakások, melyek a 10–15, esetenként akár 20 éves lakóparkokban találhatók. A Balla Ingatlanirodák két szakértőjével áttekintettük azt, hogy jelenleg mekkora a kereslet rájuk, milyen előnyeik és hátrányaik mutatkoztak meg, milyen árakon lehet most megvásárolni őket, és hogy milyen jövő előtt állnak, tekintve, hogy hamarosan berobbannak a piacra ismét az új építésű ingatlanok.

Az egyik legkeresettebb típus

Az elmúlt évek nagy győztesei voltak az újszerű lakóparki ingatlanok, mivel alig lehetett új építésű lakást találni a piacon, így aki valami újat szeretett volna, az kényszerhelyzetben ezeket választotta – fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője. Ezek a 15 éven, de maximum 20 éven belül épült lakóparkok felkapottá is váltak ezáltal a válság évei során. A szakember szerint most is azért népszerűek, mert aki gyorsan akar vásárolni, megfelelő élethelyzetben van, valami jobb minőséget keres, és nincs ideje kivárni a klasszikus új építésűeket, az potenciális vevőként jelenik meg az újszerű lakóparki lakások piacán.

Habár a kereslet erős irántuk, a kínálat sem szűk. Sebestyén Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy most két részre szakadt a kínálati piac: az eladók egyik része tényleg el is akarja adni a lakását, így egy normális kínálati árat határoz meg rá, viszont az eladók másik fele a lakása eladása révén akar meggazdagodni, illetve egy nagyobbat, újabbat venne ugyanezen árért.

Elrugaszkodott árak

Azt, hogy mennyibe kerül egy lakás egy lakóparkban, többek között az határozza meg, hogy milyen a lakópark közege, elhelyezkedése, milyen a lakás minősége, az annyira nem számít, hogy pontosan melyik évben épült. Szintén lényeges kérdés a vevő szempontjából, hogy milyen jellegzetességei vannak egy adott lakóparknak – hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás.

Egy szinten Budapest és Párizs?
Párizsban és Budapesten is a nettó keresetek 60 százalékát viszi el a bérleti díj. Ha azonban a magyar szurkolóknak kedves francia és magyar városokat vetjük össze, akkor az látszik, hogy Franciaországban a fizetés harmadából kijön egy bérelt lakás, míg a magyar városokban a keresetek több mint felét elviszi az albérlet.
A pesti oldalon most 380–450 ezer forint között mozognak az újszerű lakóparki lakások átlagárai, de az 500 ezer forintot is elérik, habár a szakemberek szerint csak a kiemelkedő ingatlanok esetében van realitása egy ilyen négyzetméterárnak. Ha összehasonlítjuk az árakat a panellakások áraival, mintegy 150 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésű, használt lakások árai valahol a kettő között helyezkednek el.

A budai oldalon némileg magasabb árakról beszélhetünk, hiszen itt 450 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, de ezek is a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkoznak, melyek négyzetméterára a legalacsonyabb – mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák IX. kerületi vezetője A többi lakásméret esetében alapvetően az 500 ezer forint lehet a kiindulási pont. A paneleknél legalább 30 százalékkal, míg a használt lakásoknál 20 százalékkal drágábbak ezek az újszerű lakóparki lakások. A legdrágább részt a XI. kerületben a Gellérthegyen 10–15 éve épült újszerű lakások jelentik. Ezek egymilliónál induló négyzetméterárát azonban kevesen fizetik meg, annak ellenére, hogy itt már nincsenek telkek, tehát új építések sem várhatók.

Az ingatlanközvetítők egyébként azt tanácsolják, hogy érdemes minden lakópark esetében a vásárlás előtt a rájuk jellemző jellegzetességekkel megismerkedni. Azért is fontos az előzetes tájékozódást megtenni, mert csúnyán belefuthatunk elhibázott vásárlásokba. Akadnak ugyanis olyan lakóparkok jelenleg Budapesten, ahol annak lakói még mindig pereskednek a beruházóval a felmerülő problémák miatt.

Reneszánszát éli a balatoni nyaralópiac?
A közvetlen Balaton parti településeken ebben az évben a szokásos duplája is lehet az ingatlan-adásvételek száma. Az árak még nem kezdtek meredek emelkedésbe, de a frekventáltabb városokban már budai árszinten árulják a nyaralókat.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo