Olcsóbbak lehetnek a lakóparki lakások

Az elmúlt évek győztesei voltak a most 10–15 éves, újszerű lakóparki lakások, hiszen aki nem talált magának új építésű ingatlant, az újszerűt vásárolt. Az elkövetkező egy-két évben a piacon megjelenő új építésű ingatlanok viszont komoly konkurenciát jelentenek majd számukra, és elképzelhető, hogy leverik a mostani magas árakat.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

A használt lakóingatlanok piacának a  legdrágább szegmensét jelentik jelenleg azok az újszerű lakóparki lakások, melyek a 10–15, esetenként akár 20 éves lakóparkokban találhatók. A Balla Ingatlanirodák két szakértőjével áttekintettük azt, hogy jelenleg mekkora a kereslet rájuk, milyen előnyeik és hátrányaik mutatkoztak meg, milyen árakon lehet most megvásárolni őket, és hogy milyen jövő előtt állnak, tekintve, hogy hamarosan berobbannak a piacra ismét az új építésű ingatlanok.

Az egyik legkeresettebb típus

Az elmúlt évek nagy győztesei voltak az újszerű lakóparki ingatlanok, mivel alig lehetett új építésű lakást találni a piacon, így aki valami újat szeretett volna, az kényszerhelyzetben ezeket választotta – fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője. Ezek a 15 éven, de maximum 20 éven belül épült lakóparkok felkapottá is váltak ezáltal a válság évei során. A szakember szerint most is azért népszerűek, mert aki gyorsan akar vásárolni, megfelelő élethelyzetben van, valami jobb minőséget keres, és nincs ideje kivárni a klasszikus új építésűeket, az potenciális vevőként jelenik meg az újszerű lakóparki lakások piacán.

Habár a kereslet erős irántuk, a kínálat sem szűk. Sebestyén Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy most két részre szakadt a kínálati piac: az eladók egyik része tényleg el is akarja adni a lakását, így egy normális kínálati árat határoz meg rá, viszont az eladók másik fele a lakása eladása révén akar meggazdagodni, illetve egy nagyobbat, újabbat venne ugyanezen árért.

Elrugaszkodott árak

Azt, hogy mennyibe kerül egy lakás egy lakóparkban, többek között az határozza meg, hogy milyen a lakópark közege, elhelyezkedése, milyen a lakás minősége, az annyira nem számít, hogy pontosan melyik évben épült. Szintén lényeges kérdés a vevő szempontjából, hogy milyen jellegzetességei vannak egy adott lakóparknak – hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás.

Egy szinten Budapest és Párizs?
Párizsban és Budapesten is a nettó keresetek 60 százalékát viszi el a bérleti díj. Ha azonban a magyar szurkolóknak kedves francia és magyar városokat vetjük össze, akkor az látszik, hogy Franciaországban a fizetés harmadából kijön egy bérelt lakás, míg a magyar városokban a keresetek több mint felét elviszi az albérlet.
A pesti oldalon most 380–450 ezer forint között mozognak az újszerű lakóparki lakások átlagárai, de az 500 ezer forintot is elérik, habár a szakemberek szerint csak a kiemelkedő ingatlanok esetében van realitása egy ilyen négyzetméterárnak. Ha összehasonlítjuk az árakat a panellakások áraival, mintegy 150 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésű, használt lakások árai valahol a kettő között helyezkednek el.

A budai oldalon némileg magasabb árakról beszélhetünk, hiszen itt 450 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, de ezek is a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkoznak, melyek négyzetméterára a legalacsonyabb – mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák IX. kerületi vezetője A többi lakásméret esetében alapvetően az 500 ezer forint lehet a kiindulási pont. A paneleknél legalább 30 százalékkal, míg a használt lakásoknál 20 százalékkal drágábbak ezek az újszerű lakóparki lakások. A legdrágább részt a XI. kerületben a Gellérthegyen 10–15 éve épült újszerű lakások jelentik. Ezek egymilliónál induló négyzetméterárát azonban kevesen fizetik meg, annak ellenére, hogy itt már nincsenek telkek, tehát új építések sem várhatók.

Az ingatlanközvetítők egyébként azt tanácsolják, hogy érdemes minden lakópark esetében a vásárlás előtt a rájuk jellemző jellegzetességekkel megismerkedni. Azért is fontos az előzetes tájékozódást megtenni, mert csúnyán belefuthatunk elhibázott vásárlásokba. Akadnak ugyanis olyan lakóparkok jelenleg Budapesten, ahol annak lakói még mindig pereskednek a beruházóval a felmerülő problémák miatt.

Reneszánszát éli a balatoni nyaralópiac?
A közvetlen Balaton parti településeken ebben az évben a szokásos duplája is lehet az ingatlan-adásvételek száma. Az árak még nem kezdtek meredek emelkedésbe, de a frekventáltabb városokban már budai árszinten árulják a nyaralókat.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo