hirdetés

Oda lehet az ügyvédi horror honor

Bealkonyulhat a régi rendszernek, hogy ügyvédi irodák magas óradíj alapján számolják el a végzett munkát – akkor is, ha kezdőkkel dolgoznak. Startupok technika, adatbázis segítségével kínálnak olcsóbb munkát vállalati ügyfeleiknek.
hirdetés

A cégek már évek óta panaszolják, hogy az ügyeikkel megbízott amerikai, nyugat-európai ügyvédi irodák horribilis munkadíjakat számolnak fel és a megbízó csak a végén szembesül azzal, mennyit kell fizetnie. Míg a cégek sokallják a magas és kiszámíthatatlan díjazást, az ügyvédek szeretnének ragaszkodni a rendszerhez. Az angolszász országokban általában hat perces szakaszokban számolják munkájukat és napi 7,5 órai munkát vár el tőlük az iroda - írja a Financial Times.

depositphotos.com

A megbízók arra panaszkodnak, hogy a díjak aránytalanok: adott esetben elfogadható lehet egy kiemelkedő adózási szakjogász 1.000 brit fontos óradíja – de miért kell 350-450 fontot fizetni egy 25 éves, tapasztalatlan, kezdő jogásznak?

Vannak már nagyvállalatok, amelyek azt igénylik, hogy fix, vagy maximalizált díjakat fizethessenek és vannak példák arra, hogy nem fizetnek bizonyos fajta munkáért. Így például nagy feltűnést keltett, amikor a Deutsche Bank, már 2017-ben közölte: ügyvédjelöltek munkájáért a jövőben nem fizet.

Megjárták a viták már a bíróságot is. Legutóbb a brit Felsőbíróság elfogadhatatlannak ítélt egy 1,47 millió fontos ügyvédi irodai számlát. Abban hat ügyvéd számított fel 700 font feletti óradíjat, a legmagasabb 946 font volt. Emellett 282 fontot számoltak fel óránként ügyvédjelöltjeik tevékenységéért.

A viták ellenére az irodák, elsősorban az amerikaiak, ragaszkodnak az óradíjas elszámoláshoz azzal, hogy sok esetben nem lehet felbecsülni, mennyi ideig tartanak majd hosszú perek. A helyzetre a technológia kínál változást. Az Államokban egyre több startup kínál olcsóbb munkát úgy, hogy az elektronika segítségével percről-percre mérik ügyvédeik munkáját, így azok hatékonyabban tudják kihasználni az időt. Ugyanakkor adatbázisuk alapján fel tudják mérni, mennyi munkát igényelhet bizonyos típusú ügy.

Még tovább megy egy New York-i startup, amely arra vállalkozik, hogy megkeresi az ügyfél számára az optimális ügyvédi irodát, amely a leghatékonyabban és gazdaságosan tudja vállalni az adott ügyet. A közvetítő adatbázisában szereplő irodák közül algoritmus segítségével választja ki a várhatóan legmegfelelőbb jogi képviseletet.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo