Nyolc fontos tény a domainhasználatról

A világhálón az úgynevezett domainnév – például piacesprofit.hu – segítségével lehet megtalálni a keresett oldalt. A domainneveknek ezért jelentős gazdasági értékük is lehet, és komoly jogviták tárgyául is szolgálhatnak. Milyen jogi védelemben részesülhet a domainnév?

A domainnév különböző karakterekből (betűkből, számokból stb.) álló előtagból és ponttal elválasztott végződésből áll. A végződések utalhatnak országokra (.hu, .sk, .de stb.), de vannak egyéb végződések is (például .com, .info, .org). A domainnevek teszik könnyen beazonosíthatóvá és megkereshetővé a weboldalakat.

Kép: Fotolia

Csak használod, de nem a tiéd

A Magyarországra utaló, .hu végződésű domainnevekre használati jogot – és nem tulajdonjogot – lehet szerezni, és ehhez csupán az Internet Szolgáltatók Tanácsánál kell regisztrálni a domaint. A domain regisztrált használója jogosult arra, hogy a domainnevet használja, a használatot másra átruházza, vagy töröltesse.

Nem lehet félelemkeltő

A .hu végződésű domainekre vonatkozó Regisztrációs Szabályzat többek között kimondja, hogy a domainnév nem lehet jogellenes, megbotránkozást, félelmet keltő vagy megtévesztő. A domain igénylése és használata nem sértheti mások jogait, így például a szellemi alkotásokhoz fűződő vagy a névviseléshez való jogot sem.

Ne válasszuk az info vagy a biz kiterjesztést
Internetes portálunk tervezése szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen domainnevet választunk oldalunknak. A dologban fordulhatunk internetszolgáltatónkhoz vagy külső vállalkozáshoz, amely domainneveket árul.
Nem szellemi alkotás

A domainnév önmagában nem minősül szellemi alkotásnak, ezért automatikusan nem élvez védelmet. Azonban kereskedelmi névként védelmet élvezhet. A kereskedelmi név olyan elnevezés, amely egy vállalkozáshoz, annak tevékenységéhez vagy konkrét termékéhez kötődik. Célja, hogy a vállalkozást, illetve termékét más vállalkozásoktól megkülönböztesse.

A kapcsolat lehet védett

Védelmet élvezhet a domainnév mint a névviseléshez fűződő személyiségi jog kifejeződése abban az esetben is, ha nem gazdasági tevékenység körében használják, azaz nem kereskedelmi névről van szó. Ebben az esetben a névviselési jog a domain használója és az általa használt domainnév közötti kapcsolatot részesíti védelemben.

Védjegyként is védhető

A domainnevet alkotó szó vagy szóösszetétel védjegyoltalomban részesülhet. A védjegy olyan megjelölés, amely arra szolgál, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól, szolgáltatásaitól. Amennyiben a domain nevében olyan megjelölés szerepel, amely védjegyoltalomban részesül, akkor ezáltal a domain is védelmet élvez. Ebben az esetben csak a védjegy jogosultjának hozzájárulásával használhatja más a védjegyet alkotó vagy azzal összetéveszthető megjelölést.

Kié a céges domainnév?
Egy új vállalkozás induláskor sokszor lényegtelennek tűnik, hogy ténylegesen kinek a nevére lesz bejegyezve az új cég, termék vagy szolgáltatás domainneve. Pedig a nem megfelelő bejegyzésnek komoly következményei lehetnek. Szakértőnk rávilágít, mi ilyenkor a teendő.
A másét ne!

A domainnevekkel kapcsolatos jogsértések többfélék lehetnek, így előfordulhat, hogy valaki a versenytársa kereskedelmi nevét használja saját domainnévként, vagy a sikeres domainnévvel összetéveszthető domainnevet használ jogosulatlanul. Szintén jogsértő, ha valaki engedély nélkül olyan megjelölést használ saját domainnevében, ami megegyezik egy érvényes védjeggyel, feltéve, hogy a jogsértő domainhez azonos vagy hasonló szolgáltatás kapcsolódik.

A bíróság eltilthat a használatától

Jogsértő domainnév-használat esetén a (kereskedelmi) név, illetve a védjegy jogosultja bírósághoz fordulhat, ahol kérheti, hogy a jogsértőt tiltsák el a domain használatától, valamint további igényekkel is élhet a helyzettől függően (például kérheti a jogsértéssel okozott kárának megtérítését). A kereskedelmi név jogosulatlan használata sok esetben tisztességtelen versenytevékenységnek is minősül.

A Döntnök rendezheti a vitákat

Alternatív vitarendezési lehetőség a Regisztrációs Döntnök eljárása. A kérelmező kérheti, hogy az érintett domainnevet vonják vissza attól, aki jogsértően használja, illetve hogy a jogsértően használt domainnevet a kérelmező javára ruházzák át. A Regisztrációs Döntnök eljárása nem zárja ki, hogy a felek bírósági eljárást kezdeményezzenek.

Dr. Szabó Gergely ügyvéd Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

7 dolog, amit el kell kerülni a sikeres honlapért
Ha kemény munkával elértük, hogy a keresők releváns helyen hozzák fel a céges weboldalunkat, kár lenne, ha amikor odataláltak, azonnal vissza is fordulnának valami apróság miatt. Alább újabb 7 hiba, amit elkerülve nőhet az oldalon eltöltött idő.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo