Már csődbe menni se könnyű

Az MNB honlapján megjelentek a magáncsőd igénylését elősegítő anyagok, dokumentumlisták, a beszerzendő információk. Aki igényelni szeretné a magáncsőd intézményét nem lesz egyszerű dolga – figyelmeztet a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már megjelentek a magáncsőd igénylését segítő anyagok, de kevés ügyfél fog rendelkezni azzal a szakmai tudással, hogy az anyagot maradéktalanul, hiánypótlás nélkül össze tudja állítani. Valószínűleg egy adóbevallást könnyebb összeállítani, mint ezt a kérelmet. Már a kérdések értelmezése, vagy a kért dokumentumok beazonosítása is kellő figyelmet igényel. (A jogszabályt néhány hete fogadta el a Parlament.)

A kérelemhez teljes vagyonleltárt kell felállítani, ingatlanok, tárgyi eszközök vonatkozásában. Az ingó és ingatlan vagyon teljes feltérképezése megtörténik. Másik fontos eleme a kérelemnek a jövedelmi viszonyok bevallása az igénylő, valamint a családtagok esetében is. Ez valószínűleg a későbbiekben sok vitára fog okot adni. Nehéz lesz beárazni a nem hivatalos vagy szürke jövedelmeket. Azok a mellékes jövedelmek melyek, nehezen beárazhatóak, a háztáji munka, az alkalmi munka bevételei mind kérdéseket fognak majd felvetni. Itt azért jobb, ha óvatosan jár el az ügyfél, mert ha be nem vallott jövedelemmel rendelkezik, és ez a későbbiekben kiderül a megállapodás felmondását vonhatja maga után – írta Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára.

A tartozásokkal kapcsolatban könnyebb dolga lesz azoknak, akik a szolgáltatóval egyezségre jutnak. Még nem teljesen világos, hogy a már végrehajtás alatt levő ügyeknél a bíróságok mi alapján fogják eldönteni a jogosultságot. Az sem egyértelmű, hogy a szolgáltatóknak, pénzintézeteknek egy-egy ügyben milyen veszteséget kell majd elviselniük.

Jelentős várakozás előzi meg a lakosság részéről a magáncsőd intézményét, feltételezve minimálisan legalább 500.000 olyan család létezik, aki szívesen igénybe venné ezt a könnyítési lehetőséget. Csak a jelzáloghiteleknél csaknem 200.000 a 90 napot meghaladó elmaradással rendelkező szerződések száma, amiben nincsenek benne a kisebb, közüzemi tartozással rendelkező családok. Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az első körben 25.000-ren vehetik igénybe a csődvédelmi szolgáltatást, tíz jelentkezőből egy-két fő talán bejut, jobb, ha már most nekiállnak a kérelmek előkészítésének, hiszen már az igazolások begyűjtése is hosszú időt fog igénybe venni. Azoknak van esélye bekerülni, akik a kérelmeket a lehető leggyorsabban előkészítik.

 

Kinek jó a magáncsőd?
2015. szeptember 1-jén lép hatályba a magáncsőd intézményét bevezető törvény, amely a jelenleg alkalmazható bírósági végrehajtáshoz képest méltányolható feltételeket támaszt az adóssal szemben. A főhitelezőként eljáró bankok részéről viszont az eljárás magas operációs költségeket és munkaerőt igényel majd. A Deloitte összefoglalta a magáncsőddel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo