hirdetés

Nem érdemes várni a megújulós pályázatokra?

A napokban befejeződött Construma bebizonyította, hogy számottevő az érdeklődés a kkv-k számára is elérhető új generációs megújuló energiarendszerek iránt. Még mindig jelentős azonban az információhiány a témával kapcsolatban.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: Pixabay

Az utóbbi években a fejlett országokban az energiahatékonyság megkerülhetetlen politikai és gazdasági kérdés lett. A világban az Egyesült Államok és Kína a téma éllovasa, Európában pedig Németország és Ausztria járnak az élen. Magyarország még messze lemaradva követi őket, pedig 2020-ra hazánknak is el kell érnie a 14,6 százalékos megújuló arányt. Lassú fejlődés azonban már nálunk is látható.

A nagyvállalatok mellett a lakossági rendszereket üzembeállítók felé már nem csak eljutott az energiahatékonyság gondolata, hanem különböző finanszírozási konstrukciók rendelkezésre állnak, esetenként a finanszírozó és az áramszolgáltató közös termékeként. Ha a kkv-kat is eléri ez a hullám, és ha ez találkozik hasonló lehetőségekkel, akkor újabb szakaszba léphet a hazai energiagazdálkodás. Márpedig a kkv-k egyre inkább érdeklődnek a korábban a nagyvállalatok privilégiumának tartott téma iránt. Mindez érződött a Construmán is, ahol bár kiemelt figyelem övezte a témát, az ezzel kapcsolatos információhiány is nyilvánvalóvá vált, főként a gazdaságosság és finanszírozás kérdéskörök kapcsán.

Pedig mára már a kisebb – megújuló energiaforrásokra épülő – rendszerek is elérték azt a hatékonysági szintet, amely mellett bevezetésük a kkv-k számára is gazdaságos lehet, így lehetőséget kínálnak egy nagy volumenű új piac számára. Ez elsősorban olyan napelemes rendszerek térhódításának kedvez, amelyek 50kW méretig kiserőműnek minősülnek, így az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot. Ennek köszönhetően a beruházás helyén nem kell akkumulátorokban raktározni, a raktár, vagy puffer maga a hálózat, a rendszerhez egy oda-vissza mérő óra tartozik. Ezen háztartási méretű, legfeljebb 50kW kapacitású egységek bevezetése tehát már a kkv-k számára is komoly, megtérülő alternatíva.

Minden cégnek kell a megújuló
Akár beszállító lenne egy nagy gyártócégnél, akár a költségeit akarja csökkenteni, a jövőben egyetlen cég sem kerülheti meg a megújuló energiaforrások használatát. Segítségükkel ugyanis javíthatja a versenyképességét, csökkentheti a költségeit és az ökológiai lábnyomát.
A legkisebb elérhető rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni, az alsó mérethatár, amit már érdemes kialakítani, kb. nettó 3-5 millió Ft-ból kihozható, míg egy klasszikus 50kW kapacitású rendszer kiépítése kb. 17-19 millió Ft +ÁFA körül valósítható meg. Ráadásul a bevezetésükhöz szükséges forrásokért már nem kell feltétlenül a támogatásokra várni, hanem magánfinanszírozással is megoldható egy-egy beruházás elindítása.

Ezeket a projekteket kkv méretekre specializált operatív lízinggel is lehet finanszírozni, így akár néhány héten belül üzembe állíthatóak nem kell a pályázatok kiírására, elbírálására várni. (Várhatóan ősszel nyílnak meg a KEHOP pályázatai.) „A Construmán érzékelhető volt, hogy az igény már megjelent, de legyen szó kkv tulajdonosokról, vagy a kiállításon részt vevő gyártókról, mérnökökről, még kevéssé tudatosult bennük ezeknek a rendszereknek a könnyű beszerezhetősége, gazdaságossága és finanszírozhatósága. Szinte mindenki csak lakossági körben gondolkodik. Az érdeklődés és a nyitottság egyértelmű, egyre többen látják, hogy az energiaköltségek és az energiafüggőség csökkentése a megújuló technológia felé viszi a vállalatokat” - mondta Pozsonyi Imre, a Rentenergie Kft. ügyvezetője.

Véleménye szerint a napelemes rendszerek ára várhatóan már nem fog olyan intenzív ütemben csökkenni, mint az elmúlt 5-8 évben, de a megtérülés még így is csak 5-10 év, ami még a jelenlegi alacsony olajárak mellett is hatékony energiaforrást jelent, ráadásul a fosszilis energia hordozók árai nem garantáltak. Hosszabb távon mindenképpen tartós, hatékony és megbízható az energia termelésnek ez a lehetősége, a külföldi példák mellett már hazaiak is bebizonyították ezt.

Miért a környezetszennyezést ösztönözzük a termékdíjjal?
2015 januárjától környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után. A termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újrahasznosítható alkatrészekből, van-e Környezetbarát Termék minősítése. Mértéke 57 forint kilónként, ami 3-5 százalékkal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat. Eközben a kevésbé hatékony, természeti erőforrásokkal pazarlóbban bánó, környezetet jobban terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo