hirdetés

Nem akármivel csalt egy gazdálkodó, de elhasalt a NAV előtt

Fiktív borotvapenge-vásárlással próbálta csökkenteni áfafizetési kötelezettségét egy gazdálkodó. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai több mint 27 millió forint adóhiányt állapítottak meg.

hirdetés

A NAV ellenőrei az Online Számla rendszer adatai alapján egy olyan gazdálkodót ellenőriztek, aki közösségi partnerektől szenet vásárolt, és azt közvetlenül a vevőknek szállította. Az adózó hazai gazdálkodóktól borotvapengéket is beszerzett, így csökkentette a befizetendő áfa összegét.

A revizorok először a közösségi partnereket keresték meg, ők több bizonylatot küldtek, mint amennyi a gazdálkodó beszerzései között szerepelt. Az adózó plusz 70 millió forint értékű, 2 ezer tonnányi szénnel nem tudott elszámolni.

Nem találták meg a 13 ezer darab pengét a NAV-osok (Fotó: Depositphotos)Nem találták meg a 13 ezer darab pengét a NAV-osok (Fotó: Depositphotos)

A NAV adataiból, valamint az ingatlan-nyilvántartásból kiderült, hogy a gazdálkodónak nincs a tárolásra alkalmas telephelye, ezért kérték, árulja el, hol tárolja a szenet. A megjelölt helyszíneken sem szén, sem a szén tárolására alkalmas épület nem volt. A terület tulajdonosa elmondta, hogy nem állnak szerződéses kapcsolatban a gazdálkodóval és szenet sem tároltak sehol.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az adódó a 70 millió forint értékű szenet eladta, de az értékesítésről nem állított ki számlát.

Az értékesítési céllal beszerezett, 13 ezer darab pengét sem találták a revizorok, értékesítésükről nem állítottak ki számlát. Az eladókat vizsgálva kiderült: bár állítottak ki számlát a gazdálkodónak, a pengék beszerzése nem történt meg, így a gazdálkodó nem vonhatta le az áfát.

A NAV ellenőrei az eltitkolt szén értékesítése, valamint a pengék fiktív beszerzése és elszámolása miatt 27 millió forint elmaradt áfabefizetést írtak elő - közölte az adóhatóság. 

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo