NAV: A katásoknak kell dönteniük az alanyi mentességről

A kisadózók tételes adóját, azaz a katát választók akár évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket. A közlemény szerint ehhez az szükséges, hogy - amennyiben így döntenek - a katát választók alanyi mentesek legyenek az áfában.

A katát választó korábbi eva-alanyok év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet – közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). A kata nincsen befolyással a vállalkozások áfával kapcsolatos kötelezettségeire - jelzi a NAV. Így minden esetben a katás vállalkozásnak kell meghoznia a döntést, hogy célszerű-e az alanyi mentességet választania. Azt, hogy ezt mikor lehet választani az adott vállalkozás státusától, adózási módjától függ.

A katát választó korábbi eva-alanyok az általános forgalmi adó szempontjából új adóalanynak minősülnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy év közben az egyszerűsített vállalkozási adóból, az evából katába átlépő vállalkozások év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet. A tevékenységüket kezdő vállalkozások a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg választhatják a katával együtt az alanyi adómentességet is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki január közepén úgy dönt, hogy új céget alapít vagy egyéni vállalkozó lesz, akkor cége, vállalkozása katás és alanyi jogon mentes is lesz - amennyiben mindkettőt kéri a bejelentő lapon.

Ugyanezt a választási lehetőséget azonban nem biztosítják azoknak a cégeknek, egyéni vállalkozóknak, akik a társasági adó vagy a személyi jövedelemadó hatálya alól lépnek át a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá év közben. Ezek a vállalkozások már a kata választását megelőzően is áfa-alanyok voltak. A törvény több mint 20 éve változatlan szabálya szerint december 31-éig választható - a következő évre - az alanyi mentesség - emlékeztet a közlemény. Annak a vállalkozásnak, amelyik alanyi áfamentes volt 2012-ben, nem kell újabb bejelentéssel megerősítenie a döntését. Választása egészen addig szól, ameddig ezt egy változás-bejelentéssel meg nem változtatja - tartalmazza a tájékoztatás.

Könnyebbséget hozhat a kata
Talán a legkevésbé vitatott 2013-as új adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója, becenevén a kata. Valóban sokak számára megkönnyítheti az adózást, sőt arra késztethet, hogy a fekete vagy a szürke zónából átlépjenek a fehérbe. Arra viszont, hogy a kata szebb-e, jobb-e, mint az eva, már nehéz egyértelmű választ adni. Van, akinek az új többet ígér, van, akinek az elmúlt évek viszontagságai után is érdemesebb az evánál maradnia.
Több mint 47 ezren kisadóznának

A kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) összesen több mint 47 ezren, a kisvállalati adóra (kiva) mintegy 5 ezren jelentkeztek be eddig.

A NAV január 2-i állapotot tükröző adataiból kiderül, hogy katára összesen 47 361 bejelentkezés történt, míg a kisvállalati adóra vonatkozóan 5101 adatlap érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A katára bejelentkezők döntő többsége – több mint 37 ezren – egyéni vállalkozók – írta a NAV. A kormány tavaly decemberben közölt várakozásai szerint idén mintegy félmillió vállalkozás választhatja az új adónemeket.

A kata szabályairól itt olvashat részletesebben!

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo