Munkában, biztonságban

Korántsem csak a veszélyes üzemekben dolgozók problémája a munkavédelem, és sokkal többről van szó annál, mintsem, hogy sisakot kell viselni egy építkezésen. A munkahelyi balesetek megelőzéséhez olyan banális apróságokra is figyelni kell, mint például, hogy ne legyen csúszós a padló. De a munkavédelem témakörébe tartozik a méltatlanul hanyagolt stressz kérdése is.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/scottchan

Április 28-án tartják a munkavédelem világnapját, melynek fókuszában idén a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok állnak.

A munkavédelem magába foglalja a munkabiztonság (szabályok rögzítése, balesetek megelőzése) és a munka-egészségügy (a munkát végző ember egészségének védelme a munkahelyen, ill. a munka során fellépő ártalmakkal szemben) területét. Az alapvető cél természetesen a munkavállalók érdekének érvényesítése, de az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a munkavédelem és munkabiztonság ellenőrző hatósága több százezres, de akár milliós nagyságrendű bírságot is kiszabhat, amennyiben egy ellenőrzés során hiányosságokra bukkan.

Nem javul a helyzet

Hiányosságok márpedig vannak - idén ötödével több bírságot szabott ki 2013-ban a hatóság, mint egy évvel korábban. Öt témakörben tartottak az elmúlt évben hosszabb – általában két hónapra kiterjedő –munkavédelmi kiemelt vizsgálatot a kormányhivatalok munkavédelmi felügyelői. A biológiai tényezők kockázatát 767 cégnél ellenőrizték több mint 25 ezer munkavállalóra kiterjedően. A cégek 82 százalékánál állapítottak meg olyan szabálytalanságokat, amelyek 7852 dolgozóra jelentettek veszélyforrást. Különösen hiányosnak találták a hatékony egyéni védőeszközökkel való ellátást. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2013. I-III. negyedévi adatai alapján az előző év azonos időszakához képest 15%-al növekedett a halált okozó munkabalesetek száma. Továbbá kis mértékben, de nőtt az összes munkabaleset száma is, és az összes munkabaleset 37%-a a 16 és 34 év közötti fiatal korosztályt érintette.Az adatok szerint a munkabalesetekkel kapcsolatosan összesen 2041 felügyeleti intézkedés történt és 100 munkavédelmi bírsági határozatban együttesen 34,4 millió forintnyi büntetést szabtak ki, míg a 60 eljárási bírság nyomán 5,4 millió forintról szólt a számla.

Jellemző veszélyhelyzetek munkahelyen
 • munkaeszközök, szállító-, anyagmozgató eszközök, sporteszközök, termékek és anyagok mozgása, stb.,
 • szerkezetek stabilitásának megbomlása, alátámasztás elmozdulása, hiánya, billenés, súlypontváltozás, stb.,
 • csúszós felületek, úttest, padló, stb.,
 • éles, sorjás felületek, asztal- vagy szék-szélek, sarkok, papír, műanyagborító, stb.,
 • tárgyak hőmérséklete, pl. felmelegedett főzőedény, villamos fűtőtest, lámpatest, gyertya, izzó füstölő, stb.,
 • magasság, mélység,
 • a levegő nyomása, hőmérséklete, áramlása,
 • zaj és rezgés,
 • a nem megfelelő világítás,
 • az áramütés veszélye(i),
 • a közlekedési akadályok,
 • a poros levegő
A munkavédelem, mint munkaadói felelősség még nem épült be a felelősségi struktúrába itthon. A magyar előírások megfelelnek a nemzetközi szabályozásnak, ám hiába vannak jó törvényeink, ha azokat a munkáltatók nagy része nem tartja be. Leginkább a kis- és középvállalkozásokra, mikrovállalkozásokra jellemző, hogy „csak hírből ismerik a munkavédelmet”, és nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket a dolgozóknak.

A szakemberek szerint az egészséges munkakörülmények érdekében a munkahelyi vezetők és a munkavállalók tehetnek a legtöbbet. A munkáltatók a kockázatokat szabályozással, a feladatok és a helyes módszer meghatározásával csökkenthetik. A helyes munkahelyi gyakorlat kialakításának a módszere a kockázatértékelés, de nagyobb hangsúlyt kell fektetni a munkavédelmi oktatásra is, hogy a dolgozók a szükséges és elégséges információval rendelkezzenek a munkavégzést illetően. Ugyanakkor nekik is nagy a felelősségük abban, hogy szabályosan végezzék a munkájukat. Egyelőre azonban hiányzik a tudatos munkavégzés, szabálykövető magatartás a dolgozók részéről is, hiszen gyakran előfordul, hogy annak ellenére nem használják az egyéni védőeszközöket, hogy a munkáltató biztosítja azt. Ugyanakkor az is igaz, hogy szükség lenne olyan vezetői példamutatásra, gyakorlatra is, mint ami például Ausztriában jellemző, ott ugyanis elképzelhetetlen lenne, hogy valaki sisak nélkül dolgozzon egy építkezésen, a főmérnököt is beleértve. A szakemberek szerint ezért a dolgozókat akár el is lehetne tiltani a munkavégzéstől, ha nem használják a védőfelszerelést.

Banális, de veszélyes

A munkabalesetek között nagy számban vannak jelen a csúszásos, botlásos balesetek. Ezért ezek megelőzésére indít kampányt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. A feldolgozott adatok mutatják, hogy a közfelfogással ellentétben nem a hölgyeket érintett nagyobb számban a botlás, csúszás miatti esemény, hanem a férfiakat. Elsősorban az iparhoz és az építőiparhoz köthetők ezek a balesetek, de bárhol előfordulhatnak. A megelőzés legalapvetőbb módja, hogy a munkakörnyezetet tartsuk tisztán, rendezetten, a padló és a bejárat legyen akadályoktól mentes. Fontos a takarítás és a karbantartás, valamint a megfelelő megvilágítás, a megfelelő padozat, ami az ott zajló munkafolyamathoz alkalmazkodik. Ha például szőnyeg van, az rögzített legyen. Földön vezetett kábelek – a berendezéseket úgy helyezzük el, hogy a kábelek a gyalog közlekedők által használt utakat ne keresztezzék. Ezeket is rögzítsük.

A munkahelyi egészség azonban messze túlmutat a balesetek elkerülésén. (A munkáltatók alig foglalkoznak például a biológiai veszélyekkel.) A betegségek és betegszabadságok kezelése is ide tartozna, amiben nem állunk jól. A hazai dolgozók alig fele szokott betegszabadságot kivenni és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia. A válaszadók fele szerint kifejezetten gyakran fordul elő, hogy betegen kell bejárniuk a munkahelyükre. 32 százalék félti a munkahelyét, 26 százalékuknál pedig nem megoldott a helyettesítés, ezért nem élnek ezzel a lehetőséggel a Profession felmérése szerint.

Méltatlanul hanyagolt téma, ezért került az idei munkavédelmi világnap fókuszába a stressz. Pedig a munkahelyi stressz az Európai Unió tagállamaiban évente 136 milliárd euró kárt okoz a foglalkoztatóknak, elsősorban a vállalati szektornak, mivel a betegség miatt kieső és elveszített munkanapok mintegy 50-60%-ának hátterében a stressz és annak negatív egészségi következményei állnak.  Európai Uniós szinten a tagállamok átlagosan évente a GDP-jük 4%-át, Magyarországon kb. 880 milliárd forintot fordít a munkáltatók és az állam a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések következményeinek kompenzációjára. Az európai statisztikákat figyelembe véve kijelenthető, hogy ennek az összegnek a fele, vagyis Magyarországra vetítve mintegy 440 milliárd forint, azaz kb. egy 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték, a munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése miatt vész el.

A stresszfaktorok csökkentése a munkáltatónak is hosszú távú érdeke, hiszen amellett, hogy így jelentősen csökken a munkabalesetek és hiányzások mértéke, a magát biztonságban érző, kipihent, nyugodt munkavállaló jobban és hatékonyabban is dolgozik. Hogy hogyan ismerhető fel a stressz a munkahelyen és mit lehet tenni ellene, arról itt olvashat.

 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo