hirdetés

Milyen Facebook algoritmusváltozásokra számíthatunk jövőre?

Több millió cégnek és hirdetőnek tud fejtörést okozni, ha Zuckerberg és csapata gondol egyet, és csavar egy kicsit a korábbi beállításokon. De azért nem reménytelen a helyzet, csak résen kell lenni, és oda kell figyelni a változásokra, a közelgő trendekre – hívta fel a figyelmet a 7Digits szakértője.
hirdetés

“A Facebook algoritmusa egy nagy fekete lyuk”, “senki nem tudja, valójában mi történik a kódsorok között”, “a Facebook algoritmusának útjai kifürkészhetetlenek” - gyakran hallunk ilyen, és ehhez hasonló megjegyzéseket a közösségi óriás működési elvével kapcsolatban.

Létezik egy hivatalos képlet, amely ugyan leírja, hogy a Facebook algoritmusa aszerint dolgozik, hogy egyszerre maximalizálja a felhasználói élményt, és optimalizálja a hirdetők kampányait, de ennél jobban nem részletezik a benne rejlő mágiát. Tehát való igaz, hogy pontosan senki nem ismeri a Facebook “agyát”, így több millió cégnek és hirdetőnek tud fejtörést okozni, ha Zuckerberg és csapata gondol egyet, és csavar egy kicsit a korábbi beállításokon. De azért nem reménytelen a helyzet, csak résen kell lenni, és oda kell figyelni a változásokra, a közelgő trendekre.

Kép: Guardian

Mielőtt rátérnénk, mivel érdemes számolni 2019-re, tekintsük át gyorsan mik voltak a legfontosabb algoritmust érintő változások idén.

Év elején robbant a hír, hogy a céges profiloknak leáldozott, mivel a friss és ropogós 2018-as algoritmus a közösségépítést, az interakciókat, a barátokat és a helyi híreket helyezi előtérbe. Drasztikusan le is csökkent a vállalati oldalak organikus elérése. Ki több, ki kevesebb sikerrel tudta leküzdeni a változást, de alapvetően nagyobb kereslet alakult ki a fizetett facebook hirdetések iránt, hiszen így még maradt esély a fogyasztók közösségi médiában való elérésére.

Ezen kívül, az álhírekkel kapcsolatos botrányok következtében az új algoritmust arra is kiképezték, hogy kezdje el felderíteni a hamis tényeket, kattintásvadász és megtévesztő oldalakat, hogy ezzel is hozzájáruljon a közösség védelméhez, és egy olyan megbízható, globális platformot teremtsen, amely maximalizálja a felhasználói élményt.

Nem csak Trumpnak lehet jó eszköz a Twitter
Elérni a megfelelő embereket, a megfelelő pillanatban, a megfelelő hozzáállással: ez a hirdetők egyik legnagyobb kihívása minden szektorban. Egy friss felmérés szerint a Twitter képes összekötni a brandeket a legbefolyásosabb közönséggel éppen akkor, amikor azok a legbefogadóbbak, így a hirdetők is pontosabban célozhatnak
Mivel készüljünk 2019-re?

Az algoritmust továbbra is aszerint fogják tovább fejleszteni, hogy milyen trendeket mutatnak a fogyasztói szokások. Így ez alapján arra törekszenek, hogy minél minőségibb időt tudjanak eltölteni a felhasználók a Facebook-rengetegben. Ahogyan idén is, jövőre is még az audiovizuális tartalmaké lesz a főszerep - pontosabban, az egyre hosszabbaké. Az augusztusban nemzetközileg elérhetővé váló Facebook Watch is megkezdte térhódítását, bekerülve ezzel egyre több felhasználó napi közösségi média rutinjába.

A trendek alapján azt a megállapítást tehetjük, hogy leginkább az epizodikusan visszatérő, sok interakciót kiváltó és/vagy érzelmekre ható videók illetve vlogok fogják bezsebelni a nézettség nagy hányadát. A hirdetőknek jó hír, hogy hazánkban november végével elérhetővé vált a Facebook Watch-on belüli hirdetés lehetősége. Sokáig tesztelték ezt a funkciót, és most, első körben a Javasolt videók között fognak megjelenni a hirdetések ezen a felületen. További Watch-on belüli elhelyezésekre is lehet még számítani, hiszen ennek a platformnak nagy jövőt jósolnak a szakértők.

A felhasználói élmény szempontjából további újítások várhatóak a Facebook Stories kapcsán. Lehetősége lesz a felhasználónak kiemelni kedvenc sztorijait, és tematikusan csoportba is tudja majd rendezni őket a profilján - igen, az Instagram Highlights funkciója ide is megérkezik hamarosan. Tehát ebből következően a fogyasztók nagyobb figyelmet fognak szentelni az itt elhelyezett tartalmaknak, így mindenképpen érdemes lesz Facebook Stories placement-ben gondolkoznia a hirdetőknek.

Kitől kérjen engedélyt a hűtő a hideghíváshoz?
Változik a fogyasztók és a vállalkozások hozzáállása is: mind fontosabb az élmény szerepe a marketingben. Azonban itt is mindent felülírhat a technológia fejlődése, amely olyan új kérdéseket vet fel, amelyekre nincsenek megfelelői válaszaink.
Ahogy az említett fejlesztésekből is jól látszik, egyre nagyobb hangsúlyt helyez a Facebook a mobil élményre, reagálva arra a fogyasztói tendenciára, hogy sokkal inkább az okostelefonokról használják a júzerek a közösségi hálót. Így a céges profiloknak is törekednie kell a mobil élmény növelésére, illetve érdemes lesz kipróbálni a mobil elhelyezésekkel dolgozó kampányokat is. Az Instant form-ok, Instant experience-ek, Facebook Stories, valamint Instagram Stories kampányok fellendülését várhatjuk.

Aki betervezte a 2019-es stratégiába, hogy jövőre is még ringbe száll az felhasználók organikus eléréséért, annak érdemes figyelmet szentelni a Newswhip legújabb riportjában közölt kutatás eredményére. Az elmúlt 5 év kumulált adatait vizsgálva ugyanis megállapították, hogy melyek azok a tartalomtípusok, amik működnek, és melyek azok, amik kevésbé.

Íme:

Egyelőre ezekre a fejlesztésekre számíthatunk a jövő évben, de nem kizárt, hogy előrukkol még valamivel a közösségi óriás, hogy megtartsa piacvezető szerepét. Így ha első kézből szeretnél értesülni a Facebookkal kapcsolatos hírekről és fejlesztésekről, akkor a Newsroom-ot neked találták ki.

Szerző:

Pusztai Petra,

Facebook (Blueprint minősítésű) Account Menedzser

7 Digits

Nem felesleges nyűg a marketing
Szinte minden üzleti konferencián elhangzik, hogy mennyi időt, energiát szentelnek a magyar kkv vezetői a logisztikai folyamatokra, a megfelelő munkatársak megtalálására, a könyvelőre, vagy éppen a marketingre. Ez utóbbi mégis sokszor felesleges nyűgnek tűnik. Hiába tudják a cégvezetők, hogy a marketing hozzásegítheti őket a vágyott árbevételhez, mégsem olyan egyszerű döntést hozni arról: mennyit költsünk rá, milyen eszközöket használjunk.
hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo