hirdetés

Milliókat bukhatunk a lakáshiteleken

Az egyre bővülő lakáshitelezés miatt nagy a verseny a piacon, és így az ajánlatok között is jelentősek a különbségek. Egy 15 évre felvett 7 millió forintos lakáshitelnél akár 3,5 millió forintos eltérés lehet a visszafizetendő összegben. Bár olcsóbbak a változó kamatozású konstrukciók, aki kiszámítható törlesztést szeretne, annak a több évre, akár 5-15 évre fix törlesztésű hiteleket érdemes igényelnie.
hirdetés

Kép: Pixabay

Idén megtörtént a fordulat a lakáshitelezési piacon, az év első nyolc hónapjában az új lakáshitel-szerződések összege meghaladta a 300 milliárd forintot, ez pedig 45 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A fokozott érdeklődést mutatja az is, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 67 százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában. “Az élénkülő piac fokozott versenyre készteti a bankokat, ám nem mindegy, hogy melyik banktól és pontosan milyen hitelt vesznek fel a lakáshitel-igénylők. A különbségek ugyanis jelentősek” - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Egy 7 millió forintos 15 éves futamidőre felvett hitel esetében akár 3,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben. A cég szakértőinek október elején érvényes ajánlatokat összehasonlító elemzése szerint az említett hitelnél a legjobb ajánlat esetében 8,6 millió forintot kell visszafizetni 15 év alatt, ez kezdetben havi 48 ezer forintos havi törlesztést jelent. A legdrágább hitelkonstrukcióra pedig 15 év alatt 12,1 millió forintot kell visszafizetni, ez havi 66,3 ezer forintot jelent havonta.

Könnyebben kinyögjük a lakás árát
Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése az idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.
Kulcsszerepben a kamatperiódus

Gergely Péter szerint azonban nagyon fontos, hogy a szóban forgó legolcsóbb és legdrágább hitelnél csak a felvett összeg és a futamidő azonos, ám a visszafizetendő összegben látható jelentős különbségben nem csak a bankok közötti különbség játszik szerepet, hanem a kamatperiódus is. Bár a változó kamatozású - 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú hitelek kezdetben olcsóbbak, ha változik a kamat, akkor módosulhat a havi törlesztés. “A hitel futamideje alatt esetlegesen bekövetkező alapkamat-emelés ugyanis növelheti a törlesztőrészletet” - tette hozzá. Igényelhetőek azonban hosszabb távra, 5-15 évre fix törlesztőrészletű hitelek, ezeknél minden hónapban ugyanannyit kell fizetni az adott időtávon. Ha kiszámítható, tervezhető törlesztést szeretne a hiteligénylő, akkor számukra az 5-15 évre fix törlesztőrészletű hitelek ajánlhatóak.

“Ugyanakkor aki ezek mellett  dönt, annak is érdemesebb szétnézni a kínálatban, mert az 5-15 évre fix törlesztőrészletű hiteleknél is számottevő, akár 2 millió forint lehet a különbség a teljes visszafizetendő összegben. Ezért nem csak a saját banktól érdemes ajánlatot kérni, mert másik bank is kínálhat jobb feltételeket, az utánajárással pedig milliókat spórolhatunk” - fogalmazott a szakember.

A következő időszakban tovább élénkülhet a lakáshitelpiac, és a hitelfelvevők között egyre többen lesznek, akik a hosszú távon is kiszámítható és biztonságot nyújtó, több mint 5 évre fixált törlesztőrészletű hiteleket választják majd. A lakáshitel-piaci növekedésben pedig leginkább a háztartások pénzügy mozgásterének, ezen belül is nettó reálbérének emelkedése lehet az egyik legfontosabb tényező.

Minden, amit tudni kell a lakáscélú támogatásról!
Sok munkáltató és munkavállaló várta már, hogy megjelenjen az a miniszteri rendelet, melyre alapozva adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás.  A cafeterialehetőség részleteit a Piac & Profit szakértői értelmezik!
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo