Mi kell a női vállalkozónak?

Nőként vállalkozni jó és izgalmas dolog, ráadásul egyre több olyan pályázat, workshop, tanácsadó közösség van, amely segít a gondolattal kacérkodó nőknek abban, hogy belevágjanak a kalandba. Hogyan érdemes felkészülni?

Egy sikeres vállalkozás működéséhez ugyanazok a dolgok kellenek akár férfi, akár nő az alapítója: egy jó ötlet, tőke vagy forrás erre, tudatos cégvezetés, átgondolt stratégia, jó és megbízható minőség. Mégis vannak olyan dolgok, amelyeket női vállalkozóként másképp láthatunk, másképp élhetünk meg vagy éppen más válaszokat keresünk. Összegyűjtöttünk néhány megfontolandó ötletet, tanácsot.

Kép:Pixabay

Hit nélkül nem megy!

A nőknek gyakran nincs elég önbizalmuk ahhoz, hogy belevágjanak abba a vállalkozásba, amibe igazán szeretnének, mert azt gondolják, nem bánnak jól a pénzzel, nem lennének képesek elvezetni egy céget, kézben tartani az ügyeket és még jó sok egyéb félelemmel is küzdenek. Ma már persze egyre többen vágnak bele a cégalapításba, a saját ötletek megvalósításába, de még így sokan vannak, akiknek csak némi bátorítás kell. Fontos, hogy ha érzünk magunkban késztetést arra, hogy elinduljunk ezen az úton, akkor nézzünk szembe ezekkel a félelmekkel (rájövünk idővel, hogy a legtöbbnek semmi racionális alapja), és lépjük át a saját korlátainkon. Azért is fontos, hogy higgyünk magunkban, az ötletünkben, a termékünkben, mert másként nehéz lesz az üzleti partnereket, vásárlókat, megrendelőket meggyőzni arról, hogy amit csinálunk, kínálunk, az jó.

Kérjünk segítséget!

Az a jó hírünk van, hogy a vállalkozósdit nem kell egyedül csinálni. Több olyan honlap és egyesület vagy éppen kifejezetten nők számára tervezett workshop is van, ami segít válaszokat kapni, partner a tervezésben, és az ott felgyülemlett tapasztalattal már számos bukkanót kerülhet el a kezdő női vállalkozó. (Például a Magyar Vállalkozónők Egyesülete is szervez ilyet.) Ilyen közegben nagy eséllyel találkozunk olyanokkal, akik jelenleg vagy valamikor korábban pont abban a cipőben jártak, mint mi. Remek terep ez arra, hogy biztassuk egymást, tanácsokat kapjunk vagy akár a saját tapasztalatinkat megosztva a mi utunk legyen példa mások számára. Ha pedig van a környezetünkben olyan barát, barátnő, aki már bejárta ezt az utat, kérjünk tőle tanácsot.

Közös ötletelés, társas vállalkozás

Ki-ki habitusa szerint döntheti el, hogy inkább egyedül vállalkozik vagy társat keres a kitalált projekt megvalósításához. Nyilván vannak olyan tevékenységek (mint például az ékszerkészítés), amelyeket jó eséllyel leginkább (vagy ideig) magunk tudunk csinálni. De ha egy boltot szeretnénk nyitni vagy valami nagyobb projektbe vágnánk, akkor jól jöhet, ha társat keresünk magunk mellé. Részben azért, mert a közös ötletelés nagyon inspiráló lehet, részben azért, mert mindenki másképp látja a dolgokat és ez nagyon hasznos lehet egy-egy stratégia, üzleti kialakításánál, részben pedig azért, mert az örömöt jó megosztani, a problémák idején meg mindig lesz valaki, aki biztat minket (vagy éppen mi őt).

Amennyiben azonban közösen vállalkozunk, legyünk körültekintőek. Közös céget alapítani szinte olyan, mint egy házasság, csak sokkal több dolgot kell előtte átgondolni, felkészülve a legrosszabbra is. Bizalom nélkül nem érdemes belevágni, de annak érdekében, hogy szépen lehessen elválni egy eltérő jövőkép vagy üzleti szándék idején, minden ezzel kapcsolatos dolgot a cégalapítás előtt tisztázni kell, hogy a szétválás idején ne végtelenbe nyúló viták emésszék fel a pénzünket és energiánkat.

Miért jó, ha anya vállalkozó?
Anyaság és vállalkozás. Próbálta már ezeket összeegyeztetni? Szabad egyáltalán ilyenen gondolkodni? Kozma Katalin coach, vállalkozó és gyakorló három gyermekes anyuka segít tisztán látni.
Ha kételkedünk, kezdjük kicsiben!

A legtöbb mikro, kis és középvállalkozás forráshiányosan kezd bele a tevékenységébe. Ötletek és elképzelések mindenütt vannak, de fontos, hogy ezeket össze tudjuk hangolni a valós anyagi lehetőségeinkkel anélkül, hogy az egzisztenciánkat vagy a családunk mindennapjait veszélyeztesse. Kezdhetjük kicsiben is! Először csak ismerősöknek árulva például kiküszöbölhető egy csomó „gyerekbetegség”, a lassan növekvő megrendelések után pedig elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy érdemes lehet-e felhagyni a főállásunkkal vagy a növekvő gyerekek mellett több időt szánni erre, esetleg egy sikeres vagy kevésbé sikeres karriert leváltani egy valóban szeretett tevékenységre. Vannak persze azok a helyzetek is, amikor mindent fel kell számolni és lépni kell, belevágni. Ekkor viszont célszerű alaposan átgondolni a lehetőségeinket, hogy ne érjenek később kellemetlen meglepetések

Az időbeosztás a kulcs

Tanulás, család vagy főállás (esetleg mindhárom egyszerre) mellett belevágni egy kisebb vagy nagyobb vállalkozásba, elsőre biztosan komplikáltnak tűnik és nem is mondjuk, hogy könnyű. A kulcs az, hogy nagyon tudatosan kell kezelni a munkára és a magánéletre szánt időt is. A listák például sokat segítenek, hogy ne vesszünk el a sokféle szerep között és az is biztos, hogy rendesen kell vezetnünk a naptárt. Fontos viszont, hogy minden kötelesség mellett is hagyjunk időt magunkra, arra, ami igazán feltölt minket. Ha kiégünk, akkor ugyanis se a család se a vállalkozás nem lesz sikeres. Itt talál néhány bevált praktikát túlterheltség ellen.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo