Megkönnyítenék a kkv-k számára az EU-n belüli értékesítést

Az Európai Bizottság két jogalkotási javaslatot terjesztett elő kedden, hogy megkönnyítse a vállalkozások - és különösen a kkv-k - számára termékeik Európai Unión belüli értékesítését, valamint megerősítse a nemzeti hatóságok és vámtisztviselők által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, hogy ne lehessen veszélyes termékeket értékesíteni az európai fogyasztóknak.

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős biztosa elmondta, a közzétett kezdeményezések az áruk unión belüli szabad mozgását hivatottak javítani a kölcsönös elismerés elvének gyorsabb, egyszerűbb és egyértelműbb biztosítása révén. Az elv értelmében a gyártók termékeiket további követelmények nélkül értékesíthetik az egész unióban, ha más tagállamok hatóságai könnyebben tudják értékelni, hogy egy adott termékre alkalmazandó-e a kölcsönös elismerés elve.

A bizottság véleménye szerint az unió piacán továbbra is túl sok nem biztonságos, a szabályoknak nem megfelelő terméket forgalmaznak. Az ellenőrzésen átesett játékok 32 százaléka, az elektronikai termékek 58 százaléka, az építőipari termékek 47 százaléka, illetve az egyéni védőfelszerelések 40 százaléka nem felel meg a biztonságra vagy a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó uniós szabályozásban lefektetett követelményeknek. Ez veszélyt jelent a fogyasztókra nézve, és hátrányos helyzetbe hozza az előírásoknak megfelelően eljáró vállalkozásokat - húzta alá.

Mint elmondta, az uniós szabályok betartására és érvényesítésére vonatkozó rendelettervezet segíteni fog abban, hogy a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok közötti együttműködés fokozása révén méltányosabbá váljon az áruk belső piaca. Ennek részét képezi az illegális termékekkel és a folyamatban lévő vizsgálatokkal kapcsolatos információk megosztása, hogy a hatóságok hatékonyan fel tudjanak lépni az előírásoknak nem megfelelő termékekkel szemben. A rendelet továbbá hozzá fog járulni a nemzeti hatóságok által az uniós piacra érkező termékeken végzett ellenőrzések javításához. Tekintettel arra, hogy az unióban kapható áruk 30 százaléka importtermék, a bizottság javasolja a kikötők és a külső határok fokozottabb ellenőrzését is - tette hozzá Katainen.

Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos hozzátette: mivel az egységes piac alapja a bizalom, az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy a fogyasztók megbízzanak abban, hogy az általuk használt termékekre származási helyüktől függetlenül ugyanazon előírások vonatkoznak, a közigazgatási szervek pedig abban, hogy a nemzeti piacaikon értékesített termékek biztonságosak állampolgáraik számára.

A magyarok szigorúbban büntetnék a hamisítókat
Tavaly óta enyhén emelkedett a hamisított termékek iránti kereslet a magyar lakosság körében, a legnépszerűbb csoportot továbbra is a ruhatermékek jelentik a hamis termékek vásárlása kapcsán, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy leginkább a férfiak, illetve a Budapesten élők vásároltak a nagyobb arányban hamis terméket az elmúlt évben.
"Az olyan esetek, mint a mellimplantátum- és a diesel-botrány aláássák a bizalmat, amelynek helyreállításához szigorúbb határokon átnyúló ellenőrzésekre van szükség. A hibás termékeknek nincs helyük az Európai Unióban" - húzta alá az uniós biztos.

Az előterjesztett javaslat kiegészíti a 2015-ös egységes piaci stratégia megvalósítását célzó olyan eddigi kezdeményezéseket, mint a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb védelmére irányuló intézkedések, az e-kereskedelemre vonatkozó javaslatokat, a közösségi gazdaságról szóló útmutatót, az uniós szabványosítási politika modernizálása felé tett lépéseket, az induló és a növekvő innovatív vállalkozásokat érintő kezdeményezést, a szolgáltatási ágazat élénkítésére irányuló intézkedéseket, valamint az uniós egységes piac jogérvényesítésének és gyakorlati működésének javítása felé tett lépéseket - tette hozzá.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo