hirdetés

Meddig emelkedhetnek a lakásárak?

Miközben árrobbanástól tartanak egyes ingatlanpiaci elemzők és portálok, a CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot annak járt utána, valóban az égig nőnek-e az ingatlanok árai. Az eredmény meglepő: az önbeteljesítő jóslatként funkcionáló hírekkel szemben egyáltalán nem várható, hogy az ingatlanpiac minden szegmense felfutóban lesz. Könnyen hullámvölgy jöhet nemsokára az új ingatlanok piacán is.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: Pixabay

A hírekben egymást érik az optimista cikkek, azonban Balla Ákos értékbecslő (MRICS), a Balla Ingatlaniroda tulajdonos-ügyvezetője cáfolta a jelentős áremelkedéseket, sőt árak kapcsán leszögezte, csak a kurrens helyeken lehet látni emelkedést és az új ingatlanoknál, de itt sem akkora, mint azt a hírek sugallják. Meglátása alapján csak rövid távon mennek felfelé az árak, és amint versenyhelyzet jön létre, várhatóan lejtmenet következik.

Az értékbecslő elmondása alapján az ingatlanárak egységes emelkedése már csak azért sem várható, mert területileg és adottságában is eltérnek az épületek, azon kívül sosem egy trend, hanem mindig a konkrét adatok alapján lehet egy ingatlan valós árát megállapítani – hívta fel a figyelmet a CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot legfrissebb blogbejegyzése.

Újszerű helyett újat

A használt lakások vásárlásához igénybe vehető CSOK összege a főváros és Pest megye területén nem jelent érdemi segítséget a lakáshoz jutásban. Míg az említett területeken mindenképp önerőt vagy hitelt igényel a CSOK mellett az adásvétel, vidéken vannak olyan területek, ahol vásárolható belőlük ingatlan, vagy nagy részét lefedi az árnak. Viszont az is mérlegelési szempont az adásvételnél, minél gyorsabban és egyszerűbben jut az eladó a pénzhez, tehát a CSOK igénybe vétele, és a vele járó ügyintézés, elbírálás, folyósítás időtartama éppenséggel negatívum is lehet.

Hol a csapda? Ingyen telkeket kaphatnak a CSOK-igénylők
Egyre több önkormányzat jelezte a megújult CSOK – „leánykori nevén” szocpol – kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a CSOK feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak. Igaz, nem minden követelmény nélkül. A CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blog segítségével összegyűjtöttük, hol, miért cserébe lehet ingyen telket kapni.
A CSOK szabályain a héten lényegesen enyhítettek!

Az új építésű ingatlanok megjelenése az ingatlanszakértő szerint biztosan nem fog általános áremelkedést okozni a használt ingatlanok piacán, a külső kerületekben található lakásokat ez nem fogja érinteni, a belvárosi rosszabb állapotú társasházak lakásainak ára pedig várhatóan inkább lefelé fog menni. Ahol a régi és új építésű lakások között nagyon nagy a szakadék, ott a 10-15 milliós használt lakások a 20-30 millió forintos új lakásokkal nem fognak tudni versenyezni, tehát nem várható árváltozás. Viszont a magasabb árfekvésű környéken, ahol hasonló vagy azonos árkategóriáról lehet szó a használt és az új ingatlanoknál – mint például Zugló, Újbuda vagy Angyalföld bizonyos részei –, erős verseny várható. Az emberek ugyanis az egy-két milliós árkülönbséget inkább lenyelik, és az új ingatlant választják, ezzel azonban a használt lakások iránt csökken a kereslet, így az áraik is csökkenni fognak.

Az új lakások árai az égig nőnek?

Nem titok, hogy a folyamatban levő új lakások építése minimális, egészen konkrétan a háborús időszakot idézi. Mint Földi Tibor, a Cordia Zrt. ügyvezető igazgatója megfogalmazta, a most tervezőasztalon levő fejlesztések csak 2018 végén lesznek elérhetők a CSOK-kal. Vagyis, jelenleg egy szűk kör tudja igénybe venni az új lakásokra felvehető CSOK 10 milliót, ami a kereslet növekedését, és fél, egy éven belül áremelkedést okoz valószínűleg. A CSOK révén felbuzdult ingatlanfejlesztők viszont az eddig megszokottnál nagyobb alapterületű, CSOK-ra szabott lakásokkal készülnek, ráadásul nagy számban, a kereslet növekedésére apellálva. A +10 milliós, kedvező kamatozású hitelfelvétel is motiváló tényező számukra, hiszen új építésű, 60 négyzetméteres lakást ma 10 millió forintból nem lehet vásárolni. Viszont érdemes feltenni a kérdést, melyik CSOK igénylő fog erre két évet várni? A 2018-ban a piacra zúduló új ingatlanokkal ráadásul megint elindul a hinta a kereslet-kínálat terén, és az árakat éppenséggel lefelé módosíthatja – amelybe beleszólnak még a CSOK-ra tervezett lakásméretek is-.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo