hirdetés

Már nincs akkora verseny a lakásokért

Az elmúlt hónapokban lassult a lakáspiac a GDN Ingatlanhálózat tapasztalatai alapján. Nyaraltak a vevők, nincs akkora verseny az ingatlanokért, mint amit év elején megfigyelhettünk, de azért sok lakás ma is pillanatok alatt elkel.
hirdetés

Kép: Pixabay

Kevesebb az érdeklődő az ingatlanokra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne továbbra is jó áron eladni a kedvező adottságokkal rendelkező lakásokat. Ahol sürgős az eladás ott árcsökkenést is megfigyeltünk, de ez nem nagyságrendi változás, csupán arról van szó, hogy az eladók hajlandóak párszázezer forintot engedni az árból. „A régóta piacon lévő lakások tulajdonosainak is ezt javasoljuk: próbáljanak meg egy kisebb engedménnyel friss érdeklődőket elérni, így eladhatóbbá válik házuk vagy lakásuk” - jelentette ki Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító tulajdonosa.

Nyaraltak a vevők

Miközben tavaly folyamatosan az ingatlanpiac és ezzel együtt a lakásárak szárnyalása volt jellemző, addig az idei nyár jelentős megtorpanást hozott. Június végén és júliusban jelentős visszaesést tapasztaltunk, de a nyár utolsó hónapja már beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangsúlyozta a szakember. A CSOK használt lakásokra való kiterjesztése növelte az érdeklődést és a hitelfelvételi kedvet. Sokan jelentek meg a támogatás reményében vásárlóként, és gyakran akkor is megvették a kinézett ingatlant, ha kiderült nem jogosultak a CSOK-ra.

Akiknek sürgős volt az ingatlanvásárlás, azok a fellendülő érdeklődés miatt hamar döntöttek és már túl vannak az ügyleten. Sokan pedig kivártak, kivárnak, szeretnének jobb üzletet kötni. Ők most kezdenek keresgélni és örülnek, ha valamivel olcsóbban juthatnak egy ingatlanhoz, mint a hónapokkal korábban.

Bombaüzlet a lakás: de nem csak Budapesten
Kecskemét az a kivételes vidéki város, ahol - elsősorban egy jelentős autóipari beruházásnak köszönhetően - még a válság évei alatt sem torpant meg ingatlanpiac. A helyzet azóta is hasonló, sőt a kilátások tovább javultak. A szakértők szerint akár befektetési céllal is érdemes itt lakást vásárolni, főleg mert néhány kivételes újépítésű projekt remek lehetőséget kínál erre.
Van, ami ma is pillanatok alatt elkel

A jó helyen lévő, jó elosztású, jól árazott lakások eladási ideje továbbra is rövid, ezeket most is könnyen és nagyon gyorsan el lehet adni. De ha egy ingatlannak akár csak egy apró szépséghibája van, (előnytelen elosztás, rossz műszaki állapot, rosszul megállapított ár) az érdeklődés már nem olyan számottevő, az eladás nem olyan gyors. Ezekre az esetekre jellemzőek a több körös áralkuk illetve az elhúzódó döntések, így az ügyletek hosszabb eladási időt mutatnak a GDN elemzése szerint.

Az ingatlanpiaci fellendülés oka a már említett kormányzati intézkedések mellett az volt, hogy sokan ingatlanba fektettek. A bróker botrány csökkentette a pénzügyi befektetések iránti bizalmat, a lakások azonban, az albérletek keresettsége miatt, nagyon jól jövedelmezőek, így népszerű befektetési lehetőségek voltak. A kiadás mellett az eladás is jó üzlet volt, egy éve ilyenkor 20-30%-os áremelkedéssel lehetett számolni, idén szinte biztosan maximum 10% körül, de inkább ez alatt várható a hozama a jó lakásoknak, a kevésbé jó ingatlanoké 3-5 %-ra jósolható, tehát is is van csökkenés – mondta a szakember. Ugyanakkor hosszú távon még mindig jó befektetés lakásba fektetni. Fontos szempont az is, hogy a környező országokhoz képest a magyarországi fizetésekhez mérve jobb négyzetméter áron lehet ingatlanhoz jutni.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo