Már nincs akkora verseny a lakásokért

Az elmúlt hónapokban lassult a lakáspiac a GDN Ingatlanhálózat tapasztalatai alapján. Nyaraltak a vevők, nincs akkora verseny az ingatlanokért, mint amit év elején megfigyelhettünk, de azért sok lakás ma is pillanatok alatt elkel.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

Kevesebb az érdeklődő az ingatlanokra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne továbbra is jó áron eladni a kedvező adottságokkal rendelkező lakásokat. Ahol sürgős az eladás ott árcsökkenést is megfigyeltünk, de ez nem nagyságrendi változás, csupán arról van szó, hogy az eladók hajlandóak párszázezer forintot engedni az árból. „A régóta piacon lévő lakások tulajdonosainak is ezt javasoljuk: próbáljanak meg egy kisebb engedménnyel friss érdeklődőket elérni, így eladhatóbbá válik házuk vagy lakásuk” - jelentette ki Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító tulajdonosa.

Nyaraltak a vevők

Miközben tavaly folyamatosan az ingatlanpiac és ezzel együtt a lakásárak szárnyalása volt jellemző, addig az idei nyár jelentős megtorpanást hozott. Június végén és júliusban jelentős visszaesést tapasztaltunk, de a nyár utolsó hónapja már beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangsúlyozta a szakember. A CSOK használt lakásokra való kiterjesztése növelte az érdeklődést és a hitelfelvételi kedvet. Sokan jelentek meg a támogatás reményében vásárlóként, és gyakran akkor is megvették a kinézett ingatlant, ha kiderült nem jogosultak a CSOK-ra.

Akiknek sürgős volt az ingatlanvásárlás, azok a fellendülő érdeklődés miatt hamar döntöttek és már túl vannak az ügyleten. Sokan pedig kivártak, kivárnak, szeretnének jobb üzletet kötni. Ők most kezdenek keresgélni és örülnek, ha valamivel olcsóbban juthatnak egy ingatlanhoz, mint a hónapokkal korábban.

Bombaüzlet a lakás: de nem csak Budapesten
Kecskemét az a kivételes vidéki város, ahol - elsősorban egy jelentős autóipari beruházásnak köszönhetően - még a válság évei alatt sem torpant meg ingatlanpiac. A helyzet azóta is hasonló, sőt a kilátások tovább javultak. A szakértők szerint akár befektetési céllal is érdemes itt lakást vásárolni, főleg mert néhány kivételes újépítésű projekt remek lehetőséget kínál erre.
Van, ami ma is pillanatok alatt elkel

A jó helyen lévő, jó elosztású, jól árazott lakások eladási ideje továbbra is rövid, ezeket most is könnyen és nagyon gyorsan el lehet adni. De ha egy ingatlannak akár csak egy apró szépséghibája van, (előnytelen elosztás, rossz műszaki állapot, rosszul megállapított ár) az érdeklődés már nem olyan számottevő, az eladás nem olyan gyors. Ezekre az esetekre jellemzőek a több körös áralkuk illetve az elhúzódó döntések, így az ügyletek hosszabb eladási időt mutatnak a GDN elemzése szerint.

Az ingatlanpiaci fellendülés oka a már említett kormányzati intézkedések mellett az volt, hogy sokan ingatlanba fektettek. A bróker botrány csökkentette a pénzügyi befektetések iránti bizalmat, a lakások azonban, az albérletek keresettsége miatt, nagyon jól jövedelmezőek, így népszerű befektetési lehetőségek voltak. A kiadás mellett az eladás is jó üzlet volt, egy éve ilyenkor 20-30%-os áremelkedéssel lehetett számolni, idén szinte biztosan maximum 10% körül, de inkább ez alatt várható a hozama a jó lakásoknak, a kevésbé jó ingatlanoké 3-5 %-ra jósolható, tehát is is van csökkenés – mondta a szakember. Ugyanakkor hosszú távon még mindig jó befektetés lakásba fektetni. Fontos szempont az is, hogy a környező országokhoz képest a magyarországi fizetésekhez mérve jobb négyzetméter áron lehet ingatlanhoz jutni.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo