hirdetés

Közeleg egy fontos, jogvesztő adózási határidő

A naptári évnek megfelelő üzleti évet alkalmazó adózók november 1. és 20. között adhatják be kérelmüket arra vonatkozóan, hogy a bizonyos feltételeknek megfelelő kapcsolt vállalkozásaikkal csoportos társasági adóalanyiságot létesítsenek. A határidő betartására különös figyelmet ajánlott fordítani annak jogvesztő jellege miatt. Ha a csoportot létre hozni kívánó tagok elmulasztják a 2022. november 20-i határidőt, a 2023-as adóévre már nem tudnak csoportos társasági adóalanyiságot létrehozni. A csoportos társasági adóalanyiság legfontosabb előnyei az adminisztráció, illetve bizonyos esetekben a társaságiadó-fizetési kötelezettség csökkenése lehetnek. A november 20-i határidőt kell abban az esetben is figyelembe venni, ha egy már meglévő csoportos társasági adóalanyisághoz újabb tag kíván csatlakozni.

hirdetés

Kik lehetnek tagjai egy társasági adócsoportnak?

Olyan belföldi illetőségű adózók lehetnek tagjai egy csoportos társasági adóalanyiságnak, amelyek esetében teljesül, hogy az egyik adózó közvetlen vagy közvetett módon legalább 75 százalékos arányú szavazati joggal rendelkezik a másik adózóban (vagy más személy rendelkezik ilyen befolyással az adózókban). További feltétel, hogy a tagok üzleti évének meg kell egyeznie, valamint minden tagnak azonos számviteli standard alapján kell készítenie az éves beszámolóját. Emellett feltétel, hogy a csoporttagok bizonyos meghatározott jogi formák valamelyikében működjenek és egyidejűleg egyik csoporttag sem lehet több csoportos társasági adóalanyiság tagja.

Milyen előnyei vannak?

A csoportos társasági adóalanyiság elsősorban azon társaságoknak lehet kedvező, amelyek közt vannak veszteséget termelő (negatív egyedi adóalappal rendelkező), valamint nyereséges (pozitív egyedi adóalappal rendelkező) csoporttagok, ugyanis az összeszámított pozitív társasági adóalapok csökkenthetők a veszteséges cégek negatív adóalapjaival bizonyos korlátozások mellett.

Három hétig lehet beadni a kérelmet (Fotó: Depositphotos)Három hétig lehet beadni a kérelmet (Fotó: Depositphotos)

Tekintettel arra, hogy a választás a következő adóévtől lesz hatással az adófizetési pozícióra, nem csak abban az esetben érdemes megfontolni a csoportos adóalanyiság létrehozását, ha jelenleg veszteséges cégek vannak a leendő csoporttagok közt, hanem abban az esetben is, ha jelenleg a cégek még nem termelnek veszteséget, azonban az üzleti és gazdasági környezet változásai miatt számítani lehet azok jövedelmezőségének romlására.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo