Jól megy az útépítőknek

Épphogy csak lezárult a beszámoló leadási határidő, de az már biztosan látszik, hogy növekedett a főtevékenységként út- és autópálya-építéssel foglalkozó cégek árbevétele 2014-ben áll a Bisnode gyorsjelentésében.

Kép: Pixabay

Ugyan még csak most járt le a vállalkozások számára a 2014-es pénzügyi beszámolók leadásának határideje, a Bisnode Magyarország máris gyorselemzésben vizsgálta az Út- és autópálya építéssel foglalkozó vállalkozások bevételeinek és kockázatosságának alakulását. Bár az út- és autópálya építéssel, mint főtevékenységgel foglalkozó vállalkozások 2014-es beszámolóinak feldolgozottsága még alig 12 százalékos, az már most szembetűnő, hogy az iparág cégeinek összárbevétele jelentősen meg fogja haladni a 2013-as szintet. Ebben a stádiumban még nem lehet pontos becsléseket adni, ám ha feltételezzük, hogy az iparág legnagyobb vállalkozásai – 2012-höz és 2013-hoz hasonlóan – továbbra is az iparági összbevétel 55-60 százalékát teszik ki, akkor a 2014-re várható összárbevétel akár 40 százalékkal is meghaladhatja 2013-ast.

Ennek a feltűnően magas árbevétel-növekedésnek a hátterében a rendszeres út- és autópálya-építési projekteknek és -fejlesztéseknek köszönhetően megélénkülő piac, illetve a korábbi évek során igényelhető EU-s támogatások pozitív hatásai állnak. Ha csak a 10 legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozás bevételeinek alakulását nézzük, már ott is hatalmas növekedések tapasztalhatóak, ezáltal nagyrészt nekik köszönhető, hogy már 12 százalék alatti beszámoló feldolgozottság mellett is egyértelműen látszik, hogy az iparág egészének árbevétele biztosan meghaladja 2013-as szintet. A kormány tervei szerint várhatóan az idei évben is folytatódik az útépítési hullám; az új út- és autópálya-szakaszok építése, illetve a meglévő szakaszok bővítése pedig kedvezően hat majd az iparági bevételek növekedésére is.

Ez még a válságnál is rosszabb
Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben mindössze 250 új alakult. Ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre szedte áldozatait az ágazatban.
A listát vizsgálva furcsának tűnhet, hogy a Közgép Zrt. miért nem szerepel a legnagyobbak között. Ennek oka, hogy a Közgép Zrt. a fémszerkezet-gyártást jelöli meg főtevékenységeként, és emellett a főtevékenység mellett foglalkozik út-és autópálya-építésekkel is. Bár az eltérő főtevékenysége miatt a listába nem került be, attól még náluk is jelentős – csaknem 90 százalékos – bevétel-növekedésről beszélhetünk 2014-ben. Üzemi eredményük pedig még ennél is nagyobb mértékben, közel 270 százalékkal növekedett.

volt megfigyelhető az iparág cégeinek üzemi szintű eredményességében. Míg 2012-ben a TOP 10 cégen kívül az iparág többi cége túlnyomórészt veszteségesen zárta az évet, addig a 2013-as évet vizsgálva már átlagosan pozitív üzemi eredményt értek el.

Az iparág egészét tekintve ugyancsak pozitív átlagos üzleti eredményt várunk a 2014-es esztendőre is. Ezt a várakozásunkat nagymértékben elősegíti, hogy a 10 legnagyobb árbevételű cég mindegyike növelni tudta üzemi eredményét a 2013-ashoz képest, továbbá, hogy ők 10-en is átlagosan 25 százalékos üzemi eredménynövekedést tudtak produkálni 2013-hoz mérten.

Más szempontból vizsgálva az iparágat, a kockázatosság enyhe növekedése tapasztalható, ami a 2014-es beszámolók jelenleg még alacsony százalékos feldolgozottságán túl a főleg kisebb cégekre jellemző túlzott eladósodottságnak és tőkehiánynak tudható be. Ugyanakkor a TOP 10 vállalkozást kiemelve elmondhatjuk, hogy 1-2 kivételtől eltekintve fizetésképtelenné válási kockázatuk alacsony,.
A cégek negyede eltűnt tavaly
A közép-európai országok közül nálunk a legmagasabb a cégmegszűnések száma, az aktív vállalkozások negyede eltűnt tavaly, ezt a magas számot ugyan a cégalapítások valamennyire kiegyenlítik, de még így is zsugorodott a cégvilág.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo