Jobban kell óvni a munkavállalók hallását

Bár a munkavállalók hallását eddig is számos intézkedés védte, 2019 márciusától életbe lép az Európai Unió egyéni védőeszközökkel kapcsolatos új szabályozása, amelynek értelmében ugyanolyan mértékben kell védeni a munkavállalókat a zajterheléstől, mint a leeséstől vagy a káros anyagok belégzésétől. De mit is jelent ez pontosan a munkáltatók számára?

Egy 2016-os uniós szabályozás értelmében a halláskárosodás az egyik legjelentősebb munkahelyi egészségkárosító tényező, így minden munkáltatónak biztosítania kell a megfelelő hallásvédelmet alkalmazottai számára. Uniós és helyi jogszabályok eddig is kimondták hogy a munkahelyeken a zajterhelés nem haladhatja meg a zajexpozíciós határértékeket, azonban átfogó, szigorú szabályozás mindeddig nem készült, annak ellenére, hogy a folyamatos zajterhelés a halláscsökkenés mellett komplex egészségkárosodáshoz vezethet. Az új szabályozás 2019 márciusával életbe lép, így minden munkáltatónak fel kell készülnie a megfelelő feltételek biztosítására. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban!

Kép: pixabay.com

Az ártalmas zaj a három legveszélyesebb egészségkárosító tényező közé tartozik: a tartós halláskárosodás veszélye mellett az állandó zaj növeli a stresszt, csökkenti a teljesítményt, és többféle panaszt is okozhat. A jelenleg hatályos munkavédelmi előírások alapján a munkáltatóknak becslés vagy szükség esetén mérés alapján kell meghatározniuk a zajterhelés szintjét, ez azonban sajnos nem hatékony megoldás: ugyanúgy, ahogy nincs két egyforma munkahely, az anatómiai adottságaink sem egyeznek.

Beteggé tesz az irodai zsivaj
Egy egész Európára kiterjedő kutatás szerint a magyarok 25 százaléka gondolja úgy, hogy hangos zajnak van kitéve a munkahelyén, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a zaj következtében keletkező halláskárosodás Európában a leggyakoribb munkahelyi betegség.
A megfelelő hallásvédelem érdekében nem elég a zajszint meghatározása és a védőeszköz biztosítása: a betanítás mellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy a védőeszköz megfelelően illeszkedik-e, illetve lehetővé teszi-e a komfortos munkavégzést.

„Az állandó zajterhelés bizonyítottan rontja a munkavállalók életminőségét, így fontos, hogy a munkáltató minden szükséges óvintézkedést megtegyen a halláskárosodás ellen. A becslésen vagy mérésen alapuló zajszint-meghatározás napjainkban már azzal is kiegészíthető, hogy személyre szabottan ellenőrizzük a védőeszközök hatékonyságát, így azt is kiszűrhetjük, hogy a zajvédelmi oktatás megfelelő-e” – összegezte Rádóczki Zoltán, a 3M Magyarország alkalmazásfejlesztő munkavédelmi szakmérnöke.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo