Jelentős adóváltozásokban bíznak a cégvezetők

A kormány gazdaságpolitikai elképzeléseinek sarokköve a magyar kis- és középvállalkozók megerősítése, helyzetbe hozása. Az adatok azt mutatják, hogy talán túlzottak a remények a kkv-szektorban, és kétséges, hogy ezeket a kormány ki tudja-e elégíteni.

A kormánypártok a választások előtt meglehetősen szűkösen nyilatkoztak kormányzati terveikről. Egyedül az tudható, hogy a kabinet a ciklus végére szeretné, ha 10 százalék alá süllyedne a személyi jövedelemadó kulcsa. Amennyiben ez megvalósulna, akkor a nettó jövedelmek emelkedhetnének, ami  növelné a kereseteket, és úgy javítaná a vállalkozások helyzetét, hogy bővülne a lakosság fizetőképessége.

Nyilvánvalóan ez a változás köszön vissza azokban a válaszokban, amit a cégvezetők adtak a Policiy Agenda által készített felmérésben arra a kérdésre, hogy változik-e várakozásuk szerint az adórendszer a jövő évben. Az abszolút többség (60%) változásra számít, sőt a megkérdezettek 50 százaléka szerint a kormány jelentősen átrendezi az adórendszert a jövő évben. Kérdéses természetesen ennek a változtatásnak a fedezete. Az Európai Bizottság jelentése szerint ugyanis Magyarországnak fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatnia, hogy elkerülje a túlzottdeficit-eljárás újraindítását.

A kutatás során azt is megkérdezték a cégvezetőktől, hogy amennyiben lenne fedezet a költségvetésben gazdaságélénkítő programokra, akkor az ebből származó forrást leginkább mire költenék. Talán meglepő, hogy a konkrét intézkedést megjelölők közül a legtöbben azok voltak (27%), akik a személyi jövedelemadót csökkentenék. Ezt követték a beruházásokhoz nyújtott támogatások (25%), valamint a munkáltatói terhek csökkentése (12%).

Nyilvánvaló, hogy a vállalkozások vezetői számára a szja csökkentése két irányból is kedvező lehet. Egyrészt a saját jövedelmüket terhelő adómértéke is csökken, másrészt a bruttó bérek emelése nélkül az alkalmazottak béremelésben részesülnek. Ez pedig legalább az adóváltozás évében könnyíti a munkaadó terheit.

 

Amennyiben az országnak lenne pénze a gazdaság élénkítésére, akkor Ön szerint azt leginkább mire kellene felhasználni?

Meglepő volt a kutatási eredményekben az, hogy a cégvezetők 6 százaléka inkább hiteltámogatásra vagy a képzési rendszer erősítésére használná fel a rendelkezésre álló állami forrásokat.

Hogy lesz itt új munkahely?

A miniszterelnök egyik bejelentése az volt, amikor deklarálta, hogy a teljes foglalkoztatottságot kívánja megteremteni Magyarországon.  A cégvezetők várakozásai alapján azonban egyhamar nem várható, hogy jelentősen megugorjon a foglalkoztatás a kkv-szektorban. A válaszadók 68 százaléka szerint vagy nem változik, vagy inkább csökken a foglalkoztatottak száma abban a szektorban, ahol a cége működik.  Mindössze a válaszadók negyede reménykedik egy enyhe növekedésben, és csupán 7 százalékuk optimista, ők jelentős számban várnak új munkahelyeket az elkövetkező félévben.

A cégvezetők véleménye között  abban a tekintetben van különbség, hogy mekkora árbevételű céget vezetnek. Az 500 millió forint árbevétel feletti vállalkozások vezetőnek 47 százaléka vár javulást a foglalkoztatási helyzetben, míg a 100 millió forint alattiaknál csupán 29 százalék.

Szeretik a vállalkozók az EU-t, és nem csak a pénzért
Ismét nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo