James Bonddal a kelet-tiroli Grandhotelben

Ahogy begördülünk az 5 csillagos Grandhotel Lienz bejárata elé, majd belépünk a lenyűgöző lobbiba, mintha egy filmbe érkeznénk. De nemcsak ezért szállt meg itt valaha a James Bondot idén utoljára alakító Daniel Craig, a stábnak a luxustól áthatott kényelem is fontos szempont volt.

A mintegy 12 ezer fős Lienz kínálta csodálatos kikapcsolódást jó lenne orvosi javaslatra felkeresni. Ugyanis pár nap eltelte után úgy érzi az ember, mintha átmosták volna a finom hegyi levegővel, a nem mindennapi hegyek látványával, a számtalan programlehetőséggel és a kulináris élvezetekkel.

Ehhez sokan választják Kelet-Tirol egyetlen ötcsillagos luxus wellness-szállodáját, a 2009-ben nyílt Grandhotel Lienz-et, amely hamar felkerült az utazóközönség kedvencei közé. A kisvárost az Alpok csodálatos hegyei, többek között a lienzi Dolomitok ölelik körül. Fantasztikus mikroklímája miatt a napfény városának is nevezik, ugyanis évente 300 napon át hétágra süt a nap.

(Fotó: Grandhotel Lienz)

A 72 luxus vendégszobával, valamint 4 exkluzív Royal Suite lakosztállyal rendelkező hotel közvetlenül az Isel partján áll, mely Ausztria egyetlen gleccser-folyója. Mindössze pár percnyire található Lienz történelmi városközpontjától, ahol mediterrán hangulatban pezseg az élet a kávézók teraszán és a hangulatos kis utcák labirintusában. Nem véletlen, hogy a 2016-os James Bond film forgatásához a Grandhotel Lienz-et vették igénybe a filmkészítők. 2015 elején másfél hónapig laktak itt – vagy hatszázan, összesen 20 millió euróért –, s még Daniel Craig is az ő vendégszeretetüket élvezte pár napig.

„Kifejezett célunk a kényeztető luxus biztosítása, amit az igényesen kialakított vendégszobák mellett a nagy méretű spa & wellness részlegben kínált számtalan kezelés, az éttermi szolgáltatások, az elegáns bár, a romantikus kert és a többszintű, folyóra néző terasz tovább emel” – osztja meg a Grandhotel Lienz tulajdonosai, a Simonitsch és a Westreicher családok ars poetica-ját Johannes Westreicher, a szálloda igazgatója.

(Fotó: Grandhotel Lienz)

Az élmények origója

A szálloda exkluzív kiindulópontja a környék kínálta csodás programoknak. Télen persze a síelés mindent visz. Két közeli, kitűnő síterület is várja a téli sport szerelmeseit, a Hochstein- és a Zettersfeld-sípályák a szállodától közel 5 percnyi autóúttal elérhetőek. De a hó nélküli természet is csodálatos élményeket tartogat a környéken. 2010 telén nyitották meg Kelet-Tirol első, egész évben, de évszakonként változó időpontban működő ródlipályáját, az Osttirodlert. A 2,3 kilométer hosszú szakaszon, mesés hegyi környezetben, és fantasztikus kilátással Lienz városára száguldhatunk le, már ha elég bátrak vagyunk hozzá.

(Osttirodler – Martin Lugger)

A Lienzi Hegyivasútak (Lienzer Bergbahnen) az idelátogatókat a hó nélküli évszakokban is 2278 méter magasba repítik. Ahol aztán a hüttékben való megpihenést követően kisebb-nagyobb túrákat tehetünk, vagy – ha a kondíciónk engedi – hegyi kerékpározhatunk is. Jó időben az Isel gleccserfolyón raftingolni is lehet.

Ha itt tartózkodásunk alatt kicsit körbenéznénk Lienz vonzáskörzetében is, a 10 kilométernyire található Assling nevű kis településen különleges élményekben lehet részünk. Az Unterweger-fivérek által megálmodott és kivitelezett, 6500 négyzetméter kiterjedtségű Vitalpinum nevű vitál élményparkban minden a természetadta értékekről szól. A frissítő, relaxáló állomások az érzékszerveinket teszik próbára. Miközben 150 féle gyógynövényből álló mezőn bóklászunk, mezítláb kipróbálhatjuk a Kneipp-ösvényt, az olajos-fűszeres tusolást, vagy illóolajos horoszkópot tanulmányozhatunk. A „látvány-szeszfőzde” pedig bepillantást nyújt, hogyan is készül az Alpok növényeiből a tiszta illóolaj, illetve elkalauzol a tiroli lucfenyő, és egyéb értékes olajok előállításának titkaiba.

(Fotó: Vitalpinum)

„Dolomitkönnyű konyha”

Visszatérve a bázisra, a Grandhotel főszakácsa, Flaschberger úr régi, hagyományos receptekből varázsol új és könnyű ételeket a vacsoraasztalra. Kulináris koncepciója az idényjellegű és a regionális termékek ötvözetéből álló hagyományos konyha, kiegészítve a korszerű táplálkozásról szerzett tudással. Az úgynevezett „dolomitkönnyű konyha” célja a régió termékeinek teljes mértékű felhasználása. A szálloda borospincéjében – amelyben egyébként kisebb-nagyobb rendezvényeket is tartanak –170-féle bor található, melyek 70 százaléka Ausztria bortermő vidékeiről származik, a többi pedig a világ minden tájáról – a tulajdonosok évente 6 ezer üveg bor beszerzéséről gondoskodnak. Ottjártunkkor például egy-egy üveg Tokaji Furmintra, illetve 5 puttonyos Tokaji Aszúra bukkantunk.

A cikk megjelenését a Grandhotel Lienz támogatta

Véleményvezér

Magyar Péter nagy találatot vitt be a köztársasági elnöknek

Magyar Péter nagy találatot vitt be a köztársasági elnöknek 

A köztársasági elnök nyugodtan találkozhat politikusokkal, nem ez dönti el a függetlenségét.
Több mint 400 százalékos haszonnal árulják a kereskedők a szabolcsi almát

Több mint 400 százalékos haszonnal árulják a kereskedők a szabolcsi almát 

Nehéz a sorsa az almatermelőknek és a vásárlóknak, bezzeg a kereskedők.
Hadházy Ákos szerint öt és fél éve tehetetlenkedik az Ügyészség Orbán Viktor fogásza ügyében

Hadházy Ákos szerint öt és fél éve tehetetlenkedik az Ügyészség Orbán Viktor fogásza ügyében 

Iszonyúan keresik az igazságot az Ügyészségen, csak nem találják.
Rekordot döntött a külföldieknek kiadott magyarországi tartózkodási engedélyek száma

Rekordot döntött a külföldieknek kiadott magyarországi tartózkodási engedélyek száma 

Több tízezer ázsiai érkezett Magyarországra egyetlen év alatt.
Elképesztően nagy minimálbér-emelést terveznek

Elképesztően nagy minimálbér-emelést terveznek 

Jön az ezer euró feletti minimálbér.
Újabb fordulóponthoz érkezett az ukrajnai háború

Újabb fordulóponthoz érkezett az ukrajnai háború 

Egyre durvul a háború.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo