hirdetés

Ideje vallani a KATA-sok kifizetéseiről

Az adózóknak 2019. április 1-ig kell adatot szolgáltatni a KATA-s vállalkozás részére 2018. évben juttatott 1 millió forintot meghaladó kifizetésről – hívta fel a figyelmet együttműködő partnerünk, Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az Art. szerinti adózónak (a magánszemélyek és a Kata-s adóalanyok kivételével) a tárgyévet követő év március 31-ig adatot kell szolgáltatnia a NAV részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot – foglalta össze szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó, így az adatszolgáltatásban a termékbeszerzés, szolgáltatás igénybevétel értékének áfa nélküli (nettó) összegét kell szerepeltetni.

Kép:sxc

Hangsúlyozandó, hogy a jogszabály a naptári évben jutatott bevételre vonatkozóan ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget, nem pedig a számlán feltüntetett teljesítési időponthoz kapcsolódóan. Tehát 2018. évre vonatkozó adatszolgáltatásban csak azokat tételeket lehet szerepeltetni, amelynek a juttatása (kifizetése) 2018. évben történt.

Ha például egy Katás egyéni vállalkozó 2018.12.29-én (teljesítési időpont) szolgáltatást nyújtott 2 MFt összegben egy Kft-nek, de azt a megrendelő csak 2019. január 9-én fizette ki, akkor a 2018. évi adatszolgáltatásban ezen összeget nem szerepeltetheti a Kft., mivel az egyéni vállalkozó a bevételét ténylegesen 2019. évben szerezte meg.

Az adatszolgáltatást a 18K102-es jelű nyomtatványon kell az adózónak teljesíteni. A nyomtatványt elektronikusan kell benyújtani, a tárgyévet követő év március 31-éig. Tekintettel arra, hogy ez az időpont 2019. évben munkaszüneti napra esik, idén az adatszolgáltatás határideje 2019. április 1.

KATA 2019: a legfontosabb tudnivalók és gyakran ismételt kérdések
Egyre népszerűbb a KATA vállalkozási forma, azonban még mindig sok félreértés kering ezzel kapcsolatban. Az Írísz Office adótervezőinek segítségével részletes válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo