hirdetés

Húszmilliárdból löknék a tőzsdére a kkv-kat

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerint segítheti stratégiájának megvalósítását a 20 milliárd forintos kezdő tőkével létrejövő Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amelynek felállításáról a napokban döntött a kormány.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: PP archív

Az értéktőzsde fejlődését és a kkv-k forráshoz jutását is segíti majd az a 20 milliárd forintos kezdő tőkével létrejövő Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amelynek felállításáról a napokban döntött a kormány. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap hatékony formája lehet a magyar kis- és középvállalatok (kkv) tőkeellátásának, feltőkésítésének, és jövő tavaszig új tőkealapok is létrejönnek majd. (A tőkepiaci törvény módosítása miatt könnyebb is lesz a kkv-k tőzsdére lépése.)

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap hatékony formája lehet a magyar kis- és középvállalások (kkv) tőkeellátásának. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai bizonyítják, hogy a tőzsdei jelenlét javítja a vállalatok eredményességét is. Mindez az egész gazdaság javát szolgálja – hívta fel a figyelmet a Budapesti Részvénytőzsde közleménye. A BÉT kiemelt célja a kkv-k, valamint nagyvállalatok tőzsdére vezetése és az oda vezető úton azok szakmai támogatása. A tőzsdeérett vállalatok azonosítása, kiválasztása és felkészítése érdekében a BÉT a potenciális kibocsátóknak nyújtott oktatási, tanácsadási szolgáltatásait is bővíti. A magyar tőkepiac fejlesztése azért különösen aktuális, mivel várhatóan már 2020-ra jelentősen csökkennek az EU-s források, és a jegybank is kivezeti a vállalati hitelezést támogató programjait. A cégeknek így fel kell készülniük arra az időszakra, amikor nem támogatott hitelekre vagy uniós pályázatokra alapozzák növekedésüket, hanem piaci forrásokra kell támaszkodniuk, amihez elengedhetetlen a tőzsde fejlesztése.

Felrázná a kkv-kat a BÉT
Nagy Márton BÉT-elnök szerint a tőzsde új stratégiával igyekszik fejleszteni a hazai tőkepiacot. A cél az, hogy a magyar vállalatok ne csak kifejezetten a banki hitelekből, hanem tőzsdei forrásbevonásokkal is tudjanak növekedni.
Képzés indul a kkv-vezetőknek

A Budapesti Értéktőzsdének (BÉT) is érdeke, hogy minél több kis- és középvállalkozás finanszírozza magát a tőkepiacról, jelenjen meg az értéktőzsdén; a BÉT ennek érdekében nemzetközi vállalatfinanszírozási képzést indít a londoni tőzsdecsoport (LSEG) vállalkozásfejlesztési programjával, az ELITE-tel együttműködve – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a BÉT elnöke.

A 2017-ben induló ELITE- program a hazai gazdasági szempontok és szabályozás figyelembevételével nemzetközi színvonalú képzést nyújt a magyar kis- és közepes cégeknek a tőkepiaci forrásbevonás lehetőségeinek megismerésére. Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója elmondta: a kétéves képzés 20 ezer euróba (6,2 millió forint) kerül, ehhez próbálnak állami támogatást szerezni. Hangsúlyozta: az ELITE oktatási programját nemzetközileg elismert üzleti iskolák és iparági szereplők (például befektetési szolgáltatók, könyvvizsgálók) közreműködésével alakították ki. „Tudásbázisát” az ELITE hálózata adja, míg a Magyarországra jellemző, országspecifikus ismereteket – így például az adózási és jogi ismereteket – a BÉT állítja össze. Az ELITE és BÉT közösen választja ki felvételre az ambiciózus és növekvő hazai vállalatokat a jelentkezők közül. Végh Richárd kifejtette, évente 20 vállalat kapcsolódhat be az ELITE és a BÉT közös oktatási programjába.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo