hirdetés

Húszmilliárdból löknék a tőzsdére a kkv-kat

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerint segítheti stratégiájának megvalósítását a 20 milliárd forintos kezdő tőkével létrejövő Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amelynek felállításáról a napokban döntött a kormány.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: PP archív

Az értéktőzsde fejlődését és a kkv-k forráshoz jutását is segíti majd az a 20 milliárd forintos kezdő tőkével létrejövő Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, amelynek felállításáról a napokban döntött a kormány. A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap hatékony formája lehet a magyar kis- és középvállalatok (kkv) tőkeellátásának, feltőkésítésének, és jövő tavaszig új tőkealapok is létrejönnek majd. (A tőkepiaci törvény módosítása miatt könnyebb is lesz a kkv-k tőzsdére lépése.)

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap hatékony formája lehet a magyar kis- és középvállalások (kkv) tőkeellátásának. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai bizonyítják, hogy a tőzsdei jelenlét javítja a vállalatok eredményességét is. Mindez az egész gazdaság javát szolgálja – hívta fel a figyelmet a Budapesti Részvénytőzsde közleménye. A BÉT kiemelt célja a kkv-k, valamint nagyvállalatok tőzsdére vezetése és az oda vezető úton azok szakmai támogatása. A tőzsdeérett vállalatok azonosítása, kiválasztása és felkészítése érdekében a BÉT a potenciális kibocsátóknak nyújtott oktatási, tanácsadási szolgáltatásait is bővíti. A magyar tőkepiac fejlesztése azért különösen aktuális, mivel várhatóan már 2020-ra jelentősen csökkennek az EU-s források, és a jegybank is kivezeti a vállalati hitelezést támogató programjait. A cégeknek így fel kell készülniük arra az időszakra, amikor nem támogatott hitelekre vagy uniós pályázatokra alapozzák növekedésüket, hanem piaci forrásokra kell támaszkodniuk, amihez elengedhetetlen a tőzsde fejlesztése.

Felrázná a kkv-kat a BÉT
Nagy Márton BÉT-elnök szerint a tőzsde új stratégiával igyekszik fejleszteni a hazai tőkepiacot. A cél az, hogy a magyar vállalatok ne csak kifejezetten a banki hitelekből, hanem tőzsdei forrásbevonásokkal is tudjanak növekedni.
Képzés indul a kkv-vezetőknek

A Budapesti Értéktőzsdének (BÉT) is érdeke, hogy minél több kis- és középvállalkozás finanszírozza magát a tőkepiacról, jelenjen meg az értéktőzsdén; a BÉT ennek érdekében nemzetközi vállalatfinanszírozási képzést indít a londoni tőzsdecsoport (LSEG) vállalkozásfejlesztési programjával, az ELITE-tel együttműködve – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a BÉT elnöke.

A 2017-ben induló ELITE- program a hazai gazdasági szempontok és szabályozás figyelembevételével nemzetközi színvonalú képzést nyújt a magyar kis- és közepes cégeknek a tőkepiaci forrásbevonás lehetőségeinek megismerésére. Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója elmondta: a kétéves képzés 20 ezer euróba (6,2 millió forint) kerül, ehhez próbálnak állami támogatást szerezni. Hangsúlyozta: az ELITE oktatási programját nemzetközileg elismert üzleti iskolák és iparági szereplők (például befektetési szolgáltatók, könyvvizsgálók) közreműködésével alakították ki. „Tudásbázisát” az ELITE hálózata adja, míg a Magyarországra jellemző, országspecifikus ismereteket – így például az adózási és jogi ismereteket – a BÉT állítja össze. Az ELITE és BÉT közösen választja ki felvételre az ambiciózus és növekvő hazai vállalatokat a jelentkezők közül. Végh Richárd kifejtette, évente 20 vállalat kapcsolódhat be az ELITE és a BÉT közös oktatási programjába.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo