hirdetés

Pest drága, Budakeszi is jó lesz a CSOK-osoknak

A budapesti ingatlanárak drágulásának köszönhetően 2016 első negyedévében jelentősen megnőtt a kereslet az agglomerációban található ingatlanok iránt a CSOK-ot igénylők körében. A City Cartel ingatlanközvetítő hálózat adatai alapján a vásárlók igyekeznek maximálisan kihasználni a jelenleg elérhető állami támogatási lehetőségeket és kedvezményeket, sokan CSOK-ból építkeznek.
hirdetés

Kép:Pixabay

A családi otthonteremtési kedvezményt érintő februári jogszabályváltozások és az újépítésű ingatlanok áfájának csökkentésének, a hozzátartozó adó-visszatérítési támogatás lehetőségnek, illetve a budapesti ingatlanárak nagymértékű emelkedésének köszönhetően 2016 első negyedévében jelentősen megnőtt az érdeklődés az agglomerációban található ingatlanok, azon belül is az építési telkek iránt.

Az agglomerációban jellemzően a fővároshoz közeli, 20 km-es távolságon belül elhelyezkedő települések legnépszerűbbek a vásárlók körében. A legnagyobb érdeklődés a Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin található építési telkek iránt mutatkozik. A távolság mellett az elérhető tömegközlekedési lehetőségek, a főváros könnyű és gyors megközelíthetősége is fontos szempontot jelentenek ingatlanvásárlás során. Így például az utóbbi időszakban az Esztergom-Budapest vasútvonal megépítésének köszönhetően nőtt meg az érdeklődés az olyan Budához közelebb eső települések iránt, mint Üröm, Solymár, Pilisvörösvár vagy Piliscsaba.

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek ára jelenleg 8.000-15.000 Ft/nm között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például míg Budakeszin 15.000-20.000 Ft/nm áron, Pilisvörösváron már 8.000-12.000 Ft/nm áron is találhatnak építési telket az érdeklődők.

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével szándékozik vásárolni. Tekintettel arra, hogy a kedvezményt telekvásárlásra nem lehet fordítani, a CSOK igénylők meglehetősen árérzékenyek, így 10 millió Ft alatti - leginkább 3-5 millió forint közötti – összegért mevásárolható, 600-800 nm területű építési telkek keresettebbek körükben. A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók megtakarításaikból fedezik.

„Az agglomerációs ingatlanpiacon meglátásaink szerint rövidtávon az építési telkek drágulása, egyes területeken - a megnövekedett keresletnek köszönhetően - a hiányára is fel kell készülni" – mondta el Vajnági Pál, a City Cartel Csoport ügyvezető igazgatója.

Nem jut el a vevőkig az áfacsökkentés hatása
Tombol a panelreneszánsz a kormányzati intézkedések és az uniós források hatására: az ingatlan a legnépszerűbb befektetés, az állami és banki lehetőségekkel tízmillió spórolható a vásárláson, és a CSOK erősen érezteti a hatását. Az áfacsökkentést nem érzik a vásárlók.
 
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo