Itt a lista! Ezek lesznek az új szabad vállalkozási zónák

Új kistérségekkel bővül a szabad vállalkozási zónák listája, így most már ezer település tartozik a speciális adózású területek közé, köztük olyan, gazdaságilag is stratégiai fontosságúak, mint a záhonyi kistérség is.

Felvirágozhatnak a kistérségek - Kép: SXC

Mint azt korábban közöltük, a kormány a múlt héten döntött a szabad vállalkozási zónák körébe sorolt kistérségek - illetve az azokhoz tartozó települések - számának kibővítéséről. "A szabad vállalkozási zónák meglévő, 47 kistérséget és 903 települést (melyek listája itt megtalálható) érintő száma  kilenc megye 14 kistérség 177 településével bővül" – mondta Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Az új vállalkozási zónák között van a bajai, devecseri, nagyatádi, komlói, pásztói, bélapátfalvai, sátoraljaújhelyi, mezőtúri, kisvárdai, kiskunhalasi, miskolci, sátoraljaújhelyi, törökszentmiklósi és záhonyi kistérség is.

A munkahelyteremtő pályázatokon egy munkahely létesítésére 3 millió forintot lehet nyerni, de a szabad vállalkozási övezetekben végrehajtott fejlesztésekhez további 700 ezer forint jár.(A zónák által a vállalkozóknak nyújtott kedvezményekről részletesebben itt olvashat!)

Ezzel magyarázta az államtitkár azt, hogy a 10 milliárdos kiírásra 22 milliárd forint igény érkezett, és ebből aránytalanul magas – 7,8 milliárd forint – a zónák részesedése. A jövőben a megyei önkormányzatok látják el információval a zónákról az érdeklődő vállalkozókat. "erre azért volt szükség, hogy a kedvezmények után érdeklődő vállalkozók egy helyen minden szükséges információt megszerezhessenek" - mondta az államtitkár.

Hogy mit is jelent a különleges gazdasági övezet, arról itt olvashat bővebben!

A kicsiknek is jók a zónák
Míg korábban elsősorban a több milliárdos, multinacionális nagyberuházásokat segítette a kormány adókedvezményekkel, addig a szabad vállalkozási zónákban az ez évtől kínált új kedvezménycsomagból már a magyar kis- és középvállalkozások tömegei is profitálhatnak az RSM DTM szakértője szerint.
A kormány ez év elején véglegesítette a szabad vállalkozási övezetek listáját. Ennek értelmében az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térségére vonatkoznak a kormány által meghirdetett különleges kedvezmények. E térségek jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

A szabad vállalkozási zónák lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén. „Korábban a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból pályázatot írtunk ki, itt maximálisan 2,6 millió forintot lehetett egy ember foglalkoztatására új munkahelyenként nyerni, ez emelkedik még 400 ezer forinttal, ha ez a bővítés szabad vállalkozási zónában valósul meg” – emelte ki Czomba Sándor.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo