hirdetés

Ez lesz az év legnagyobb magyar beruházása

2024 végére lesz kész a Mol propilénüzeme Tiszaújvárosban.
hirdetés

A Mol Petrolkémiai Zrt. hatvanöt milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiszaújvárosban.

5 milliárdos állami támogatás

A tárcavezető az alapkőletételen arról számolt be, hogy a 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez a vegyipari alapanyagok gyártásával foglalkozó vállalatnál. Beszédében kiemelte, hogy ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre.

(Fotó: depositphotos.com)

A cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna széndioxid kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is "konvergál a nullához".

Drámai kockázatok

Szijjártó Péter ezt követően érintette az európai energiaellátást sújtó "drámai kockázatokat" is, és figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború is ilyen.

"Oroszország nagy szerepet játszik egész Európa és benne Magyarország energiaellátásában is. Nem egy magyarspecifikus ügyről van szó, nem olyan helyzetről, ami miattunk alakult ki, hanem európai jelenségről" - hangsúlyozta.
Ennek kapcsán pedig leszögezte, hogy az energiahordozók szállítása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés.
"Kell hozzá forrás és szállítási útvonal, ha a kettőből az egyik nincs meg, akkor már nem tudunk a dologról érdemben beszélni" - fogalmazott.
Márpedig szerinte "az európai energiaszállítási struktúra átalakítása nem napok, hetek vagy hónapok, hanem évek, ráadásul hosszú évek kérdése".

Nem váloztatnak az állásponton

A miniszter kiemelte: a kormány ezért elutasítja a magyar háztartásokra és iparra aránytalan terheket jelentő szankciók elfogadását.

"Szerencsére nem vagyunk egyedül Európában ezzel a racionális álláspontunkkal, ugyanakkor az is biztos, hogy mi végig ki fogunk tartani ezen álláspontunk mellett" - mondta.
Végül pedig arról is beszámolt, hogy a 95 ezer embernek munkát adó magyar vegyipar termelési értéke tavaly 42 százalékkal nőtt, s így megközelítette a 8000 milliárdot forintot, míg a bővülés mértéke idén januárban 44 százalékos volt. Hernádi Zsolt, a Mol elnöke felszólalásában kijelentette, hogy mára a fenntartható vegyipar fellegvárát hozták létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Továbbá hangsúlyozta, hogy napjainkban az ellátási láncok újraalakulóban vannak, újra kell gondolni az eddig kész tényként kezelt megoldásokat, ami felgyorsítja az iparági transzformációt. "Egyszerre kell gyorsnak és okosnak lennünk" - mondta.

(MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo