hirdetés

Egy kontinens, egy jog - még szigorúbb lesz az adatvédelem

„Jó úton haladunk, hogy 2015-ben létrejöjjön az adatvédelmi reform” – nyilatkozta Vera Jourová, az Európai Unió igazságügyért felelős biztosa, miután június 24-én kezdetét vette az európai adatvédelmi rendelet tervezetéről szóló háromoldalú tanácskozás az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament között. Hamarosan tehát mérföldkőhöz érkezhet az adatvédelem uniós szabályozása, hiszen az új adatvédelmi rendelet az „egy kontinens egy jog” elv alapján közvetlen hatállyal bírna valamennyi tagállamban.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:EU

A jelenlegi uniós adatvédelmi irányelveket a kitűzött célok elérése mellett az egyes tagállamok eltérőképpen implementálhatták, amely így szükségképpen eltérő adatvédelmi szabályozáshoz és gyakorlathoz vezetett. Az új rendelet azonban egy egységes adatvédelmi szabályozást hozna létre, így az érintetteket mindenhol ugyanazok a garanciák illetnék meg. Az egységes szabályozás emellett segítené a tisztességes verseny megvalósulását és támogatná a több tagországban működő vállalkozásokat abban, hogy a lehető legtöbbet profitáljanak az Egységes Digitális Piac nyújtotta lehetőségekből.

Az egységes szabályrendszer alkalmazása az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa szerint évente mintegy 2,3 milliárd euróval csökkentheti a cégek költségeit. „Elég csak arra gondolnunk, hogy mekkora idő- és költségmegtakarítással járhat egy több tagállamban jelen lévő nemzetközi cégcsoportnak, ha az egységes szabályrendszer miatt központilag tudja kialakítani az adatvédelmi szabályzatait, tájékoztatóit és eljárásait. A tagállamokban közvetlenül alkalmazható adatvédelmi szabályok emellett megteremthetnék egy egységes bírósági gyakorlat alapjait is, ugyanis például egy spanyol bíróság által az adatvédelmi rendelet alapján hozott ítélet közvetlenül hivatkozható lenne egy magyar bíróság előtt perben.”  - fejtette ki Párkányi Rita, a KCG Partners Ügyvédi Társulás adatvédelmi szakértője.

A szabályozással kapcsolatos egységes európai álláspont már évek óta formálódik, azonban az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának állásfoglalása 2015. június 15-én újabb lökést adott a jogalkotási folyamatnak és számos fontos változást vetített előre. Az újszabályozás hatására a tagállamokban erősödhetnek az érintettek jogai, szigorodhatnak a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos elvárások, az Európai Bíróság gyakorlatából átemelésre kerülhet a felejtéshez való jog (az ún. „right to be forgotten”), további korlátozások várhatóak a profilalkotással kapcsolatban és a határokon átívelő ügyekben „egyablakos” ügyintézés válhat lehetővé.

Mi jön most?
A jelenlegi EU-s adatvédelmi irányelv 20 éves. A maga idejében világszinten előremutató jogszabály volt az adatvédelem területén, a technikai fejlődés és a joggyakorlat azonban meghaladta. A rendelettervezet például olyan adatkezelési tevékenységek jogi környezetét is megteremtené, mint a profilozás, az anonim és álnevesített adatok felhasználása vagy az adathordozhatóság biztosítása.
Az adatvédelmi bírság felső határa emellett akár 1 millió euróra, vagy cégek esetén az éves árbevétel 2 százalékára is emelkedhet, amely a Magyarországon jelenleg kiszabható maximális bírságot lényegesen meghaladja.

Bár az adatvédelem Magyarországon egyre átfogóbb és szigorúbb szabályozás alá esik, ennek ellenére a jelentőségét számos adatkezelő alábecsüli. A vállalkozások adatvédelmi tájékoztatói gyakran hiányosak, az adatkezelések nem arányosak és nem célhoz kötöttek, az adatfeldolgozásra vonatkozó megállapodások pedig több adatfeldolgozás esetében létre sem jönnek.

A NAIH 2014-es beszámolójából az derül ki, hogy a tavalyi évben lezárt adatvédelmi hatósági eljárások mintegy 90 százaléka végződött bírsággal. A hatóság elmarasztaló döntését pedig a legtöbb esetben a bíróságok is helybenhagyják. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a NAIH határozatai ellen indított bírósági felülvizsgálatok csak kevés esetben eredményeztek részleges vagy teljes hatályon kívül helyezést, és egyszer sem anyagi jogi kérdéssel összefüggésben. Azt is fontos kiemelni, hogy a NAIH a bírság kiszabásakor a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét és az érintettek körének nagyságát köteles figyelembe venni, az adatkezelő teljesítőképességére azonban nem kell tekintettel lennie. A nyilvánosan elérhető hatósági határozatokból megállapítható, hogy a kiszabott bírság összege több alkalommal is meghaladta az adatkezelő mérleg szerinti eredményét.

Magyarországon még az uniós adatvédelmi rendelet hatályba lépése előtt is jelentős változásokra számíthatunk. 2015. június 26-án ugyanis benyújtásra került az Országgyűléshez  az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotörvényv) módosítására vonatkozó törvényjavaslat, amely még a közeljövőben hatályba léphet. A javaslat többek között a kiszabható adatvédelmi bírság felső határát 20 millió forintra emelné, erősítené a NAIH jogait, kötelezné az adatkezelőt az adatvédelmi incidensek nyilvántartására, továbbá megteremtené a multinacionális vállalkozások számára a kötelező szervezeti szabályozások (az ún. „binding corporate rules”) alkalmazásának lehetőségét.

A KCG Partners szerint fontos, hogy a küszöbön álló változásokra a cégek időben felkészüljenek. Ennek érdekében javasolt a belső szabályzatok, adatvédelmi tájékoztatók, adatkezelési és adatfeldolgozási folyamatok teljes felülvizsgálata, illetve egy átfogó adatvédelmi megfelelőségi vizsgálat további segítséget jelenthet a jogszerű működés hosszútávú biztosításában.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo