Csak eldugott egy adóemelést a költségvetésben a kormány

Néhány évet biztosan csúszik a régóta ígérgetett egykulcsos társasági adó, viszont egy adóemelés már most látszik jövőre, ami éppen a nemzetközi színtéren jelen lévő magyar társaságokat sújtja.

Kép: PP

Az eredeti tervek szerint 2015. január elsején került volna bevezetésre az egykulcsos társasági adó, azonban úgy tűnik, az intézkedés még várat magára néhány évet. Azonban már jövőre is érkezik egy fontos változás, amely jelentősen növelheti a nemzetközi jelenléttel bíró magyar vállalkozások adóterhét, 2016-tól ugyanis a külföldi telephelyen keletkezett jövedelmeket is figyelembe kell venni a magyarországi adó kiszámításakor.

Az elmúlt hetekben beterjesztett költségvetési törvény tovább tolja a tavaly egy évvel elhalasztott egykulcsos társasági adó bevezetését. A 2011-ben elfogadott Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény 2015. január 1-től kívánta egységesíteni a társasági adó adómértékét. A beterjesztett T/4884. számú törvényjavaslat, mely Magyarország 2016. évi központi költségvetésének megalapozásáról szól, immár csak 2020. január 1-jén léptetné hatályba az 500 millió forintot meghaladó adóalappal rendelkező vállalkozások számára vélhetően kedvező irányú változást.

A jövő évi adótörvények tervezetéről itt olvashat!

„A T/4741 számú törvényjavaslat, mely az adózással összefüggő egyes törvények módosítása céljából került beterjesztésre – többek között ez tartalmazza a növekedési adóhitel bevezetését is –, immár kellemetlen meglepetést is okozhat a legnagyobb magyar vállalatok egy részének” – mutatott rá Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Hét adókedvezmény, amivel elkerülhetjük a NAV büntetést
Május a könyvelők és adótanácsadók számára a társasági adó (tao) kalkulációkról szól, hiszen a naptári évvel megegyező üzleti éves vállalkozások társasági adó (tao) bevallási határideje 2015. június 1-je.
A törvényjavaslat eddig kevéssé hangsúlyos rendelkezése szerint egyes, nemzetközi jelenléttel is bíró magyar vállalkozásoknak a magyarországi adójuk kiszámításakor figyelembe kell venniük a külföldi telephelyükön, fióktelepükön keletkezett jövedelmüket is.  Ez a szabály azokban az esetekben érvényesülhet, amikor az egyes államokkal kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények ezt lehetővé teszik. Ilyen többek között Németország, az Egyesült Államok, Olaszország, az Egyesült Királyság, vagy éppen Szlovákia.

„A gyakorlatban ez azt jelenti a vállalkozások számára, hogy míg korábban csak a magyarországi jövedelmük alapján dőlt el, hogy alkalmazniuk kell-e a 19 százalékos adókulcsot, addig jövőre már a külföldi fióktelepük, telephelyük jövedelmével együtt kell meghatározni, hogy az együttes adóalap eléri-e az 500 millió forintot” – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor. „A külföldről származó jövedelem ugyan továbbra sem adózik hazánkban, de az úgynevezett progresszív mentesítés következtében – hasonlóan a korábbi többkulcsos személyi jövedelemadó esetén már ismert jelenséggel – előfordulhat, hogy a teljes magyarországi jövedelem a magasabb adókulccsal, jelen esetben 19 százalékkal adózik. Az új rendelkezések hatására az érintett magyar vállalkozások társasági adóterhe 45 millió forinttal is növekedhet éves szinten. Amennyiben ez a szabály hatályba lép, a magyar vállalkozásoknak érdemes lesz átgondolniuk a külföldi terjeszkedés során alkalmazott stratégiájukat.”

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo