Cégek mondták el, hogyan vészelték át eddig a válságot

Csökkent a cégek kapacitás-kihasználtsága a koronavírus-járvány hatására - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK GVI) elemzését.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MKIK GVI elemzésében a koronavírus-járvány gazdasági hatásait vizsgálta a hazai vállalkozások kapacitáskihasználtsága, pénzügyi tartalékai és foglalkoztatotti létszámváltozásai, valamint a bérek és az értékesítési árak változásai szempontjából, a témában 2891 hazai vállalkozást kérdeztek.

Volt, ahol felfüggesztették a működést

Az elemzésben szereplő adatok a bel- és külföldi értékesítési árak esetében a GVI előző harmincegy féléves konjunktúrafelvételeiből (2005–2020), az elemzés többi fejezete során pedig a GVI 2020. áprilisi féléves konjunktúrafelvételéből származnak. Az MKIK GVI rámutatott arra, hogy március 1-jén a hazai vállalkozások átlagos kapacitáskihasználtsága 78 százalék volt, amely az adatfelvétel időszakára, áprilisra 23 százalékponttal 55 százalékra esett vissza, és míg márciusban a vállalkozások 4 százaléka, addig áprilisban már 12 százalékuk számolt be nulla százalékos kapacitáskihasználtságról, azaz a működése felfüggesztéséről.

A vállalkozások csaknem negyede jelzett 50 százalékos, vagy annál is nagyobb mértékű kapacitáskihasználtság-visszaesést, további több mint egyharmaduk pedig 50 százalékosnál kisebb mértékű csökkenést mondott.Az MKIK GVI közölte, a vállalati likviditás vizsgálata alapján a hazai vállalkozások közel fele legfeljebb 2 hónapra, közel kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az áprilisi járványügyi korlátozások időszakában a velük szemben fennálló pénzügyi követelések teljesítéséhez a kapacitáskihasználtság áprilisban tapasztalható szintje mellett.

2-3 havi tartalék

Hasonló helyzetet tapasztaltak a vállalati létszám megtartásához szükséges pénzügyi tartalékok vonatkozásában is, mivel a vállalkozások mintegy fele legfeljebb 2 hónapra, kétharmada pedig legfeljebb 3 hónapra elegendő saját tőkével rendelkezett az áprilisi járványügyi korlátozások időszakában összes munkatársa megtartásához.

Összességében a legalább két főt foglalkoztató vállalkozások körében a cégek 36 százaléka bocsátotta el legalább egy munkatársát 2020. március 1. és az áprilisi adatfelvételi időpont között, ugyanakkor a legalább két főt foglalkoztató vállalkozások 24 százaléka jelezte, hogy legalább egy munkatársat felvett ebben az időszakban.

A vizsgált vállalatoknál a foglalkoztatotti összlétszám egyetlen kategória kivételével - diplomás szellemi munkakörök, ahol 1 százalékos létszámbővülés történt - rendre alacsonyabb volt összességében 2020. áprilisában március 1-jéhez viszonyítva.

Legnagyobb mértékben a gyakornoki létszám esett vissza az áttekintett időszakban, a szakképzetlen fizikai munkakörökben foglalkoztatottak létszáma 3 százalékkal csökkent, a szakképzett fizikai munkakörökben foglalkoztatottak, a részmunkaidős munkavállalók, valamint a tapasztalt (szenior) munkavállalók összesített létszáma egyaránt 2 százalékkal mérséklődött a koronavírus-járvány vizsgált időszaka folyamán - közölte az MKIK GVI.

Március 1-jén a hazai vállalkozásoknál foglalkoztatott munkavállalók döntő többsége, 92 százaléka teljes munkaidőben, kizárólag a munkavégzés helyszínén, a cég telephelyén látta el feladatait. A koronavírus-járvány következtében bevezetett kijárási korlátozásokkal összefüggésben ez az arány április 1-jére 67 százalékra csökkent. A két időpont között számottevően, 10 százalékponttal növekedett azon munkavállalók aránya, akik teljes munkaidőben kizárólag otthonról dolgoztak.

Az adatfelvétel idején a megkérdezett vállalkozások 35 százaléka úgy ítélte meg, az év folyamán 2019 azonos időszakához viszonyítva csökkenni fog munkatársai létszáma, 56 százaléka nem számított létszámváltozásra a következő fél évben, míg 9 százalék úgy gondolta, a cég létszáma növekedni fog. Az MKIK GVI elemzése szerint az idén a vállalkozások jelentősen kisebb arányban tervezik emelni a bruttó béreket, mint ahogy 2019-ben tették, a béremelés várható mértéke is csökken.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo