Cégalapítás és gyerekvállalás: lehetetlen küldetés?

Mi lehet kimerítőbb és izgalmasabb, mint egy saját gyerek? Semmi. De szoros befutóval érkezik mögötte a saját cég. Néhány vállalkozó pedig a kettőt egyszerre csinálja.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/imagerymajestic

Valószínűleg egy soknapos ultramaraton sem annyira fárasztó, mintha valaki egyszerre szeretne céget építeni és gyermeket nevelni. A két feladat együtt rengeteg izgalom és munka forrása, így készüljön fel rá, hogy olyan energikus és hullafáradt lesz egyszerre, mint még soha életében. Azért adunk néhány jó tanácsot, hogyan tudja könnyebbé tenni az életét ebben a szigorú menedzselést igénylő helyzetben.

Koncentráljon arra, ami fontos

Aki igazán elhivatott a munkájában, nem téveszt szem elől egyetlen apró részletet sem. Mindent megszervez, leellenőriz, megtárgyal, minden levélre válaszol, minden feladatot megold, még akkor is, ha a napja, sőt a hétvégéje nagyobb részét is a munkájának kell szentelnie,

Gyerek mellett mindez lehetetlen. A jó hír viszont az, hogy az időkorlátok szűkülésével a szülő hatékonysága az egekbe ugrik. Lehet, hogy nem válaszol minden e-mailre azonnal, cserébe megbízható érzékkel fog csak a legfontosabb prioritásokkal foglalkozni. Ha az embernek kevés ideje van, kénytelen a szemét állandóan a célon tartani, legyen az egy üzleti terv, egy határidős munka vagy egy új munkatárs kiválasztása. A legjobb mellékhatása a hatékonyságnövekedésnek, hogy mindez kihat a háztartásra is. A gyerekkel eltölthető szabadidő jutalma ugyanis rendkívüli módon tudja ösztönözni a szülőket, hogy ne lazsáljanak és kerülgessék a feladatokat munkaidőben, hanem minél gyorsabban és precízebben oldják meg.

Állítson fel kőkemény csapatcélokat

A kisgyermekes élet rengeteg extra feladattal jár, ami miatt szinte lehetetlen egész nap a munkahelyen ülni és az éjszakába nyúlóan túlórázni. Aki szülőként is meg akar felelni, annak rengeteg rugalmasságra van szükség: autóból telefonálásra, otthoni munkára. Ezt a fajta rugalmasságot azonban cégvezetőként ki lehet terjeszteni a munkatársakra, egy feltétellel: rendkívül keményen meghatározott célokra van szükség, amelyeket aztán számon is tud kérni a munkatársakon. Nem órákban kell mérni a munkatársak hozzájárulását a cég teljesítményéhez, hanem a célok elérésében. Az együtt végzett munka öröme és az elszámoltathatóság olyan bizalmat és együttműködést teremt a csapatban, amely elengedhetetlen a sikerhez.

Hogyan legyen családbarát főnök?
Képzelje el, hogy az egyik legjobb alkalmazottja arra kéri, időnként hadd érjen be később a munkahelyére, hogy egy-egy délelőttöt a gyermekével tölthessen. Esetleg egy-egy nap hadd dolgozzon otthonról, hogy a családja közelében lehessen? Megmutatjuk, milyen előnyei lehetnek, ha nem utasít el csípőből egy ilyen kérést.
Legyen biztos a partnerében

Ahhoz, hogy vállalkozóként és szülőként is sikeresen helytálljon, szükség van valakire, akire számíthat a váratlan vagy nehéz helyzetekben. Nem kell főállású háztartásbelinek lennie, de két agyonhajszolt embernek szinte semmi esélye nincs egymással és a gyerek(ek)kel is foglalkoznia. Könnyebb persze, ha mindketten ugyanabban a családi vállalkozásban dolgoznak, de akkor is nagyon ügyeljenek, ne keverjék össze a munkát a magánélettel.

Legyen otthon és a cégben is jelen

Talán a legnagyobb kihívás a gyermekvállalás és a cégindítás egy időben való menedzselésében, hogyan ne veszítse szem elől sem a cég ügyeit, sem a gyermek fejlődésének legfontosabb pillanatait. Igyekezzen világos határokat szabni, mikor melyik feladatánál van jelen: az irodából ne szervezze a gyerek születésnapi zsúrját és az étkezőasztalnál ne olvasgasson teljesítményértékelő lapokat. Hétvégén, ha dolgoznia kell, jól elkülönítve szenteljen némi időt a feladatra, ne bevásárlás vagy kirándulás közben próbáljon céges feladatokat megoldani. (A legtöbb szellemi munka már irodán kívülről is elvégezhető!)

Magyarázza el a gyereknek, mi történik

Azok a szülők, akik a rengeteg munka miatt alig látják a gyermeküket, a legjobban úgy teremthetnek kapcsolatot a gyerekkel, ha elmagyarázzák neki, mivel is foglalkoznak. Ha nehezen is fogadja el a gyerek, hogy ritkán megy érte az óvodába, meglepően korai korban képesek megérteni, mi az összefüggés a kemény munka és a boldog élet között.

Munka kisgyermekkel – lehetséges?
Mind a kultúra változása, mind a gazdasági környezet miatt egyre több gyermekes nő szeretne visszatérni a munkaerőpiacra. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, a munkáltató rugalmasságára, de a munkavállalók nagyobb bátorságára is szükség lenne.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo