A rendhagyó, az egészséges táplálkozás divatjának megfelelő hamburgert az e területre szakosodott Impossible Foods nevű amerikai startup gyártja, mégpedig nagy sikerrel: a hústalan burgert New York-i és San-Francisco-i luxus-éttermek is felvették már kínálatukba és a vállalkozókhoz ömlik a pénz: mások mellett Bill Gates is beruházott náluk jó néhány milliót.
A céget néhány éve Pat Brown, a jeles Kaliforniai Stanford Egyetem biokémikusa alapította. Genetikusok, vegyészek mellett jó pénzért kiváló szakácsokat szerződtetett és a gárda együttműködve elérte, hogy a szója-burger nemcsak úgy néz ki, mint egy friss marhából készített húspogácsa, hanem olyan a szaga csakúgy, mint az íze és a szerkezete.
A cégnek már csak az amerikai élelmiszer-ellenőrző hatósággal kell megküzdenie: az vizsgálatokat igényel, hogy megállapíthassák, nem okoz-e a “lehetetlen burger” allergiát.