hirdetés

Bővülhet a kiemelt adózók köre

Januártól, a jelenlegi 3 milliárd 250 millió forint adóteljesítmény helyett már 1 milliárd 800 millió forint adóteljesítmény is elég lesz a kiemelt adózóvá váláshoz - a nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelettervezete a kormány honlapján jelent meg.
hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervei szerint változik a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók kritériuma is. A mostani 690 millió forint adóteljesítmény 744 millió forintra emelkedik. Emelkedne azon adóteljesítmény értéke is, amely felett  a NAV vezetője soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezhet egy céget, ez 140 millióról 144 millió forintra emelkedik. Az adóteljesítmény az egyes adó- és járulék nemeknél az elmúlt hat év teljesítményének számtani átlaga összesítve.

Vannak előnyei a minősített státusznak - Kép: SXC

Még egy éve sincs, hogy az NGM felülírta a korábbi szabályozást: a 2012. február 15-én hatályba lépett rendelet alapján kiemelt adózónak minősülnek a részvénytársasági formában működő hitelintézetek és biztosítók, valamint a költségvetési szervek, s a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók és magánszemélyek kivételével azon adózók, amelyek adóteljesítményének értéke a 3,25 milliárd forintot.

Az akkori rendelet értelmében legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózónak minősül az adózó, ha adóteljesítményének értéke a 690 millió forintot elérte, vagy ha adóteljesítményének értéke a 140 millió forintot elérte, és az adóévet megelőző év szeptember 1-jén havonkénti általános forgalmi adó bevallásra volt kötelezett.

A kiemelt státusba került cégekkel külön igazgatóság foglalkozik a NAV-on belül: az ebbe a kategóriába került cégek szánára a bevallás módja azonos, mint a többi adózó számára, ám a kiemelt adózókkal az adóellenőrök referensi rendszerben működnek együtt. Mivel a bevallásokat rendszerint elektronikus formában nyújtják be, az ellenőrzésre pedig a hatóság ellenőrei vidékre is elmennek, a kiemelt adózó cégek képviselőinek nem kell hetente, havonta a fővárosba utazniuk ügyintézés végett.

A kiemelt státuszba került cégek minimum 3 évig ebben a kategóriában maradnak, akkor is, ha közben adóteljesítményük a megjelölt küszöb alá csökken. Ezeknél a vállalkozásoknál 3 évente kötelező módon tartanak adóellenőrzést.

Az ellenőrzések rutinszerűen és kötelezően zajlanak, többnyire nem szükségszerűek, hiszen ebben a kategóriában a legjobb az adómorál. A kiemelt adózók adószáma nem változik meg alapjában véve, csupán a két utolsó karakter, amely a többi adózónál a megyét jelöli.

Új előírások az ipára – Mire kell figyelni?

Jelentős mértékben változnak az iparűzési adó szabályai is 2013. január 1-jétől. A új előírások közötti eligazodásban Kovács Andrea okleveles adószakértő segíti a Piac&Profit olvasóit.

A jövő évtől érvényes változások közé tartozik az eladott áruk beszerzési értékének (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatások együttes értékének korlátozottan, sávosan progresszív módon történő levonhatósága, az egyszerűsített iparűzési adóalap megállapítására vonatkozó új előírások, illetve a kata és kiva szerinti adóalanyisághoz kapcsolódó szabályok. Pontosították továbbá az ideiglenes építőipari tevékenység alatt fizetendő adó meghatározását, valamint a szabályozás szerint 2013-tól adóbevallást csak forintban készíthetünk.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo