Bővülhet a kiemelt adózók köre

Januártól, a jelenlegi 3 milliárd 250 millió forint adóteljesítmény helyett már 1 milliárd 800 millió forint adóteljesítmény is elég lesz a kiemelt adózóvá váláshoz - a nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelettervezete a kormány honlapján jelent meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervei szerint változik a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók kritériuma is. A mostani 690 millió forint adóteljesítmény 744 millió forintra emelkedik. Emelkedne azon adóteljesítmény értéke is, amely felett  a NAV vezetője soron kívüli adatszolgáltatásra kötelezhet egy céget, ez 140 millióról 144 millió forintra emelkedik. Az adóteljesítmény az egyes adó- és járulék nemeknél az elmúlt hat év teljesítményének számtani átlaga összesítve.

Vannak előnyei a minősített státusznak - Kép: SXC

Még egy éve sincs, hogy az NGM felülírta a korábbi szabályozást: a 2012. február 15-én hatályba lépett rendelet alapján kiemelt adózónak minősülnek a részvénytársasági formában működő hitelintézetek és biztosítók, valamint a költségvetési szervek, s a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók és magánszemélyek kivételével azon adózók, amelyek adóteljesítményének értéke a 3,25 milliárd forintot.

Az akkori rendelet értelmében legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózónak minősül az adózó, ha adóteljesítményének értéke a 690 millió forintot elérte, vagy ha adóteljesítményének értéke a 140 millió forintot elérte, és az adóévet megelőző év szeptember 1-jén havonkénti általános forgalmi adó bevallásra volt kötelezett.

A kiemelt státusba került cégekkel külön igazgatóság foglalkozik a NAV-on belül: az ebbe a kategóriába került cégek szánára a bevallás módja azonos, mint a többi adózó számára, ám a kiemelt adózókkal az adóellenőrök referensi rendszerben működnek együtt. Mivel a bevallásokat rendszerint elektronikus formában nyújtják be, az ellenőrzésre pedig a hatóság ellenőrei vidékre is elmennek, a kiemelt adózó cégek képviselőinek nem kell hetente, havonta a fővárosba utazniuk ügyintézés végett.

A kiemelt státuszba került cégek minimum 3 évig ebben a kategóriában maradnak, akkor is, ha közben adóteljesítményük a megjelölt küszöb alá csökken. Ezeknél a vállalkozásoknál 3 évente kötelező módon tartanak adóellenőrzést.

Az ellenőrzések rutinszerűen és kötelezően zajlanak, többnyire nem szükségszerűek, hiszen ebben a kategóriában a legjobb az adómorál. A kiemelt adózók adószáma nem változik meg alapjában véve, csupán a két utolsó karakter, amely a többi adózónál a megyét jelöli.

Új előírások az ipára – Mire kell figyelni?

Jelentős mértékben változnak az iparűzési adó szabályai is 2013. január 1-jétől. A új előírások közötti eligazodásban Kovács Andrea okleveles adószakértő segíti a Piac&Profit olvasóit.

A jövő évtől érvényes változások közé tartozik az eladott áruk beszerzési értékének (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatások együttes értékének korlátozottan, sávosan progresszív módon történő levonhatósága, az egyszerűsített iparűzési adóalap megállapítására vonatkozó új előírások, illetve a kata és kiva szerinti adóalanyisághoz kapcsolódó szabályok. Pontosították továbbá az ideiglenes építőipari tevékenység alatt fizetendő adó meghatározását, valamint a szabályozás szerint 2013-tól adóbevallást csak forintban készíthetünk.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo