Az erkölcsi bizonyítvány bekérhetőségéről

Az új munkajogi normák tisztázzák a gyakorlatban eddig is alkalmazottakat, amennyiben rögzítik, hogy erkölcsi bizonyítványt a munkáltató akkor kérhet, ha arra őt jogszabály kifejezetten kötelezi.

A 2019. május 20-án megjelent egypercesünket dr. Holló Dóra adatvédelmi szakértő átiratában újra közzétesszük:

A parlament a „GDPR-saláta” keretében módosította a Munka törvénykönyvét is.

Az új munkajogi normák tisztázzák a gyakorlatban eddig is alkalmazottakat, amennyiben rögzítik, hogy erkölcsi bizonyítványt a munkáltató akkor kérhet, ha arra őt jogszabály kifejezetten kötelezi.

Emellett azonban megteremti a törvény annak a lehetőségét is, hogy jogszabályi előírás nélkül, jogos érdekre hivatkozva kérhesse a munkáltató az alkalmazottak erkölcsi bizonyítványát. Ez utóbbi esetkörnek azonban komoly feltételei vannak.

Először is a munkáltatóknak érdekmérlegelési tesztet kell készíteniük, amelyben rögzítik, hogy az általuk meghatározott munkaköröknél miért írja felül jogszerűen az érintettek valamilyen alapvető szabadságát vagy jogát a munkáltató erkölcsi bizonyítvány bekéréséhez vezető jogos érdeke. Csak olyan munkaköröket sorolhatnak ide, ahol törvény által védett titok, törvényben meghatározott munkáltatói érdek (pl. lőfegyverek használata) vagy a munkáltató jelentős vagyoni érdeke sérülne, ha az erkölcsi bizonyítványban szereplő adatokat nem ismernék meg.

Az érdekmérlegelési teszt alapján a munkáltató köteles belső szabályzatban rögzíteni, hogy az erkölcsi bizonyítványban található adatok mely munkakörök esetén zárhatják ki a foglalkoztatást.

A pályázók számára minderről még az erkölcsi bizonyítvány bemutatása előtt tájékoztatást kell nyújtaniuk, célszerűen a szabályzat megismertetésével.

Például a termelő cégek esetében az erkölcsi bizonyítványt csak azoknál a munkavállalóknál tekintheti meg a munkáltató, akik pénzkezeléssel foglalkoznak, utalványozási, szerződéskötési, illetve aláírási joggal rendelkeznek. Változatlan szabály, hogy amennyiben az alkalmazott nagy értékű gépeken dolgozik, vagy az általa használt munkaeszköz jelentős értéket képvisel, önmagában ez nem elegendő indok ahhoz, hogy a foglalkoztató erkölcsi bizonyítvány beszerzésére kötelezze.

Szintén változatlan az a szabály is, hogy a munkáltatók nem készíthetnek másolatot az erkölcsi bizonyítványról, azokat sem papíron, sem elektronikusan nem tárolhatják – így mindenképpen javasolt, hogy a korábban esetleg beszerzetteket semmisítsék meg.

Szigorodtak az erkölcsi bizonyítvány bekérésének szabályai
Az adatvédelmi törvény módosította a Munka törvénykönyvét is, így az új munkajogi normák alapján a foglalkoztatók már csak szigorú feltételeknek megfelelve kérhetik be alkalmazottjaiktól az erkölcsi bizonyítványukat – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo