hirdetés

Az Airbnbzők is nyugodtan alhatnak – ha adóznak

Már javában tart a nyár és vannak, akik mindössze néhány éjszakára keresnek szállást. Aki kiadja lakását, nyaralóját nem árt, ha tisztában van az adózási szabályokkal. A szállásadónak ugyanis adót kell fizetnie, bevallást kell készítenie és a számláról, nyugtáról sem feledkezhet meg - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A szálláshely-szolgáltatás – és ezen belül az egyéb szálláshely-szolgáltatás – kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható. Ha a szállásadó magánszemélyként adja ki ingatlanát, többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhat. Legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként végzik. A szolgáltatás megkezdése előtt az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentkezni, és adószámot kell igényelni a 17T101-es nyomtatványon a NAV-tól. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnál, ha a vendég részére nem kellett számlát adni, úgy online pénztárgépet kell használni vagy azt helyettesítendő számlát kell kiállítani. A pénztárgépes nyugta helyett kibocsátott számlákról a szállásadónak havonta adatot kell küldeni a NAV-nak. Az online pénztárgép használata nem kötelező 2017-től a falusi szálláshely-szolgáltatás esetében.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

Az egyik adózási mód, ha önálló tevékenységként végzi a szállásadó a szálláshely-szolgáltatást. Ebben az esetben a szálláshely kiadásból származó jövedelme után 15 százalék szja-t és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, melynek mértéke 18 százalék. Azonban, ha a bérbeadó alanyi adómentességet választ a tevékenysége megkezdésekor, vagy egy következő adóévre, akkor évi 8 millió forintig mentesül az általános forgalmi adó fizetés alól.

A legkedvezőbb adózási forma a tételes átalányadózás. 2017. január 1-től a tételes átalányadó éves összege szobánként 38 400 forint, mely független attól, hogy a fizető-vendéglátó egész évben, vagy csupán néhány hónapra adja ki ingatlanát. Tételes átalányadózáskor nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Ha a szállásadónak több lakása vagy üdülőháza van, akkor csak abban az esetben választhatja a tételes átalányadózást, ha csak egyben folytat fizető-vendéglátó tevékenységet.

AirBnB azaz a modern Zimmer frei – lehet szabályosan!
Csinos lakásokkal jó környéken vagyonokat lehet keresni – mondják az AirBnB lakáskiadó szolgáltatás ismerői. Tény, hogy a szobáztatás-lakásoztatás 21. századi verziója jó a turistának és jó a tulajnak is – ha előzetesen már felmérte a fizetendő adó és a várhatóan befolyó nyereség arányát. A Piac&Profit segít, hogyan működhet szabályosan az új típusú szobáztatás.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo