Állami pénzből kötné rendszerbe a pénztárgépeket a KISOSZ

A KISOSZ álláspontja szerint a kereskedelmi és vendéglátó szakmára nézve rendkívül méltánytalan, hogy az on-line hatósági adatszolgáltatás a gazdasági élet területéről csak rájuk terjedjen ki.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Országgyűlés november 19-én döntött arról a jogszabálycsomagról, amely a pénztárgépek NAV rendszerébe történő bekapcsolása mellett a tranzakciós illeték felemelését, a bankadó fenntartását, a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését is tartalmazta. Eszerint 2013-tól a kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató egységekben működő pénztárgépeket on-line adatszolgáltatás érdekében bekötik az adóhatósághoz. A végrehajtáshoz rendelkezésre álló rendkívül rövid idő miatt a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) kiemelten fontosnak tartja az egyeztetések megkezdését a végrehajtás módjáról és a felmerülő aggályok megnyugtató rendezéséről a vállalkozások forgalmának biztonsága érdekében.

Nélkülözhetetlen az állami szerepvállalás - Kép: SXC

A KISOSZ, mint a hazai kereskedelemben és vendéglátásban működő egyéni vállalkozók és társas vállalkozások hangja, korábban is leszögezte, hogy az illegális kereskedelmi forgalmon jellemzően nem az üzlettel rendelkező, jogszabály szerint foglalkoztató és rendezett könyvelést végző boltokban történik, ahol a pénztárgépek eddig is rögzítették a forgalmat, és a pénztárgépek memóriájának évenkénti szakemberek által történő kiíratása az ellenőrzést lehetővé tette. A KISOSZ álláspontja szerint ezért a kereskedelmi és vendéglátó szakmára nézve rendkívül méltánytalan, hogy az on-line hatósági adatszolgáltatás a gazdasági élet területéről csak rájuk terjedjen ki, miközben továbbra is működnek ellenőrizetlen piacok, azokon vállalkozói engedély nélküli ad-hoc jellegű értékesítések, őstermelői igazolvánnyal folytatott nagykereskedelmi tevékenység valamint a falusi vendéglátás keretei között és lakáséttermi formában ellenőrizetlen éttermi vendéglátás.

E tevékenységeknél nem csak a pénztárgép, hanem a számla vagy nyugta adása sem jellemző, az üzletekben olyan, egyébként ellenőrizhető pénztárgépek működnek, amelyek döntő többségében alkalmatlanok az on-line adóhatósági bekötésre, e kereskedelmi egységekben jellemzően internetes kapcsolat sincs. Így a pénztárgépek adóhatósági bekötése csak jelentős beruházással valósítható meg, várhatóan le kell cserélni a pénztárgépek 85-90%-át, meg kell teremteni az internetes on-line kapcsolatot, finanszírozni kell annak havi előfizetési díját. A KISOSZ szakértői megállapították, hogy ebben az évben a recesszióval küszködő ország gazdaságában a kereskedelmi forgalom tovább csökkent, a hazai mikro- és kisvállalkozások

Drága lesz a kapcsolat a NAV-val, támogatni kellene
A kormánynak támogatnia kellene a pénztárgépek és az adóhatóság online összekapcsolásához szükséges informatikai fejlesztést, illetve a szükséges gépcserét az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint.
jövedelempozíciója romlott, és a zsugorodó fizetőképes kereslet mellett ebben az évben gazdasági teljesítmény nélkül került sor egy jelentős mértékű minimálbér, illetve szakképesítéshez kötött bérminimum emelésre. Ennek következtében e vállalkozások tartalékai kimerültek, további költségek viselésére nem képesek.

A KISOSZ szakértői ezért a rendszer kialakítására vonatkozó előzetes tárgyalásokon azt a határozott álláspontot fogják képviselni, hogy a pénztárgépek adóhatósági on-line bekötése a vállalkozói körnek többletköltséget nem jelenthet, mert a vállalkozások terhe tovább nem növelhető. A rendszer tervezett kialakítását a várható költségvetési többletbevételek terhére költségvetési forrásokból kell finanszírozni, a KISOSZ álláspontja szerint az állami szerepvállalás ebben elkerülhetetlen.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo