hirdetés

Alig száz év alatt sikerülhet felújítani a magyar lakásokat

A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, a jelenlegi négyszáz helyett az ideális száz évre módosulhat a hazai lakásállomány cseréje.
hirdetés

Kép: Knauf Insulation

Megugrott a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2015-ben az előző évi adatokhoz képest – derül ki egy, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss publikációból.  A KSH gyorsjelentése szerint ez a szám 12 515 volt, ami azt jelenti, hogy az előző évben 30 százalékkal haladta meg a 2014-ben mért adatokat. Bár a 2015-ös évet még mélypont jellemezte a lakásépítési piacon, a szakemberek szerint az idei év már fellendülést hozhat.

A várható növekedésben kulcsfontosságú szerephez jutnak a kormány által a tavalyi évben bevezetett lakásépítési kedvet élénkítő intézkedések - a lakásépítések áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése, a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) bővítése, az eljárások egyszerűsítése, illetve a pályázati lehetőségek közül, az eddig is jól bevált Otthon Melege Program - amelyek bizakodásra adnak okot. A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, a jelenlegi négyszáz helyett az ideális száz évre módosulhat a hazai lakásállomány cseréje.

Több építési engedély, kevesebb felépült lakás

A tavalyi évben 7612 lakás épült az országban, azaz majdnem 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma csaknem 30 százalékkal emelkedett és meghaladta a 12,5 ezret.  „Ma Magyarországon mintegy 4 millió 350 ezer lakóingatlant tartanak nyilván a hivatalok. Pedig a hazai lakásállomány 100 évente történő ideális megújulásához legalább évi 40 ezer lakás építésére lenne szükség. Bár a kiadott lakásépítési engedélyek számában növekedés mutatkozik, a 10 ezer alatti felépült lakások száma még a negyedét sem teszi ki a szükségesnek, így a jelenlegi helyzetet tekintve 400 évenkénti lakásállomány cserét jeleznek előre. Ennyire biztosan nem időtállóak a mai lakóingatlanok.” – hívja fel a figyelmet Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője. A szakember viszont bizakodó, szerinte a családok otthonteremtési kedvezményének köszönhetően idén elérheti a tízezret az újonnan felépített lakások száma, és a hosszútávon biztosított kormányzati támogatások mellett megvalósítható lehet az a cél, hogy évente 40 ezer új lakóingatlan készüljön el.

A környezet bánja a könnyített CSOK-ot
Az a könnyítés, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a CSOK összegének megállapításánál azt is magával hozza, hogy az energiahatékonysági szempontból jelenleg is rendkívül korszerűtlen ingatlanállomány fog tovább bővülni. Mivel a jogszabály nem írja elő, így az ingatlantulajdonosok felelős, hosszú-távra szóló döntésén múlik majd, hogy új otthonuk ne legyen energiapazarló.
Nem mindegy hogyan vágunk bele az építkezésbe

A lakásállomány minőségi megújítása nemcsak megalapozza a magyar társadalom életminőségét, de megteremti a lehetőséget arra is, hogy a különböző társadalmi rétegekben élők egy lépcsővel feljebb lépjenek a minőségi lakhatási ranglétrán.  A családok otthonteremtési kedvezményeként bevezetett 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás idén januártól elérhető, amely mellé a gyermekek számától függően felvehető még plusz 10 millió forint 3 százalékos kamatú hitel is. De az új szocpolként is emlegetett támogatás nemcsak a meglévő, hanem a tervezett gyermekek után is igénybe vehető. Nem véletlen tehát, hogy Debrecentől Budapesten át Sopronig osztanak-szoroznak a párok, a családok.

„A gyermekvállalással együtt könnyen fellendülhet a régi és új lakások iránti vásárlási kedv, ugyanakkor nőhet az építkezésre való hajlandóság is. A laikusok számára az építkezés és a felújítás viszont ismeretlen terület, anyagilag pedig iszonyatosan nagy beruházás” - hangsúlyozza Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke. A szakember szerint a szürke foltokat mindenképp világossá kell tenni a beruházó családok számára, ebben pedig az építőanyag-kereskedő cég munkatársai országosan mintegy 80 telephelyen állnak a vásárlók rendelkezésre. Ingyenesen hozzáférhető tanácsadásaival az újHÁZ Centrum szakemberei már az első lépésektől segítenek rálátást biztosítani a beruházóknak, hogy valójában mivel jár egy építkezés.

Juhász Attila ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, mennyivel nehezebb dolgunk van akkor, ha önállóan vágunk bele az építkezésbe: „Ha valaki önállóan építkezik, akkor az építkezés előrehaladtával részletekben kaphatja meg a CSOK összegét is. A bank ellenőrizni fogja a műszaki készültségi fokot, és azt is, hogy az igényléskor általa jóváhagyott költségvetés készültségi fok szerinti legalább 70 százalékáról van-e saját nevére szóló, kifizetett anyag - és építési szolgáltatási számlája.” Arról sem szabad megfeledkeznünk, ha új otthonunk alapjait generálkivitelező közreműködése nélkül fektetjük le, a tervezőnk mellett mi magunk leszünk a felelősek például azért, hogy az elkészült ház megfeleljen az építési jogszabályoknak és megkapja majd a használatbavételi engedélyt.

A beruházók edukációja tehát nélkülözhetetlen, ebben pedig a kereskedők felelőssége és szerepe vitathatatlan.  Elsődleges fontosságú felhívni a lakosok figyelmét a hosszú távú gondolkodás szükségességére és a fenntarthatóságra, mint elengedhetetlen tényezőre a lakások építésénél, felújításánál.

Nálunk elmarad a zöldforradalom?
Legfeljebb a jelszavakban jelenik meg a klímaváltozás elleni harc a magyar város-, illetve lakáspolitikában, a konkrét intézkedésekben megfeledkeznek róla. Bár az előttünk álló lakásépítési fellendülés történelmi lehetőség lenne a klímatudatos építés elterjesztésére, egyelőre épp elszalasztani látszunk azt. Pedig a klímaváltozás okozta hőhullámok idővel egyre több halálesettel járnak majd.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo