Alig száz év alatt sikerülhet felújítani a magyar lakásokat

A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, a jelenlegi négyszáz helyett az ideális száz évre módosulhat a hazai lakásállomány cseréje.

Kép: Knauf Insulation

Megugrott a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2015-ben az előző évi adatokhoz képest – derül ki egy, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss publikációból.  A KSH gyorsjelentése szerint ez a szám 12 515 volt, ami azt jelenti, hogy az előző évben 30 százalékkal haladta meg a 2014-ben mért adatokat. Bár a 2015-ös évet még mélypont jellemezte a lakásépítési piacon, a szakemberek szerint az idei év már fellendülést hozhat.

A várható növekedésben kulcsfontosságú szerephez jutnak a kormány által a tavalyi évben bevezetett lakásépítési kedvet élénkítő intézkedések - a lakásépítések áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése, a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) bővítése, az eljárások egyszerűsítése, illetve a pályázati lehetőségek közül, az eddig is jól bevált Otthon Melege Program - amelyek bizakodásra adnak okot. A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, a jelenlegi négyszáz helyett az ideális száz évre módosulhat a hazai lakásállomány cseréje.

Több építési engedély, kevesebb felépült lakás

A tavalyi évben 7612 lakás épült az országban, azaz majdnem 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma csaknem 30 százalékkal emelkedett és meghaladta a 12,5 ezret.  „Ma Magyarországon mintegy 4 millió 350 ezer lakóingatlant tartanak nyilván a hivatalok. Pedig a hazai lakásállomány 100 évente történő ideális megújulásához legalább évi 40 ezer lakás építésére lenne szükség. Bár a kiadott lakásépítési engedélyek számában növekedés mutatkozik, a 10 ezer alatti felépült lakások száma még a negyedét sem teszi ki a szükségesnek, így a jelenlegi helyzetet tekintve 400 évenkénti lakásállomány cserét jeleznek előre. Ennyire biztosan nem időtállóak a mai lakóingatlanok.” – hívja fel a figyelmet Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője. A szakember viszont bizakodó, szerinte a családok otthonteremtési kedvezményének köszönhetően idén elérheti a tízezret az újonnan felépített lakások száma, és a hosszútávon biztosított kormányzati támogatások mellett megvalósítható lehet az a cél, hogy évente 40 ezer új lakóingatlan készüljön el.

A környezet bánja a könnyített CSOK-ot
Az a könnyítés, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a CSOK összegének megállapításánál azt is magával hozza, hogy az energiahatékonysági szempontból jelenleg is rendkívül korszerűtlen ingatlanállomány fog tovább bővülni. Mivel a jogszabály nem írja elő, így az ingatlantulajdonosok felelős, hosszú-távra szóló döntésén múlik majd, hogy új otthonuk ne legyen energiapazarló.
Nem mindegy hogyan vágunk bele az építkezésbe

A lakásállomány minőségi megújítása nemcsak megalapozza a magyar társadalom életminőségét, de megteremti a lehetőséget arra is, hogy a különböző társadalmi rétegekben élők egy lépcsővel feljebb lépjenek a minőségi lakhatási ranglétrán.  A családok otthonteremtési kedvezményeként bevezetett 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás idén januártól elérhető, amely mellé a gyermekek számától függően felvehető még plusz 10 millió forint 3 százalékos kamatú hitel is. De az új szocpolként is emlegetett támogatás nemcsak a meglévő, hanem a tervezett gyermekek után is igénybe vehető. Nem véletlen tehát, hogy Debrecentől Budapesten át Sopronig osztanak-szoroznak a párok, a családok.

„A gyermekvállalással együtt könnyen fellendülhet a régi és új lakások iránti vásárlási kedv, ugyanakkor nőhet az építkezésre való hajlandóság is. A laikusok számára az építkezés és a felújítás viszont ismeretlen terület, anyagilag pedig iszonyatosan nagy beruházás” - hangsúlyozza Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke. A szakember szerint a szürke foltokat mindenképp világossá kell tenni a beruházó családok számára, ebben pedig az építőanyag-kereskedő cég munkatársai országosan mintegy 80 telephelyen állnak a vásárlók rendelkezésre. Ingyenesen hozzáférhető tanácsadásaival az újHÁZ Centrum szakemberei már az első lépésektől segítenek rálátást biztosítani a beruházóknak, hogy valójában mivel jár egy építkezés.

Juhász Attila ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, mennyivel nehezebb dolgunk van akkor, ha önállóan vágunk bele az építkezésbe: „Ha valaki önállóan építkezik, akkor az építkezés előrehaladtával részletekben kaphatja meg a CSOK összegét is. A bank ellenőrizni fogja a műszaki készültségi fokot, és azt is, hogy az igényléskor általa jóváhagyott költségvetés készültségi fok szerinti legalább 70 százalékáról van-e saját nevére szóló, kifizetett anyag - és építési szolgáltatási számlája.” Arról sem szabad megfeledkeznünk, ha új otthonunk alapjait generálkivitelező közreműködése nélkül fektetjük le, a tervezőnk mellett mi magunk leszünk a felelősek például azért, hogy az elkészült ház megfeleljen az építési jogszabályoknak és megkapja majd a használatbavételi engedélyt.

A beruházók edukációja tehát nélkülözhetetlen, ebben pedig a kereskedők felelőssége és szerepe vitathatatlan.  Elsődleges fontosságú felhívni a lakosok figyelmét a hosszú távú gondolkodás szükségességére és a fenntarthatóságra, mint elengedhetetlen tényezőre a lakások építésénél, felújításánál.

Nálunk elmarad a zöldforradalom?
Legfeljebb a jelszavakban jelenik meg a klímaváltozás elleni harc a magyar város-, illetve lakáspolitikában, a konkrét intézkedésekben megfeledkeznek róla. Bár az előttünk álló lakásépítési fellendülés történelmi lehetőség lenne a klímatudatos építés elterjesztésére, egyelőre épp elszalasztani látszunk azt. Pedig a klímaváltozás okozta hőhullámok idővel egyre több halálesettel járnak majd.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo