hirdetés

Áfaváltozásra készülhetnek a webshopok

Jövőre változik a magyar webshopok, online boltok, webportálok, mobilalkalmazás-fejlesztők által külföldi végfelhasználónak nyújtott szolgáltatások áfája, az uniós irányelvnek megfelelően.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Más lesz az áfamérték a külföldre nyújtott szolgáltatásnál – Kép: SXC

Az országgyűléshez benyújtották azt a törvénycsomagot, amelynek értelmében jövőre alacsonyabb áfakulccsal kell adózniuk azon magyar webshopnak, online boltnak, webportálnak, mobilalkalmazás-fejlesztőnek, e-könyv-értékesítőnek és más hasonló e-kereskedő szolgáltatóknak, akik az Európai Unió más tagállamában lakóhellyel rendelkező magánszemélyeknek nyújtanak távközlési, műsor- és elektronikus úton teljesített szolgáltatásokat. Az adminisztráció megkönnyítése érdekében egységes bejelentkezési rendszer (az ún. miniegyablakos bejelentkezési rendszer) kidolgozása már folyamatban van – hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM-DTM pénzügyi képviseleti csoportvezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A jogalkotás megkezdte a felkészülést a 2015 januárjában életbe lépő áfaváltozásokra, amelyek – a teljesítésihely-szabályok módosítása mellett – korlátozott körben bevezetik az egyablakos bejelentkezés rendszerét az EU tagállamain belül.

A vevő országa szerint kell áfát fizetni

Az uniós előírásoknak megfelelően 2015. január 1-jétől a nem-áfaalanyoknak (rendszerint magánszemélyek tartoznak ebbe a körbe) nyújtott távközlési, műsor- és elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (pl. magánszemélyeknek eladott vírusirtó szoftver vagy telefonos alkalmazás) teljesítési helye megváltozik, és – a jelenlegi szabályokkal szemben – nem a szolgáltatásnyújtó illetősége, hanem a magánszemélyek lakóhelye szerint fognak ezek a szolgáltatások adózni. Az áfa nyelvén ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók kötelesek lesznek a szolgáltatásaikat igénybe vevő magánszemélyek lakóhelye szerinti államban adószámot igényelni, az adott ország szabályai szerinti számlát kiállítani és a helyi áfamértéket felszámítani a szolgáltatásaik után.

Magyarországi fogyasztók oldaláról nézve a változás nem kedvező: 2015. január 1-jétől az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevő magyar magánszemélyek és más, áfaalanynak nem minősülő szervezetek számára a felsorolt szolgáltatások árát már 27 százalékos magyar áfa fogja terhelni függetlenül a szolgáltató székhelyétől, nem pedig a szolgáltatásnyújtó tagállama szerinti, a magyarnál alacsonyabb áfakulcs.

Egyablakos rendszer

Azért, hogy az új szabályok ne okozzanak aránytalan adminisztrációs terhet a szolgáltatásnyújtóknak, lehetőségük nyílik arra, hogy az egyablakos rendszer keretében tegyenek eleget az adókötelezettségeiknek, azaz az adószám regisztrációját és a bevallások benyújtását, illetve a különböző tagállamokat megillető áfát a saját (a vállalkozás letelepedése szerinti) EU-tagországának adóhatóságán keresztül rendezze. Ezáltal elkerülhetővé válik, hogy adott esetben akár mind a 28 tagállam adóhatósága felé külön-külön kelljen a vállalkozóknak az adóadminisztrációs és fizetési kötelezettségeiket teljesíteniük.

Megváltozik a világ sok kereskedőnek
2014. június 13-tól minden uniós tagállam köteles alkalmazni a fogyasztói jogokról szóló uniós irányelv szabályait. Az irányelv alkalmazása érdekében elfogadott új magyar jogszabály jelentős változást hoz, amit követniük kell a cégeknek.
A webshopok érintettek

A magyar Országgyűlés elé múlt csütörtökön, azaz 2014. június 12-én került  az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/264 számú törvényjavaslat, amely az áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései közé fogja bevezetni a teljesítési hely változását és az egyablakos rendszer bevezetését célzó új szabályokat. A változások csak 2015. január 1-jétől lépnek hatályba, azonban így a vállalkozásoknak remélhetőleg elég idejük lesz felkészülni az új szabályokra, alkalmazkodni a változásokhoz. Az egyes technikai részletszabályok kidolgozásával az NGM-et bízza meg a törvényhozás, amelyről rendelet fog születni.

A most benyújtott törvényjavaslat elsősorban azon magyarországi vállalkozások részéről bír kiemelt jelentőséggel, amelyek nemcsak magyar, hanem EU-s magánszemélyek részére (is) nyújtanak telekommunikációs, műsor-  és elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat. Különösen érintettek például a külföldi bankkártyát vagy más külföldi fizetőeszközt elfogadó, külföldi magánszemély ügyfeleknek egyes szolgáltatásokat nyújtó magyar online vállalkozások, webshopok, webportálok, telefonosalkalmazás-fejlesztők. E vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az egyablakos rendszer használatával más tagországokban is teljesítsék adókötelezettségeiket. Előnyt jelent ugyanakkor, hogy 2015-től a célország szerinti áfát kell felszámítani a végfelhasználók felé, amely alacsonyabb, mint a magyar 27 százalékos áfakulcs, így a magyar e-kereskedő szolgáltatók versenyképessége nő.

Nem veszély, hanem lehetőség!
Egyetlen kereskedő sem tud az internet ellen küzdeni, hiszen a világháló hatalmas embertömegeket ér el, de erre nincs is szükség. A web ugyanis nem ellensége a hagyományos üzleteknek, hanem új lehetőségeket nyújt a vevők magasabb színvonalú kiszolgálásában, modernizálja a vállalatok működését.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo