hirdetés

Áfalevonáshoz nem kell minden esetben számla

Habár az áfalevonási jog érvényesítéséhez a főszabály a számla meglétét mondja ki az áfatörvényben, azért egyes ügyletek esetében az adólevonási jog érvényesítéséhez nem szükséges számlával rendelkezni – hívták fel a figyelmet a Saldo szakértői.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az Áfa tv. generálszabálya szerint az adólevonási jog tárgyi feltétele az adóalany nevére szóló, az előzetesen felszámított adó összegét igazoló dokumentum, mely nem minden esetben a számla, hanem bizonyos esetekben egyéb okirat is lehet. Az Áfa tv. az adólevonási jog tárgyi feltételeinek meghatározásakor ügylettípusonként nevezi meg a levonásra jogosító bizonylatok fajtáit – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Eszerint a levonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy belföldi adóalanyok közötti ügyletek, valamint közösségi termékbeszerzés esetén az adóalany nevére szóló számla a személyes rendelkezésére álljon.

Kép: SXc

Termék importjához kapcsolódóan – az adómegállapítás módjától függetlenül – szükség van az adózó nevére szóló, a termék szabad forgalomba bocsátásáról rendelkező határozatra, emellett az adózás módjától (önadózás vagy kivetés) függően

  • a) kivetés esetén a nevére szóló, az adó megfizetését igazoló határozaton kívül, az adó közvetett vámjogi képviselő általi megfizetése esetén szükséges még a képviselőnek az adóalany nevére szóló nyilatkozata az adó megfizetéséről;
  • b) az import áfa önadózással történő megfizetése esetén mindazon okirat, amely a fizetendő adó összegszerű megállapításához szükséges, valamint az adó közvetett vámjogi képviselő általi megállapítása esetén pedig szükséges még a képviselőnek az adóalany.
Új dimenziót nyitott a Bíróság az áfalevonási ügyekben
Az Európai Bíróság kimondta, hogy az előlegszámla kapcsán gyakorolt áfalevonási jogot az adóhatóság megtagadhatja a vevőtől, amennyiben bebizonyítja, hogy az az előlegfizetés időpontjában tudott arról, hogy a jövőbeli értékesítés teljesítése bizonytalan.
Fordított adózás alá eső ügyletek esetén (határon átnyúló szolgáltatások valamint belföldi termékbeszerezéshez, szolgáltatás igénybevétele esetén, ahol a termék beszerzőjét, szolgáltatás igénybevevőjét terheli az áfafizetési kötelezettség) az adólevonási jog tárgyi feltétele elsősorban a számla. Ugyanakkor a fordított adózás alá eső ügyletek esetén (közösségi termékbeszerzés kivételével) ha a vevő a levonási jog érvényesítésének időpontjáig nem rendelkezik számlával, akkor a levonási jog gyakorlásához elegendő olyan bizonylattal is rendelkeznie, mely az adott ügyletet összegszerűségében tanúsítja. Ilyen bizonylat lehet például a felek között létrejött szerződés, megállapodás stb.

Például egy belföldi illetőségű vállalkozás marketing szolgáltatást rendel meg egy németországi vállalkozástól. Az igénybe vett szolgáltatás teljesítési helye Magyarország. A marketing szolgáltatás 2019.  áprilisban teljesül (teljesítés időpont). Amennyiben a megrendelő havonta köteles áfabevallás benyújtására, akkor a vállalkozásnak április hónapról elkészített áfabevallásban kell szerepeltetnie az ügyletet. Ha a megrendelőnek május 20-ig ugyan nem áll rendelkezésére számla, de rendelkezik a bevallás benyújtásáig a felek által megkötött szerződéssel, akkor az adólevonási jogát a bevallásában jogszerűen gyakorolhatja, és nem szükséges a későbbiek során e bevallást önellenőriznie akkor, amikor a számlát kézhez vette.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo