hirdetés

Adatbiztonság kompromisszumok és beleőrülés nélkül

Miközben a családi digitális fotóalbumok megfelelő tárolása is kihívást jelent a legtöbb embernek, egy cégnél a túlélés múlhat az adatok biztonságán és elérhetőségén. Megfelelő tudás híján azonban a lehetőségek végtelennek tűnhetnek, a jó megoldás kiválasztása pedig lehetetlennek. A Synology hardveres és szoftveres oldalon is testreszabott, felhasználóbarát válaszokat ad az összes kérdésre.
hirdetés

A pandémia hatására hihetetlenül felgyorsult a digitalizáció. Korábban sok területen versenyelőnynek számított, ha egy cég digitálisan érett volt, mostanra viszont már minden területen egyértelműen versenyhátrány az, ha nem megfelelő egy cég online jelenléte. Ez sok, korábban szinte teljesen analóg módon működő kis- és középvállalkozást is rákényszerített arra, hogy működését a digitális térbe helyezze, ezzel azonban olyan kihívásokkal szembesültek, amelyekkel korábban nem kellett.

Veszélyes biteken hajózva

Az egyik legnagyobb e kihívások közül az adatbiztonság kérdése. Ha egy cégnél sok, vagy éppenséggel minden adat digitálisan keletkezik és tárolódik, akkor ezeket mind a külső támadásoktól, mind az üzemzavaroktól és emberi hibáktól hatékonyan kell védeni, egy-egy hiba vagy adatvesztés ugyanis mind anyagilag, mind a vásárlók, ügyfelek bizalmát tekintve súlyos, akár végzetes károkat is okozhat.

Csakhogy egy kisebb cégnél vagy egy induló vállalkozásnál általában nincs meg cégen belül az adatbiztonsághoz szükséges szakértelem, viszont hatalmas összegeket sem tudnak elkölteni erre a célra, a különböző lehetőségeknek pedig még az áttekintése is lehetetlen feladatnak tűnhet egy cégvezetőnek.

Nézzünk csak meg néhány kérdést, ami felmerül, amikor egy cég biztonságos és hatékony adattárolását kell megtervezni. Milyen adatokról készüljön biztonsági mentés? És hova, milyen gyakorisággal? Hogyan lehet minél gyorsabban elérhetővé tenni a lementett adatokat egy adatvesztés esetén? Hogyan lehet az összes eszközt egy platform alá vonni?

Ahol a cégeknek kérdései, ott a Synologynak válaszai vannak, sőt még annál is jobb: egyetlen válasza. A biztonságos adattárolásban régóta élen járó cégnél kifejlesztett Diskstation Manager platform ugyanis az összes ilyen kérdésre megadja a választ, ráadásul bármilyen számítógépről üzemeltethető, mivel csupán egy böngésző szükséges a futtatásához.

3-2-1 – indulhat az adatmentés!

A Synology adattárolási, biztonsági mentési és adatvédelmi megoldásainak egyik különlegessége, hogy a cég egyszerre kínál egymással tökéletesen együttműködő hardvereket és szoftvereket, amelyek az ügyfél akár gyorsan változó igényeit is ki tudják elégíteni.

A jó adatbiztonság alapja az úgynevezett 3-2-1-es elv követése. Ez azt jelenti, hogy a fontos adatokról három másolat készüljön, két különböző adattárolón, az egyik másolat pedig fizikailag is más helyen legyen, mint az eredeti. Aki ezt az alapszabályt betartja, az már nagyon sokat tett saját és ügyfelei adatainak biztonságáért.

Azonban még ha meg is van tervezve egy ilyen rendszer, az, hogy ezek az adatok valóban a megfelelő időközönként le legyenek mentve, közben viszont ne halmozódjanak fel kezelhetetlen mennyiségben, komoly odafigyelést és innovatív eszközöket igényel. A Synology a Diskstation Managerre épülő Active Backup Suite csomagjai rengeteg beépített automatizációval képesek kezelni a fizikai, virtuális és felhőalapú platformokat. Az alkalmazás számos hatékonyságnövelő és kényelmi funkciót is tartalmaz, a biztonsági mentéseknél például csak a valóban megváltozott adatokról készül mentés, nem szükséges minden alkalommal egy teljes biztonsági mentést végezni a CBT-technológiának köszönhetően. A rendszer arra is képes, hogy akár egyetlen fájlt, névjegyet vagy emailt állítson helyre egy kereshető adatbázisból, a Synology VMM integrációjával pedig az is elérhető, hogy egy leállás esetén az éles rendszerrel megegyező IT-környezet álljon szinte azonnal rendelkezésre – ez egyébként tesztelés, frissítés esetén is nagyon jó szolgálatot tesz, hiszen a valós körülmények között, de mégsem az éles rendszeren lehet ezeket végrehajtani, kipróbálni.

Megosztják a terheket

Hardveroldalon a Synology RAID és NAS megoldásai szolgáltatják a megfelelő alapokat a különböző fejlett szoftverek számára. Egy Synology NAS (Network Attached Storage, azaz hálózati adattároló) merevlemezein az adatok már eleve legalább két fizikai másolatban léteznek, hiszen tartalmuk tükrözve van egymásra, így egy-egy merevlemez meghibásodása semmilyen adatvesztést nem okozhat. A tükrözést, az adatok szinkronizálását a NAS teljesen önállóan végzi, sőt még meg is szünteti a keletkező duplikációkat, így már eleve rengeteg tárhelyet tud megtakarítani a felhasználónak. A hálózatra kötve ezek az adattárolók bármilyen keletkező adatot képesek lementeni és tárolni, a szinkronizálást platformoktól függetlenül, akár egy másik kontinensről is elvégezve.

Mindez talán még így is bonyolultnak tűnik, és ez így is van rendjén: egy hatékony, minden eshetőségre felkészített adattárolási és biztonsági mentési megoldás nem egyszerű dolog. A jó hír viszont az, hogy a Synology szakértői pontosan fel tudják mérni az igényeket és segítenek mind a megfelelő rendszer megtervezésében, mind annak beállításában és üzemeltetésében is. Legyen szó most induló cégről, a digitalizációval most megküzdő vállalkozásról, jól menő, de az adatbiztonsággal eddig keveset foglalkozó vállalatról, a cégvezetők a Synology segítségével jó kezekbe, merevlemezekre, felhőkbe helyezhetik az adataikat, és az azok biztonságával kapcsolatos aggodalmak helyett arra koncentrálhatnak, amiből a vállalkozásuk bevételt termelhet és tovább fejlődhet.

 

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo