A szöveg a céges honlapok mumusa

A jó céges weblap ma már az online marketing Szent Grálja, az alap, amelyre hatékony stratégiát építhetünk. Ezért mind több cég vág bele honlapja fejlesztésébe, ám a végeredmény sokszor siralmas: szakértőnk rávilágít, miért van ez így!

A tartalom az igazi mumus - Kép: Pixabay

Mind több cég vág bele a saját honlapjának fejlesztésébe, az utóbbi években ugyanis a vállalat online megjelenése elsődleges fontosságúvá vált. Mivel az ügyfelek túlnyomó része az interneten tájékozódik - és mint azt korábban megírtuk, ez lehet a Facebook túlélésének záloga is. Azonban a tapasztalatok alapján a magyar vállalatok internetes honlapjai nem felelnek meg a modern kívánalmaknak: többségükben statikusak, kereső szempontból nem optimalizáltak. Szilágyi Tímea, a Piac & Profit marketing szakértője szerint a legtöbb céges weboldal a minőségi tartalom fogalmán bukik meg.

Nyögvenyelős honlapszerkesztés

A tartalom és a menüpontok meghatározását a megrendelő hajlamos a weblapszerkesztőtől elvárni, a webes viszont a megrendelő feladatának érzi. Itt kezdődnek azok a problémák, amik miatt borítékolni lehet, hogy lőttek a határidő betartásának. Kezdődnek a nyaggató és kellemetlen telefonhívások, email váltások.(Hogy milyen kötelező elemekkel kell rendelkeznie a céges weboldalnak, arról itt olvashat bővebben!)

Nagy sokára összeáll a honlap felépítése. Mivel idő és ötlet hiányában hajlamos az ember másokat másolni, ezért a szokásos felépítés és a szokásos tartalom kerül előtérbe a leggyorsabb megoldásként. És még nincs vége. Mert jön az a fázis, amit szinte minden megrendelő a háta közepére sem kíván: a szövegírás.

Marketing szövegírás: az igazi mumus

A szövegírás kifejezés hallatán valószínűleg a cégnél minden dolgozó legszívesebben beteget jelentene, annyira utálják, ha meg kell fogalmazni valamit. Különösen, ha annak még frappánsnak, olvasmányosnak, érdekesnek is kell lennie. Ezen a ponton vagy végleg zátonyra fut a weboldal készítési projekt és tartalom hiányában vagy soha nem kerül beüzemelésre, vagy szerencsésebb esetben egy leleményes titkárnő előszed valami ősrégi cégbemutatkozó anyagot, prospektusszöveget, aminek az átalakítása még is csak kevesebb erőfeszítésbe kerül, mint új szöveget kitalálni. Így lesz az amúgy ígéretesnek induló weblapból sablonos, unalmas, vevőszerzésre még véletlenül sem alkalmas céges honlap.

Így lehet hatékony az online térben
Jelentősen nőtt az online reklámra fordított pénzek mennyisége a válság éveiben, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a vállalatok nem hatékonyan használják a virtuális teret. A háttérben még mindig a tudás hiánya áll, ugyanakkor egyre több vállalkozó kezdi megérteni, mit nyújthat cégének az online világ.
A szövegírás lényege

A weblap egyik leglényegesebb és legértékesebb része a tartalom, ami egyáltalán nem mindegy hogyan, milyen szavakkal, kifejezésekkel fűszerezve kerül megírásra. Nézzük röviden, milyen egy jól megírt honlapszöveg, mitől lesz alkalmas arra, hogy sok látogatót szerezzen a cégnek:

Először is, a tartalom nem a konkurenciának, nem a családnak, barátoknak, még csak nem is mindenkinek, hanem a célcsoportnak szól, azaz a honlap potenciális látogatóinak, és a látogatókhoz szól. Az ő nyelvükön, az ő információéhségüknek megfelelően.

Másodszor, fontos, hogy az adott termék vagy szolgáltatás úgy kerüljön bemutatásra, mint egy olyan egyedülálló megoldás, ami válasz az érdeklődő kérdésére és problémájára. Ehhez már arra van szükség, hogy ne cégvezetőként, hanem kicsit a vevő fejével gondolkozzunk.

Harmadik lényeges elem, hogy a látogató lássa, érezze, hogy miért jó neki, ha a sok ezer másik hasonló vállalkozás közül éppen ezt a céget választja, és világos lesz előtte, miért itt költse el a pénzét. Ezt - a marketing egyik alap kérdését - egy honlap esetében sem célszerű kikerülni.

Van a szövegírásnak még egy fontos feladata, amiről feltétlenül szót kell ejteni. Ez pedig a keresőkben való jó helyezés elérése. Az internetezők előszeretettel használják a keresőt (pl: Google, Yahoo), ha valamilyen információra van szükségük.

Google mára kiismerhetetlenebb, mint a nők

Ezért aztán minden azon áll vagy bukik, hogy a keresők találati oldalán hányadikként jelenik meg egy weblap. A legtöbb látogatóra az számíthat, aki az első oldalon szerepel. Ahhoz, hogy ez meg is valósuljon a honlap szövegében olyan kulcsszavakat kell beépíteni, amikre a legtöbben keresnek az adott témában. Így lesz könnyebben megtalálható az érdeklődők számára a honlap.

Sajnos az utóbbi évben a Google-t egyre nehezebb kiismerni. Több olyan fejlesztést hajtott végre, ami összekuszálta a keresőoptimalizálás alapjait is. Például régebben jó pont volt a linképítés, ma már úgy tűnik inkább hátrány, ha az ismert katalógusokba regisztráltatjuk magunkat. Ellenben egyre jobb, ha a közösségi médiában jól szereplünk, vagy jó példa erre a mobilra való optimalizálás kérdése is. (Itt olvashat részletesen arról, hogy ez kinek és miért éri meg.)

Ezek után már nem nehéz belátni, hogy maga alatt vágja a fát az a cég, aki a honlapon megjelenő tartalmat félvállról veszi. Ahhoz, hogy a weblap szövege olvasmányos, hatékony és keresőbarát legyen, célszerű honlap szövegírásban, online marketingben jártas szakembert bevonni a weboldal szerkesztésébe.

Tartalom, tartalom, tartalom!
A statisztikák szerint ugyanis a legtöbb forgalmat többnyire a jó SEO, avagy a keresőoptimalizálás, valamint természetesen az exkluzív tartalom generálja. Érdemes komolyan átgondolni, hogy az adott honlapon milyen információkat közlünk, honnan veszünk át anyagokat, milyen képeket és videókat teszünk fel. Ha közéleti témában mozgunk, akkor például figyelni kell a közízlést, és ahhoz kell igazítani mindent, ez ugyanis garantáltan rövidtávon is sikeressé tesz egy weboldalt. Ha nem tartalmat közvetítünk, hanem saját termékeket vagy szolgáltatást árulunk, abban az esetben válasszunk mindig profi fotóst és prezentőrt, hogy minden a lehető legnagyobb minőségben kerüljön tálalásra. Az adatok alapján a leg több pénzt és a legtöbb látogatót azok a honlapok generálják, akik nagyon sokat adnak a minőségre. De például a jó domain név is sokat jelent.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo