Úgy tartják, hogy a balzsamecet egy véletlennek köszönhetően született meg. Feltehetően a forralt mustot túl sokáig tartották egy edényben, emiatt egy idő után ecetszaga lett. Szerencse, hogy kipróbálták a konyhában!
De vajon miért éri meg rendszeresen használni, és milyen finomságok mellé passzol igazán? Utánajártunk!
Különleges alapanyagok a konyhában
Az ételek elkészítéséhez nem csak húsra, zöldségfélékre, tejtermékekre vagy tésztafélékre van szükség. A fogások szívét-lelkét a különböző fűszerek, ételízesítők adják. Ezek nélkül egy étel sosem lesz annyira ízletes.
Míg a só, a bors, a cukor, esetleg a pirospaprika a legtöbb konyhában fellelhető, a különlegesebb alapanyagokat általában kevesen merik használni. A balzsamecet, a kurkuma, a szerencsendió igazán extra ízélményt tud nyújtani, ha merjük ezeket használni.
Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a nem mindennapi hozzávalókat hogyan használjuk. Ezekről általánosságban elmondható, hogy minimális mennyiség kell belőlük ahhoz, hogy az étel ne legyen ehetetlen, megőrizze finom ízét. Ha azonban sikerül eltalálnunk a megfelelő arányokat, biztos, hogy mind a 10 ujjunkat megnyaljuk evés után!
A balzsamecet pozitív tulajdonságai
Meglepő lehet, de a balzsamecet fogyasztása pozitív hatással lehet egészségünkre. Ám vásárlás előtt sose feledjük el megnézni az összetevők listáját! Az ideális balzsamecet nem tartalmaz adalékanyagokat, színezéket vagy egyéb plusz összetevőket.
A Kincsez.hu ételkínálatában kapható balzsamecet rengeteg értékes mikrotápanyagot és antioxidánst tartalmaz. Ezek segítenek a betegségek megelőzésében. Sokan úgy tartják, hogy ezek az anyagok képesek hozzájárulni olyan betegségek elkerüléséhez, mint például a rák.
Fontos megemlíteni még a balzsamecet magas C-vitamin tartalmát. Ez támogatja az immunrendszerünk működését, védelmet nyújt a fertőzésekkel és betegségekkel szemben, és hozzájárul bőrünk egészségéhez.
Mire használjuk a balzsamecetet?
A balzsamecet lényegében egy olyan különleges ecetféle, amellyel felturbózhatjuk az elkészített ételt. Az olasz fogásokhoz például remekül passzol! Általában salátákhoz, rizottókhoz szokták használni, de akár desszertek mellé is remek kísérő lehet.
Ha igazi ínyencek vagyunk, akkor próbáljuk ki gyümölcsökkel kombinálva! Gyümölcstálat készíthetünk például sárga- és görögdinnyéből, néhány csepp citromléből és egy leheletnyi balzsamecetből.
Ha vendégváró desszertet szeretnénk készíteni, akkor forgassunk bele pár szem friss epret egy kis cukorba, majd utána egy pici balzsamecetbe. Rakjuk be a hűtőbe, majd egy-két óra múlva jéghideg fagylalttal tálaljuk. Mennyei!