A koronavírus második hullámára készül az egyik hazai startup

A pandémia hatására vágott bele autós, áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló szoftver fejlesztésébe a Rollet. A platform áprilisban a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában létesített érintésmentes, áthajtásos tesztelőállomáson jól vizsgázott, olyannyira, hogy most a hazai startup úgy döntött, széleskörben elérhetővé és ingyenesen felhasználhatóvá teszi a technológiát az esetleges következő hullám gyors kezelése érdekében.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hazánkban március elején jelentettek először hivatalosan koronavírusos esetet, majd pár héttel később az esetek számának növekedése miatt a magyar kormány a kijárási korlátozás mellett döntött. Az ország működése hónapokra leállt, sok vállalkozás bevételei eltűntek.

Az áthajtásos koronavírus tesztelés a betegek kiszűrésének egyik leghatékonyabb módja. Különösen akkor, ha a tesztelés teljes folyamata megvalósulhat érintkezésmentesen. Az erre szolgáló technológiát először Budapesten indították el áprilisban, ahol pár nap leforgása alatt több száz vendéget teszteltek le a Rollet innovációja segítségével. Az autós tesztelést már a magyar megoldás előtt is alkalmazták ázsiai országok, azonban ezek a papír alapú adminisztráció miatt lassúnak, illetve az érintkezés miatt fertőzésveszélyesnek bizonyultak.

A startup cég által fejlesztett érintésmentes megoldás lényege, hogy a tesztállomásra érkező pácienseknek először regisztrálniuk kell személyes és az autójukra vonatkozó adataikat, hogy jogosultak legyenek a helyszínen történő koronavírus-tesztelésre. Maga az adatrögzítés is papír- és érintésmentes, mivel a tesztállomáson egy alkalmazáson keresztül ellenőrzik a behajtásra jogosult személyek személyazonosságát, mintavételezéskor pedig a mintavételezési zónában dolgozók számára kialakított app felületen történik a sorszámmal ellátott minta, és a páciens összepárosítása QR-kód alapján.

„A csapattal már a tervezések legelején egyetértettünk abban, hogy az elkészült terméket széles körben elérhetővé tesszük, hogy a következő járvány okozta krízisre azonnal, megfelelően reagálni tudjanak az országok. Azzal, hogy az adatrögzítés egy alkalmazás segítségével a felhőben történik, a tesztelésre szolgáló terület befogadóképessége a duplájára nő a papír alapon adminisztrált folyamathoz képest, aminek a tömeges tesztelések időszakában óriási jelentősége lehet. Abban nincs egységes álláspont, hogy a koronavírus ősszel újabb járványhullámot fog-e okozni, mindenesetre az alkalmazásunk egy nagyon gyors és hatékony megoldást kínál a betegek beazonosítására” – fogalmazott Andy Zhang, a Rollet alapító-vezérigazgatója.

A “Noé” névre keresztelt projekt ingyenesen felhasználható, az MIT licensznek köszönhetően pedig szabadon továbbfejleszthető magáncégek, vagy kormányzati szervezetek esetében is, ami a Github.com/rollethu/noe címen érhető el. A korlátlan felhasználás mellett, a startup vállalkozás szerint a rendszer segítségével pár napon belül elindítható az autós tesztállomás bármely kiválasztott helyszínen, ugyanis a forráskód továbbfejlesztés nélkül is alkalmas több ezer vendég fogadására, illetve mintavételezésére.

A program nemcsak koronavírus tesztelésre alkalmazható, hanem minden olyan vírus gyors detektálására, ahol a mintavételezéshez, szűrővizsgálathoz megfelelő környezetet biztosít egy jármű. A Rollet 2017-ben indította el érintésmentes fizetési szolgáltatását hazánkban, azóta több tucat helyszínen, köztük zárt parkolókban, irodaházakban, gyárterületeken, és üzleti parkban tették elérhetővé vendégek számára a készpénzmentes, autóval történő fizetési módot. 2020-ban Európa egyik legjobb magyar startup innovációjának választotta a The Next Web nemzetközi tech szaklap, tavaly pedig a “Legígéretesebb Startup vállalkozásnak” szavazta a bécsi Property Forum közönsége. A Hiventures, a Széchenyi 2020 program keretén belül eddig 310 millió forint értékben támogatta az autós technológia térhódítását.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo