A kiégésre is gyógyír lehet a vállalkozó lét!

Aki elhatározta, hogy vállalkozó lesz, nem feltétlenül lesz sikeres. Ezért az alkalmazotti lét is lehet egyfajta kényszer. A megmaradáshoz szükséges önbizalom, kitartás, alkalmazkodókészség, és az, hogy valaki tudjon és szeressen egyedül dolgozni, tudja saját magát motiválni.

A kiégett alkalmazott felpöröghet a saját vállalkozásában - Kép: SXC

Neuschl György okleveles emberi erőforrás tanácsadó, a Humanufaktúra Kft. ügyvezetője szerint a saját vállalkozás előnye, hogy a saját elképzeléseinket valósíthatjuk meg. Magunk választhatjuk meg a munkatársainkat. A saját elvárásaink szerint dolgozhatunk. A partnereinket magunk választhatjuk meg és a kapcsolatot is magunk tarthatjuk velük. Hátránya, hogy elveszítjük azt a fajta biztonságot, amit egy alkalmazotti lét biztosít. "Hamar a nyakunkba szakadnak azok a problémák, amik egy előzetes tervezés alatt felmerülnek ugyan, de hajlamosak vagyunk elbagatellizálni. Például: áfabevallás, számlák beérkezésének figyelemmel kísérése, bérek, bérleti díjak, közüzemi számlák, járulékok kifizetése, a működéshez szükséges anyagok megrendelése, kell foglalkozni az alkalmazottak lelki és családi problémáival is" - hangoztatta az ügyvezető a HR Portál kérdésére.

A szakember szerint mindenki érezte már a saját bőrén, hogy az a munka amit végez, nincs elismerve. Plusz észreveszünk munkahelyünkön olyan dolgokat, amik szerintünk hibásak. Amiket, ha módunk nyílna rá, mi nem követnénk el. Úgy érezzük, ezt mi jobban tudnánk csinálni. Jelezzük ugyan ezeket folyamatosan, de senki nem hallgat ránk. Ha ezek az észrevételeink elérnek egy mértéket, és lehetőségünk is van rá, elgondolkozunk egy saját vállalkozás indításán - tette hozzá az ügyvezető.

Miért lesz valakiből vállalkozó?

Az, hogy miért marad saját vállalkozásban egy munkavállaló, annak okai Dobák Orsolya a Procreo Személyzetfejlesztési és Tanácsadó Iroda ügyvezetője szerint az alábbiak lehetnek: aki saját vállalkozást indít, annak egyik oka lehet a kényszer. Nem kap valaki munkát, ezért szeretne tenni valamit önmagáért. Lehet a nyelvtudás hiánya, vagy életkor, ami miatt nem talál megfelelő állást a szakmájában. Létrehozza kényszerből a vállalkozását, és vagy sikerül neki, vagy egy idő után visszamegy a vállalati oldalra.

Mennyi pénz kell valójában egy új vállalkozáshoz?
10-ből 7 vállalkozás bukik. Nem, nem csak nálunk – a világon mindenütt. Nálunk még ennél is rosszabb az arány. Az induló vállalkozások esetén a bukások egyik fő oka valójában egy számolási hiba a Piac&Profit szakértője szerint. Segítünk elkerülni!
Másik ok lehet a magánélet szükséglete: így tudja valaki a munkát és magánéletet egyensúlyban tartani. Egy vállalkozásban megtehetem, hogy annyi munkát vállalok, amennyi számomra elegendő, de lehetővé teszi, hogy a gyerekeimmel eleget legyek együtt, és szülői szerepemben is száz százalékos legyek.

Harmadik ok az önmegvalósítási szándék: az alkalmazotti lét nagyon ritkán adja meg azt a lehetőséget, hogy úgy alkossunk, ahogyan azt szeretnénk. Vállalkozásban sokkal nagyobb a "szeretem" feladatok aránya a "nem szeretem" feladatokhoz képest. Jó esetben, ha van elegendő megbízás.

Negyedik ok a személyiség. A vállalkozói létet választók többsége sikerorientált, nem töri le a kudarc, nehezebb helyzetekben is mindig kitalálnak valami újat, váltani képesek. Emellett magas a szabadság és autonómia - igényük, ők szeretik irányítani és kontrollálni az életüket. Az ennyire autonóm személyiségek alkalmazotti környezetben nehezen illeszkednek be, mert nehezen tudják elviselni, ha főnökükre szakmailag nem tudnak felnézni, és/vagy politikai döntéseket kell teljesíteni szakmai szempontok figyelembevétele helyett.

Ötödik ok a kiégés, vagy annak veszélye olyan emberek esetében, akik hosszú évekig alkalmazottként, vezetőként esetleg felsővezetőként dolgoztak, aminek ára van. A folyamatos stressz és túlterheltség, a felelősség, az állás megtartásának bizonytalansága, az ezekből eredő egészségügyi és családi problémák túl nagy árnak bizonyulhatnak, ilyenkor kézenfekvő megoldás egy saját vállalkozás indítása. (Persze nem mindegy, hogy valóban kiégtünk, vagy csak a tavaszi fáradtságot érezzük.)

" Sok olyan ismerősöm van, akik az üzlet életben úgy megcsömörlöttek, hogy nemhogy saját vállalkozást indítottak, de annak köze sem volt ahhoz a szakmához, amelyben megbecsültségüket szerezték, amelyben akár 20 évig dolgoztak. Amerikában, ha jól tudom ezt hívják második karriernek, és amelynek ott megvan a vállalati oldalról nyújtott fedezete is, ha valaki ötven évesen szeretne visszavonulni" - tudatta a szakember. (Szakértőnk írásából megtudhatja, hogy mire érdemes figyelni!)

Dobák Orsolya szerint van még egy feltétele a vállalkozói létnek. Bizonyos mértékű értékesítői véna szükséges hozzá. Ez a feltétele annak, hogy ne csak a termékhez vagy szolgáltatáshoz értsen valaki magas szinten, hanem annak eladásához is. Kivéve, ha megteheti, hogy profi értékesítőket alkalmaz. Ez pedig igen nehéz egy kisvállalkozás esetében, illetve akkor, amikor nincs erre anyagi fedezet.

 A teljes cikk itt olvasható!

Vegyük figyelembe az alternatív költségeket!
Ha valami újba szeretne kezdeni, tulajdonképp nem más, mint egy nagy kockázattal járó döntés. Érdekes módon, néha az is az, ha megmaradna az eredeti tevékenységi körénél. Nem befejezni egy versenyképtelen termék gyártását vagy nem kivonulni egy veszteséges piacról ugyanúgy emészti az anyagi és szellemi energiákat, mint előkészíteni egy új piacra való nyitást. Ennek ellenére sok cégvezető nem veszi figyelembe azt az alternatív költséget, amit egy vélhetően kevésbé jövedelmező üzlet hozott volna ha a jelenlegi helyett abba fekteti a pénzét. A szűkös lehetőségek miatt igenis teljesen helyénvaló a kérdés: “Mi másba fektethetném még az erőforrásokat, amelyeket az üzlet jelenleg felemészt?" Vannak még tippjeink, hogy hogy lehet elkerülni néhány nagy csapdát egy vállalkozásban!

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo