400 százalékos hozamot hozott befektetőinek a Vespucci Partners

Történetének egyik legjobb befektetői döntését hozta meg a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő, amikor úgy határozott, hogy bizalmat szavaz az ausztrál online könyvkereskedelemmel foglalkozó Booktopiának, és megvalósít egy úgynevezett „SPV”, alapon kívüli befektetést. Ugyanis a koronavírus-járvány idején is folyamatos növekedést produkáló céget még a nagy vetélytárs, az Amazon sem tudta hátráltatni.

Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója

Bár a Vespucci Partners budapesti székhelyű cég, amely elsősorban magyar startupok nemzetközi piacra jutását támogatja, a globális startup ökoszisztémában is egyre fontosabb szerepet játszik. Ennek köszönhetően került az egyik magyar alapító, Sohajda Júlia látókörébe a Booktopia, és így realizáltak egy kiemelkedően magas, 400 százalékos hozamot a befektetőiknek.

Milyen eredményt hozott a befektetés, és egyáltalán mi is az az SVP?

Az mfor.hu Sohajda Júliával készült interjújában az olvasható, hogy noha a Booktopia a 2017-18-as években már tervezte a tőzsdére lépést, de pont ekkor jelentette be az Amazon, hogy belép az ottani piacra. Szerencsére a kisebb vetélytárs, a Booktopia folytatta a növekedést, és két évvel később már az is egyre jobban körvonalazódott, hogy ahhoz, hogy folytatni tudják a megkezdett útjukat, plusz logisztikai és raktárbázisra lesz szükségük a felfutó e-kereskedelemnek köszönhetően. Többek között ez volt az oka, hogy a cég alapítói tőkét szerettek volna bevonni, amelyről a Vespucci Partners 2019 végén értesült.

2020 decemberében, kevesebb mint egy évvel a befektetés után megtörtént a tőzsdére lépés az ausztrál piacon. 315 millió dolláros névértéken listázták a céget, ami azt jelentette, hogy már az első pillanatban rendkívül magas, négyszeres hozamot tudtak realizálni, ráadásul az első nap végére tovább emelkedtek a részvények árai. Az első két napban összesen 30%-kal növekedtek a részvényértékek, a listázáskori 2.30 dollárról 2.92 ausztrál dollárra.

Az SPV egy mozaikszó, amelynek jelentése Special Purpose Vehicle, vagyis egy különleges célú gazdasági entitás. Egy olyan befektetést jelent, amely nem illik bele egy kockázati tőkealap-kezelő egyik alapjának sem a befektetési politikájába, azonban jó lehetőség, ezért az alapkezelő úgy dönt, hogy szeretne az adott cégbe lemendzselni egy befektetést egy külön entitáson keresztül. Meghirdetheti a magánbefektetői számára és a magánbefektetők az alapba helyezett tőkéjükön kívül dönthetnek arról, hogy az adott lehetőségbe is szeretnének-e plusz tőkével befektetni.

A Booktopia üzleti sikere immár a koczkázati tőkealap-kezelő sikere is

„Ez a siker azt mutatta meg a magánbefektetőinknek, hogy a globális kapcsolati rendszerünknek köszönhetően széles spektrumon látjuk a befektetési lehetőségeket, és sokkal nagyobb elérésünk van, mintsem, hogy a tevékenységünket csak a magyar és az amerikai piacon lehessen értelmezni. A korai fázisú startup alapunk mellett egyéb befektetésekkel is képesek vagyunk értéket teremteni a számukra. Így olyan különleges ügyletekhez kapnak hozzáférést, mint például a Booktopia, amelyek kiemelkedően nagy hozamot tudnak számukra realizálni. Teljes felelősséggel és szakmai alázattal fordulunk minden lehetőség felé. Nagyon alapos kutatómunka és elemzés eredményeképp hozzuk meg a döntéseinket. Amennyiben a döntésünk az, hogy érdemes befektetni egy cégbe, akárhol is legyen az a világban, akkor azt a továbbiakban is prezentálni fogjuk a befektetőinknek” – mondja a szakember.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo