14 dolog, amit meg kell tenni az ünnepek előtt

Bár még csak október közepe van, érdemes felkészülni az év végi teendőkre, hogy a jövő év sokkal szebb legyen, mint az idei volt.

 

Kép: PP archív

A pannon puma, ha nem is robog, de legalább megindult, ám még korántsem fenékig tejfel a gazdasági helyzet. A vállalkozások vezetői még jórészt bizonytalanok a jövőt illetően, az árbevételi várakozások pedig kifejezetten kedvezőtlenek.

Ha nem szeretné Ön is a szomorkodók táborát gazdagítani, érdemes egy olyan év végi stratégiát kialakítani, amellyel biztosíthatja, hogy vállalkozása a lehető legjobb formájában kezdi meg az új évet. Ezzel nemcsak az üzletnek teheti szebbé az ünnepi időszakot, hanem családjának is, hiszen nem kell majd a karácsonyi asztal mellett is a céges ügyek miatt aggódnia.

– Vizsgálja felül a termékek és szolgáltatások listáját, 2014-ben is megfelel-e majd az ügyfelek, vásárlók igényeinek a paletta!

– Vizsgálja felül az árazását, hogy biztosítsa a versenyképességet és a nyereségességet! Válassza ki a legfontosabb paramétereket, melyeket rendszeresen ellenőrizni fog, és reagáljon idejekorán a versenytársak árazásában bekövetkezett változásokra.

– Ellenőrizze a raktárkészleteket és kapacitásokat, hogy ki tudja elégíteni a vásárlói igényeket, legyen szó akár termékről, akár szolgáltatásról! A lassan fogyó készleteket érdemes kiszórni árcsökkentési vagy árukapcsolási akció keretében.

– Vizsgálja felül a sales-, marketing- és hirdetési stratégiáját, ne csak a közelgő ünnepi szezonra, hanem az egész 2014-es évre! Tegye világossá a munkatársak számára az elérendő célokat, és hetente vizsgálja felül, mely területeken mutatkozik esetleg lemaradás a tervekhez képest.

– Nézze át a dolgozókra vonatkozó terveket egész évre! Érdemes a szabadságolási terveket a lehető legkorábban konkretizálni, hogy év közben ne legyenek fennakadások a munkában. Azok számára, akiknek rengeteg szabadságuk ragadt bent 2013-ról, a csendesebb, ünnepek körüli időszak megfelelő lehet, hogy hosszabban tudjanak pihenni, ügyeljen tehát rá, hogy vegyék is ki a fennmaradt napjaikat.

– Vizsgálja felül a biztonsági rendszereket – fizikai és IT-értelemben egyaránt! A kiskereskedelmi cégeknek különösen oda kell figyelniük rá, hogy a karácsony előtti rohanásban a lopásra való hajlam megnő az emberekben  – sajnos, néha az alkalmazottakban is.

– Nézze át az adósai listáját, és hajtsa be követeléseit! Bármely összeg, amely nem érkezik be december 23-ig, nagy valószínűséggel január közepéig, február elejéig nem is fog. A kinnlevőségek behajtása ebben az időben a legfontosabb, hogy az utána következő csendes időszak kötelezettségeit teljesíteni tudja.

– Nézze át a használt pénzügyi szolgáltatásait! Folyószámlahitelek, megfelelő bérleti és lízingszerződések, forgóeszköz-finanszírozás  – ezek hatékony karbantartása biztosíthatja üzlete megfelelő anyagi helyzetét az ünnepi szezonra és a jövő évre egyaránt.

– Nézze át az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit és valós teljesítéseit! A nagy év végi rohanásban sok cégnél fordul elő pontatlanság, ami nem várt kellemetlenségekhez vezet a következő év folyamán.

– Állítson fel hatékony, új célokat az új évre! Az új év kezdete mindig alkalmas arra, hogy megnézzük, meddig jutottunk az előző üzleti év végén kitűzött célokkal, és ha szükséges, változtassunk rajtuk. Ez a megfelelő időpont arra is, hogy a nagyobb terveket kitűzze 2014-re.

– Frissítse fel üzleti tervét. Erre időnként amúgy is szükség van, hogy megfelelően reagáljon a gazdasági és piaci helyzetekre. Egy jó üzleti terv nemcsak a pénzügyi szempontból való kivitelezhetőség miatt létfontosságú, hanem mert pályázatokhoz, hitelekhez vagy befektetők kereséséhez is nélkülözhetetlen egy megalapozott és működőképes dokumentum.

– Gondolja végig, stratégiai szempontból mely ügyfeleinek, beszállítóinak, üzleti partnernek érdemes karácsonyi ajándékot küldenie! A jól megválasztott ajándék nemcsak afféle üzleti hagyomány, hanem valóban erősítheti is üzleti kötelékeit.

– Gondolja végig, milyen év végi partival, ajándékkal szeretne kedveskedni az alkalmazottainak, hogy elismerje egész éves munkájukat.

– Ne felejtsen el pihenni! Bár az év vége rengeteg feladatot tartogat, ez egyben a család és a pihenés időszaka is. Tervezze el jó előre, hol tölti az ünnepeket, hogy frissen, feltöltődve vághasson bele az új évbe.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo