Wi-Fi volt, van, de lesz is?

Megéri vajon a Wi-Fi-s technológiákba invesztálni, érdemes terveznünk vele? A válasz határozott igen! Szakértőnk most induló cikksorozatával segíteni szeretnénk a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a sikerük ne a Wi-Fi-n múljon.

Tóth Bence - Kép: Magicom

A világ és ezzel együtt a munka világa is állandóan változik. Az üteme vagy az iránya erősen függ attól, hogy milyen szemüveg inerciarendszerén keresztül nézzük, de az megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a munkavégzés módja öles léptekkel kerül új alapokra, amiben elévülhetetlen szerepe van a technológiai fejlődésnek és azzal kéz a kézben járó mobilitásnak.

Kevesebb, mint egy évtized alatt a technológiák előrehaladtával a tabletek, okostelefonok, laptopok támogatásával az emberi produktivitás sokszorozódik, ezáltal a munkavállalók elérhetősége sok esetben 0–24 órára változott. A fejlődésnek hála, már nem nekünk kell az irodába beköltözni, hanem az iroda költözik be hozzánk, hódít az atipikus foglalkoztatás.

A hagyományos értelemben vett asztal-szék munkaállomások a végzett feladat típusától vagy a munkavállaló személyiségétől függően transzformálódnak. Az ölünkbe hullott a lehetőség, hogy a magunknak kedvező terepre vigyük ki a ránk váró kihívást.

Mindennek ellenére a dolgozóknak szükségük van irodára. Továbbra sincs elegendő biztonságos hálózatos elérhetőség, jó minőségű, stabil munkavégzésre alkalmas Wi-Fi. Töméntelen mennyiségű dokumentumot továbbra sem digitalizáltak még. Ezeket még mindig a hagyományos értelemben vett iroda biztosítja.

Többet ad a design, mint hinnénk
 A Leitz tavalyi „A Munka ott van, ahol a munkavállaló” című tanulmányából kiderül, hogy a dolgozók 4 fő csoportba sorolhatók a munkastílusuk alapján. A legnagyobb csoportot a „pillérek” alkotják, akik munka közben leginkább az íróasztalukhoz kötődnek, őket követik a „vándorok”, akik sokat mozognak az iroda közvetlen közelében, a „felfedezők” már rendszeres utakat tesznek meg az irodán kívül, az „úttörők” pedig csak nagyon ritkán tartózkodnak az irodában.
Mobil kommunikáció terén is rendíthetetlen a forradalom, a GPRS WAP-tól egy szempillantás alatt érkeztünk meg a 3G, 4G világába, az ajtóban pedig itt fészkelődik az 5G. Sokat ígér, még többet sejtet, de a biztos pont továbbra is az ügymenet során a Wi-Fi maradt, ha megbízható vezetéknélküli internetes elérésre van szükségünk.

A Wi-Fi-vel továbbra is számolnia kell mindenkinek, irodán belül pedig megkerülhetetlen technológia, ami még hosszú éveken keresztül biztos alapja lesz az online munkavégzésnek. A digitális világ által biztosított előnyöket csak azok a piaci szereplők élvezhetik majd teljeskörűen, akik gondoskodnak a megfelelő minőségű infrastruktúráról. A folytatásban ennek a kialakításához nyújtunk majd segítséget.

Tóth Bence

projekt menedzser

[email protected]

Wi-Fi szabványok: amit tudnod kell
 Az évek alatt kialakult eltérő Wi-Fi-technológiák szabványosítását az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engeneers) végezte, a szabvány pedig a 802.11-es elnevezést kapta
  • • A 802.11 az IEEE-nek a vezetéknélküli hálózatokra vonatkozó eredeti specifikációja. A 2.4 GHz-es ISM sávban (ISM-sáv: a világ legtöbb pontján díjmentesen igénybe vehető frekvenciák) működik, napjainkra a 802.11b gyakorlatilag kiszorította.
  • • A 802.11a szabvány az 5 GHz-es sávban működik, ami Magyarországon licenszdíjköteles frekvencia, így kevésbé elterjedt.
  • • A 2.4 GHz-es ISM sávban működő 802.11b szabvány a legelterjedtebb, ezzel a maximálisan elérhető sebesség elméletben a 11 Mbps, de a valóságban ez körülbelül 5.5 Mbps.
  • • Az előzőnél nagyobb sebességre képes, de szintén a 2.4 GHz-es ISM sávban működik a 802.11g Wi-Fi szabvány, és szintén elterjedt hazánkban. Itt az elméletben elérhető maximális sebesség 54 Mbps, ami a gyakorlatban 16-17 Mbps-t jelent.
Viszonyítási alap lehet egy otthonra megvásárolható adsl, aminek általában 512 Kbps a letöltési sebessége, tehát a b-s szabvány ennek a 11-szeresére képes. A Wi-Fi-eszközök legtöbbje 2.4 GHz-en kommunikál, így figyelembe kell venni a frekvencia sajátosságait, valamint a termékek általában optikai rálátást igényelnek a megfelelő működéshez. – Hungarian Wireless Community

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo