hirdetés

Veszélyesek lehetnek az appok

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint nem fordítunk kellő figyelmet a biztonságra új applikációk telepítésekor. A felhasználók 63%-a nem olvassa el figyelmesen a licencszerződést új app telepítése előtt, egyötödük pedig (20%) átugorja az ilyenkor felugró üzeneteket és rögtön a letöltésre kattint.
hirdetés

Kép: Marcetingfacts

A felhasználók riasztó számban teszik ki telefonon tárolt adataikat kiberfenyegetésnek azáltal, hogy nem biztonságosan telepítik az alkalmazásokat. Ha nem olvassuk át a licencszerződéseket vagy üzeneteket mobilos appok telepítésekor, nem vagyunk tisztában azzal, mit is fogadunk el. Egyes alkalmazások hozzáférhetnek adatainkhoz, más alkalmazások telepítéséhez, de akár meg is változtathatják az eszköz operációs rendszerének beállításait teljesen legálisan, mert engedélyt adtunk nekik – hívta fel a figyelmet a Kaspersky Lab.

App mustra – ezeket imádjuk
Az okostelefonunk szinte elképzelhetetlenül sok dologra jó - de még mindig van egy csomó minden, amire nem is gondoltunk volna. Szerencsére vannak, akik igen! Ötleteiknek köszönhetően applikációkkal segíthetünk magunkon és a világon is.
A vállalat egy kutatást is készített a témában, amelynek adataiból kiderül, hogy arra is rámutatott, hogy a felhasználók majdnem fele (43%) lehet veszélyben alkalmazásaik miatt, mert letöltéskor nem korlátozzák az applikációk engedélyeit. A válaszadók 15%-a nem szab határt az appok hozzáférésének, 17% ad engedélyt az alkalmazásnak, ha az kéri, ám azután megfeledkezik róla, míg 11% úgy gondolja, nem tudja megváltoztatni ezeket a jogosultságokat. Ha az alkalmazásengedélyeket nem ellenőrizzük és elfogadjuk őket, teljesen legálisan hozzáférhetnek a mobiltelefonon tárolt személyes és privát adatokhoz, kezdve a névjegyekkel, fényképekkel a helymeghatározó adatokig.

“Az internet-felhasználók érzékeny adatokat bíznak eszközeikre akár magukról, vagy másokról, például névjegyek, privát üzenetek formájában, de nem gondoskodnak arról, hogy ezek az információk biztonságban legyenek. Ezzel pedig azt kockáztatják, hogy eszközeik digitális ellenségeikké válnak. Mivel nem tesznek kellő óvintézkedéseket az alkalmazások telepítésekor, a felhasználók már a telepítés pillanatában hozzáférést biztosítanak magánéletükhöz, eszközeik tartalmához és hollétéhez, nem beszélve további, nem kívánt alkalmazások telepítéséről  és eszközeik módosításáról" - mondta David Emm, a Kaspersky Lab  vezető biztonsági kutatója.

Érdemes a következő tanácsokat megfogadni saját biztonságunk érdekében:
  • Csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat töltsünk le!
  • Gondoljuk át, milyen appokat akarunk a készülékünkre telepíteni!
  • Letöltés előtt olvassuk át figyelmesen a licencszerződést!
  • Alaposan olvassuk át az alkalmazásengedélyek listáját!
  • Ne telepítsünk semmit anélkül, hogy leellenőriznénk, mit fogadunk el!
  • Használjunk biztonsági megoldást, amely megvéd a kiberfenyegetésektől!
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo