Veszélyesek lehetnek az appok

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint nem fordítunk kellő figyelmet a biztonságra új applikációk telepítésekor. A felhasználók 63%-a nem olvassa el figyelmesen a licencszerződést új app telepítése előtt, egyötödük pedig (20%) átugorja az ilyenkor felugró üzeneteket és rögtön a letöltésre kattint.

Kép: Marcetingfacts

A felhasználók riasztó számban teszik ki telefonon tárolt adataikat kiberfenyegetésnek azáltal, hogy nem biztonságosan telepítik az alkalmazásokat. Ha nem olvassuk át a licencszerződéseket vagy üzeneteket mobilos appok telepítésekor, nem vagyunk tisztában azzal, mit is fogadunk el. Egyes alkalmazások hozzáférhetnek adatainkhoz, más alkalmazások telepítéséhez, de akár meg is változtathatják az eszköz operációs rendszerének beállításait teljesen legálisan, mert engedélyt adtunk nekik – hívta fel a figyelmet a Kaspersky Lab.

App mustra – ezeket imádjuk
Az okostelefonunk szinte elképzelhetetlenül sok dologra jó - de még mindig van egy csomó minden, amire nem is gondoltunk volna. Szerencsére vannak, akik igen! Ötleteiknek köszönhetően applikációkkal segíthetünk magunkon és a világon is.
A vállalat egy kutatást is készített a témában, amelynek adataiból kiderül, hogy arra is rámutatott, hogy a felhasználók majdnem fele (43%) lehet veszélyben alkalmazásaik miatt, mert letöltéskor nem korlátozzák az applikációk engedélyeit. A válaszadók 15%-a nem szab határt az appok hozzáférésének, 17% ad engedélyt az alkalmazásnak, ha az kéri, ám azután megfeledkezik róla, míg 11% úgy gondolja, nem tudja megváltoztatni ezeket a jogosultságokat. Ha az alkalmazásengedélyeket nem ellenőrizzük és elfogadjuk őket, teljesen legálisan hozzáférhetnek a mobiltelefonon tárolt személyes és privát adatokhoz, kezdve a névjegyekkel, fényképekkel a helymeghatározó adatokig.

“Az internet-felhasználók érzékeny adatokat bíznak eszközeikre akár magukról, vagy másokról, például névjegyek, privát üzenetek formájában, de nem gondoskodnak arról, hogy ezek az információk biztonságban legyenek. Ezzel pedig azt kockáztatják, hogy eszközeik digitális ellenségeikké válnak. Mivel nem tesznek kellő óvintézkedéseket az alkalmazások telepítésekor, a felhasználók már a telepítés pillanatában hozzáférést biztosítanak magánéletükhöz, eszközeik tartalmához és hollétéhez, nem beszélve további, nem kívánt alkalmazások telepítéséről  és eszközeik módosításáról" - mondta David Emm, a Kaspersky Lab  vezető biztonsági kutatója.

Érdemes a következő tanácsokat megfogadni saját biztonságunk érdekében:
  • Csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat töltsünk le!
  • Gondoljuk át, milyen appokat akarunk a készülékünkre telepíteni!
  • Letöltés előtt olvassuk át figyelmesen a licencszerződést!
  • Alaposan olvassuk át az alkalmazásengedélyek listáját!
  • Ne telepítsünk semmit anélkül, hogy leellenőriznénk, mit fogadunk el!
  • Használjunk biztonsági megoldást, amely megvéd a kiberfenyegetésektől!

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo