hirdetés

Teljes automatizálás, emberekkel

Jelentősen csökkenthető az adatfeldolgozási munkákra fordított idő és költség egy a komputerintelligenciát és a humán erőforrást összekapcsoló rendszerben. A crowdsourcing előnyeit most a becslések szerint egy éves csúszásban lévő népszámlálási adatfeldolgozás példáján szemléltetjük.
hirdetés

 


Kép:PixelSoftec

A jelenlegi hírek szerint a népszámlálási adatok feldolgozása - még a legpozitívabb becslések szerint is - egyéves késésben van, azonban a komputerintelligenciát és a humán erőforrást együttesen alkalmazó crowdsourcing alapú rendszer akár ötven százalékkal hatékonyabban elvégezhetővé teheti a feladatot, ezáltal adófizetői forintokat is megspórolva.

A népszámlálás eredményeként még a vártnál magasabb online kitöltések mellett is 50 millió oldalnyi papíralapú kérdőív vár feldolgozásra. A feladat a legutóbbi hírek szerint egyelőre még megoldatlan - nem dőlt el még az sem, hogy ki és milyen rendszerben végezheti el ezt a munkát. A feladat pedig részben szakmai jellegű is.

A kérdőívek beszkennelése és az optikai karakterfelismerés-alapú feldolgozása nem újdonság, ezt már a 2001-es népszámlálásnál is alkalmazták. Ami azonban a teljes feldolgozási folyamatot hosszadalmassá teszi, az a kézzel írt szövegek digitalizálása. Míg a kérdőívek beikszelt részeit a gépek már jól kezelik, a kézzel írt szövegek felismeréséhez muszáj humán intelligenciát bevonni a folyamatba. Ehhez pedig rengeteg emberi munkaórára van szükség egy rövid, meghatározott időszakon belül. Erre lehet megoldás egy teljesen automatizált, azonban nagy számú, humán munkaerőre épülő egykapus crowdsourcing rendszer, amely hatékonyságban jelentősen meghaladja az eddig közismert távmunka és diákmunka megoldásokat. (A magyarul talán „tömegbe szervezésnek" nevezhető munkaszervezési forma várhatóan komoly áttörés előtt áll.)

Egy kellő méretű automatizált crowdsourcing rendszer képes akár 100 000 kérdőív egy napon belüli begépelésére, óránkénti egymillió karakterleütés kapacitásra

„Többről van itt szó, mint csupán távmunkáról: a crowdsourcing nagy mennyiségű, jól párhuzamosítható, de mindenképpen emberi intelligenciát igénylő feladatok hatékony elvégzését teszi lehetővé." - állítja Benedek Balázs, az Otthonrol.hu, Közép-Európa legnagyobb crowdsourcing hálózatának vezető fejlesztője. A crowdsourcing rendkívüli hatékonyságát a munkavégzés teljes körű automatizálása teszi lehetővé. Kezdve a munka felosztásától, a több ezer otthonról, párhuzamosan dolgozó munkavállaló koordinálásán át a munkavégzés minőségének biztosításáig mindent a szoftver végez el, míg az emberi intelligenciát igénylő feladatokat az egymástól függetlenül dolgozó munkavállalók.

„Egy kellő méretű automatizált crowdsourcing rendszer képes akár 100 000 kérdőív egy napon belüli begépelésére, óránkénti egymillió karakterleütés kapacitásra, általánosságban pedig egyheti munka elvégzésére akár egyetlen éjszaka alatt." -  teszi hozzá Benedek. Ez a rendszer megszakítás nélküli, huszonnégy órás, éjjel-nappali munkavégzést is lehetővé tesz. Idénymunkák esetén pedig nincs szükség a munkavállalók toborzására, szerződtetésére, a munkavégzéshez szükséges infrastruktúra megteremtésére. Önmagában ez az egy tényező is nagyban felgyorsíthat és olcsóbbá tehet egy olyan nagy volumenű feladatot is, mint a népszámlálás.

A népszámláláshoz hasonló érzékeny információk feldolgozása esetén óhatatlanul felmerülnek a személyes adatokkal kapcsolatos biztonsági kérdések. Egy automatizált crowdsourcing rendszerben a feladatok szétdarabolása miatt egyik munkavállaló sem lát egy teljes „ügyféldokumentumot", így nem tudja összerakni a feldolgozott válaszokat egy személyre vonatkozóan. Tehát el sem jut hozzá olyan összefüggő személyes információ, amelyet egyébként a hagyományos adatfeldolgozásnál mindenképpen kezelni kell.

 

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo