Most indul be igazán az okosítás

A többek között a hűtési, fűtési rendszereket, szellőztetést, áramfogyasztást felügyelő, optimalizáló intelligens rendszerek már egy ideje "köztünk élnek", de az IDC piackutató legfrissebb jelentése szerint a technológia és a szabályozói környezet most tart ott, hogy valódi robbanás következzen be.

Kép: Pixabay

Az amerikai kutatócég szerint tavaly körülbelül 6,3 milliárd dollárt költöttek világszinten olyan megoldásokra, amelyek az épületek üzemeltetését teszik gazdaságosabbá, biztonságosabbá, kezelhetőbbé. Az okostelefonok mintájára okosépületeknek is hívott intelligens létesítményekben rejlő potenciált jól jelzi, hogy az IDC becslése szerint 2019-re ez a szegmens már 17,4 milliárd dolláros üzletet képviselhet.

(A folyamat nagyobb versenyt, több hasznot hoz a cégeknek.)

Az átlagosan éves szinten több mint 22 százalékos növekedést elsősorban Észak-Amerikától, Nyugat-Európától és a gyorsan fejlődő ázsiai térségektől várják. Ez azonban egyelőre csak egy előrejelzés, amelyet érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a korábbi években is jósoltak már nagy fellendülést ezen a területen, de különböző okok miatt az elterjedés nem érte el a remélt nagyságrendet - írta együttműködő partnerünk a Bitport.hu.

Itt az idő

A szakértők szerint azonban most már tényleg itt a hódítás ideje. Ezt egyrészt arra alapozzák, hogy a potenciális felhasználók egyre inkább tudatában vannak ezeknek a lehetőségeknek, és az ezekből származó előnyöknek. Egy szintén IDC-s felmérés szerint a vállalatok 90 százalékánál várható ilyen irányú beruházás, amennyiben a befektetésben rejlő előnyök felmérésére létrejön egy széles körben elismert és szabványosított rendszer.

Szintén segítheti az adaptációt, hogy egyre több, a már meglévő, üzemelő projektek tapasztalatait összegező esettanulmány készül. Mint ahogy a gyártók közötti verseny által kikényszerített árcsökkenés és a technológia általános fejlődése is a pozitív tényezők között szerepel.

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei után egyes régiókban már most is erős növekedés mutatkozik, de várhatóan máshol is sikerül kimászni a 2008-as válság által kreált gödörből. Az új beruházásoknál viszont továbbra is kulcskérdés lesz az épületek hatékony, takarékos üzemeltetése. Ebben pedig nagy szerepet vállalhatnak az intelligens megoldások.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Tőlünk függ, hogy mire lesz képes az otthonunk
Az okosotthon nem sci-fi filmekbe illő helyszín, hanem valóság. A fogalom az automatizált, gazdaságos, kényelmes és nem utolsósorban biztonságos lakást jelenti. Az M2M technológia révén egy az okostelefonunkra letöltött app segítségével központilag vezérelhetünk bármilyen háztartási eszközt, berendezést, sőt az sem lehetetlen, hogy a lakásunk képeket küld a rendőrségnek vagy adatokat a háziorvosunknak. Hogy a számtalan technológiai újdonságból végül mi terjed el, az nagyrészt tőlünk függ.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo