hirdetés

Magyar kísérletek a SpaceX Dragon űrhajójának tudományos szállítmányában

Elon Musk amerikai milliárdos üzletember űripari magáncégének, a SpaceX-nek a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én indult a Nemzetközi Űrállomásra több mint 2,550 kg szállítmánnyal, melyből 952 kg-ot a tudományos célú eszközök és berendezések alkotnak.
hirdetés

A tudományos misszióban egy japán űripari céggel (Japan Manned Space Systems Corporation) történő együttműködés keretében egy magyar cég, az InnoStudio Zrt. is részt vesz. A cég a ThalesNano/Darholding csoport tagja, amely egyike a legnagyobb közép-európai innovatív technológiai hálózatoknak. A kísérlet részeként egy új fejlesztésű kémiai formulációs berendezés került fellövésre, amely a magyar cég mintáit is tartalmazza. A demonstrációs eszköz az Európai Űrügynökség Columbus laboratóriumában került installálásra.

SpaceX Dragon (depositphotos.com)

Dr. Darvas Ferenc, a cég alapítója és elnöke, és Dr. Mezőhegyi Gergő, a cég Űrkémiai Divíziójának vezetője elmondták: „az űrkutatás történetében elérkeztünk abba az időszakba, amikor az űrkémia és alkalmazásai (kémiai szintézisek és formulációk irányított végrehajtása az űrben) fontos tényezővé válnak mind az űrtechnológia, mind a földi vegyipar és gyógyszeripar részére.

A projektben történő részvételünk lehetőséget teremt egyik űrkémiai szabadalmunk mikrogravitáció alatti validálására, illetőleg újszerű nanostruktúrák űrbeli létrehozatalára. E kísérletek legjobb tudomásunk szerint világelsőként valósulnak meg, ezek sikere többek között újszerűen formulált gyógyszerekhez, növényvédőszerekhez, kozmetikumokhoz vezethet.”

A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

A kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson várhatóan január elején fejezik be, az eredmények 2020 első negyedévében várhatóak. A projekt nyilvános szakmai bemutatására az Európai Űrügynökség hazai képviselete, a Gábor Dénes-Díjasok Klubja és az InnoStudio közös, január 16-án megrendezésre kerülő űripari rendezvénye keretében kerül sor.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo