hirdetés

Magyar kísérletek a SpaceX Dragon űrhajójának tudományos szállítmányában

Elon Musk amerikai milliárdos üzletember űripari magáncégének, a SpaceX-nek a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én indult a Nemzetközi Űrállomásra több mint 2,550 kg szállítmánnyal, melyből 952 kg-ot a tudományos célú eszközök és berendezések alkotnak.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A tudományos misszióban egy japán űripari céggel (Japan Manned Space Systems Corporation) történő együttműködés keretében egy magyar cég, az InnoStudio Zrt. is részt vesz. A cég a ThalesNano/Darholding csoport tagja, amely egyike a legnagyobb közép-európai innovatív technológiai hálózatoknak. A kísérlet részeként egy új fejlesztésű kémiai formulációs berendezés került fellövésre, amely a magyar cég mintáit is tartalmazza. A demonstrációs eszköz az Európai Űrügynökség Columbus laboratóriumában került installálásra.

SpaceX Dragon (depositphotos.com)

Dr. Darvas Ferenc, a cég alapítója és elnöke, és Dr. Mezőhegyi Gergő, a cég Űrkémiai Divíziójának vezetője elmondták: „az űrkutatás történetében elérkeztünk abba az időszakba, amikor az űrkémia és alkalmazásai (kémiai szintézisek és formulációk irányított végrehajtása az űrben) fontos tényezővé válnak mind az űrtechnológia, mind a földi vegyipar és gyógyszeripar részére.

A projektben történő részvételünk lehetőséget teremt egyik űrkémiai szabadalmunk mikrogravitáció alatti validálására, illetőleg újszerű nanostruktúrák űrbeli létrehozatalára. E kísérletek legjobb tudomásunk szerint világelsőként valósulnak meg, ezek sikere többek között újszerűen formulált gyógyszerekhez, növényvédőszerekhez, kozmetikumokhoz vezethet.”

A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

A kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson várhatóan január elején fejezik be, az eredmények 2020 első negyedévében várhatóak. A projekt nyilvános szakmai bemutatására az Európai Űrügynökség hazai képviselete, a Gábor Dénes-Díjasok Klubja és az InnoStudio közös, január 16-án megrendezésre kerülő űripari rendezvénye keretében kerül sor.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo