hirdetés

Legalább tízezermilliárd dollárt érne a hálózatok és gépek összekapcsolása

Az internet átalakítja az ipart, gépi intelligenciával párosítja az emberi meglátásokat. Az emberi elme és a gépek „összeházasítása” létrehozza az úgynevezett ipari internetet, azt a nyílt, világméretű hálózatot, amely összeköti a gépeket, az embereket és az adatokat, erősítve a konvergenciát az intelligens adatok és a gépek között.
hirdetés

Az ipari forradalom gyökeresen átalakította energiafelhasználásunk és tevékenységeink módját. Az internetes forradalom kommunikációnk, információbefogadásunk és pénzköltésünk módját változtatta meg. E két átalakulás összeházasítása, vagyis az ipari internet már hálózatokat, adatokat és gépeket köt össze, ráadásul a globális ipar átalakításával, a termelékenység növelésével, a jólét és a robusztus növekedés teljesen új korszakának beköszöntével kecsegtet.

Kép:PP/FörsterTamás

„Az ipari internet megjelenésével a világ az innováció és a változás új korszakának küszöbéhez ért” – derül ki abból az új jelentésből, amelyet Peter C. Evans, a GE globális stratégiai és analitikai igazgatója, valamint Marco Annunziata, a GE vezető közgazdásza készített. „Az átalakulás a globális ipari rendszer és a korszerű számítástechnika, az analitikai módszerek, az alacsony költségű érzékelő technológiák és az internet biztosította nagyfokú összekapcsolhatóság kínálta lehetőségek konvergenciája révén megy végbe.”

A gépek összekapcsolása - vagy más néven a tárgyak internete - hatalmas lehetőségeket rejt. Itt olvashat erről bővebben.

A lehetőségek elképesztőek. A szerzők megállapították, hogy az ipari internet egyedül csak az Egyesült Államokban 25–40%-kal növelheti az átlagjövedelmeket a következő 20 évben, a növekedést pedig az 1990-es évek vége óta nem látott szintre állíthatja vissza. Ha a világ többi részében csak fele akkora mértékben nőne a termelékenység, mint az Egyesült Államokban, az ipari internet akkor is 10-15 billió dollárral (az USA GDP-jének megfelelő összeggel) növelhetné a globális GDP-t ugyanazon időszak alatt.

„Az alacsonyabb költség mellett nyújtott, jobb egészségi állapotot eredményező egészségügyi ellátás, az üzemanyag- és az energiafogyasztás terén elért jelentős megtakarítások, valamint a jobb teljesítményt nyújtó, hosszabb élettartamú eszközök révén az ipari internet újfajta hatékonyságjavulást eredményez majd, éppen úgy fokozva a termelékenység-növekedést, mint ahogy azt az ipari forradalom és az internetes forradalom tette" - írja Evans és Annunziata. „Ezek az újítások gyorsaság- és hatékonyságjavulást eredményezhetnek a különféle iparágakban, például a repülőgépipar, a vasúti szállítás, az energiatermelés, az olaj- és gázkitermelés, valamint az egészségügyi ellátás területén. Az ipari internet az erősebb gazdasági növekedés, a jobb és több munkahely, valamint az emelkedő életszínvonal ígéretét hordozza magában.

Az ipari internet 10-15 billió dollárral (az USA GDP-jének megfelelő összeggel) növelhetné a globális GDP-t
Az internetes korszak technológiája készen áll arra, hogy éppen úgy végigsöpörjön az ipari gazdaságon, mint ahogy a fogyasztói internet is átalakította a médiát, a kommunikációt és a reklámipart az elmúlt évtizedben. Hogyan?

Gondoljunk csak egy sugárhajtóműre. Egy intelligens szenzor-szett képes arra, hogy a sugárhajtómű különböző részeit külön-külön is felügyelje, majd az adatokat megossza a légitársaság összes gépével, és adatvezérelt gépi tanulási technikák alkalmazásával segítse a személyzetet abban, hogy a hajtóművet közel csúcsteljesítményen működtethesse. „El lehet képzelni, mekkora hatékonyságjavulás következik be a hajtóműkarbantartás, az üzemanyag-fogyasztás, a személyzet beosztása és a menetrendek kialakítása terén, ha majd az „intelligens repülőgép” kommunikálni tud a kezelőkkel” – írja a jelentés. „Ugyanilyen műszerezési lehetőségek állnak fenn a mozdonyok, a kombinált ciklusú erőművek, az energiafeldolgozó üzemek, ipari létesítmények és egyéb kritikus fontosságú eszközök esetében is.” A sugárhajtómű ipari internetnek köszönhető 1 százalékos üzemanyagfogyasztás-csökkenése 15 év alatt 30 milliárd dollár megtakarítást hozhat. Hasonlóképpen, a világon üzemelő összes gáztüzelésű erőmű egy százalékos hatékonyságnövekedése 66 milliárd dollár megtakarítást hozhat az üzemanyag-felhasználás terén.

Az ipari internet hatása még ennél is sokkal szélesebb körű. A tanulmány szerint az ipari internet nyomon tudja követni és optimalizálni tudja a kezeléseket, a betegforgalmat és berendezéshasználatot a kórházakban. A szerzők becslése szerint már 1 százaléknyi hatékonyságjavulás is több mint 63 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet globális szinten az egészségügyi ellátásban.

A „gépek és az analitika házassága” közvetlen alkalmazást nyerhet azokban a szektorokban, amelyek jelenleg 32 billió dollár értékben állítanak elő termékeket gazdasági tevékenységük során. „A globális gazdaság növekedésével párhuzamosan az ipari internet is bővülni fog” – írja a jelentés. „2025-re már 82 billió dollár értékű kibocsátást, vagyis a világgazdaság össztermékének mintegy a felét adhatja.”

Az Egyesült Államok élen jár az ipari internetes forradalomban, de az „egyre mélyebb globális integráció és az egyre gyorsabb technológiatranszfer” segíti az előnyök nemzetközi terjedését is. „Mivel a feltörekvő piacok komoly összegeket fordítanak infrastruktúrafejlesztésre, az ipari internetes technológiák korai és gyors alkalmazása erős multiplikátorként hathat" - írják a szerzők.

Hogyan lehetne felgyorsítani a növekedést? Az országoknak és a vállalatoknak az innovációra kell koncentrálniuk, és be kell ruházniuk a szükséges szenzorok felszerelésébe, a kiberbiztonság javításába és az új „digitális gépészmérnöki” gárda kinevelésébe. „Ehhez persze sok pénz és munka kell, de az ipari internet teljesen átalakíthatja iparágainkat és életünket – kitolva az emberi elme és a gépek korlátait” – állapítják meg a szerzők.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo